Haberler

Belediye Meclisi üyelerinden Keşan’ın sorunlarına çözüm önerileri

Kesanonline.com tarafından her hafta Çarşamba günü canlı olarak yayınlanan “Online Buluşmalar“ın bu haftaki konukları Keşan’ın seçilmiş siyasi temsilcileri oldu.
Keşan Belediye Meclisi üyeleri “Cumhur İttifakı”nı temsilen Nehir Gergin ve Barbaros Tokgöz, ve “Millet İttifakı”nı temsilen de Feridun Tümer ve Zafer Topçu Keşan basından gelen soruları yanıtladı.

Halk Ekmek’in ismi borçları için mi değiştirildi?

Programda basın mensupları tarafından meclis üyelerine, Halk Emek Şirketi‘nin ismi değiştirilerek, Keşan Kent Hizmetleri oldu. Keşan Belediyesi borçlarından kurtulmak için mi böyle bir yola gitti?” sorusu yöneltildi. Soruya Cumhur İttifakı’nın temsilcisi AK Partili Nehir Gergin cevap verdi. Gergin, “Bu sadece bir isim değişikliğidir. Halk Ekmek ismi halkın gözünde bir tezat oluşturuyor. Belediyeye ait olan; ama özel şirket tarafından işletilen bir fırınımız var. Bu fırın, Halk Ekmek noktası gibi bir imaj çıkıyor. Ama şirketin ekmek üretimi yoktu. Bunun adını değiştirip gerçekten hizmet ettiği alana yönelik bir isim koymak fikri ortaya çıktı. Şehre hizmet eden bir şirket burası. Borçların kurtulma noktasında ise; böyle bir işlem ile borçlardan kurtulmak mümkün değil. Borçlardan ödenerek kurtulunur. Halk Ekmek Ltd. Şirketi’nden Keşan Kent Hizmetleri’ne geçen borçların önemli bir kısmı ödendi ve ödenmeye de devam ediliyor.” ifadelerinde bulundu.

Gökçetepe, Sazlıdere ve Mecidiye mücavir alan içine alınabilir mi?

Konuklara bir sonraki soru ise, “Mücavir alan dışında yer alan Gökçetepe ve Sazlıdere içerisine alınması konusunda ne düşünüyorsunuz?” oldu. Soruya ilk cevabı ‘Zor yerden’ geldi diyerek Millet İttifakı Temsilcisi CHP’li Feridun Tümer verdi. “Kendi gruplarımızda bunu hiç tartışmadık aslında. Gökçetepe ve Sazlıdere ile bir de Mecidiye bu işin içinde vardı. Gökçetepe ve Sazlıdere’de ciddi imar problemleri var. İmar planı yapılmış ve onaylanmamış yerler var. Keşan’a yakın olarak gözükse de, coğrafi olarak zor ve yerleşim anlamda dağınık durumdadır. Mücavir alanlara yapılan hizmetin karşılığı yüzde 10 olarak bile geri dönmüyor. Keşan Belediyesi, İller Bankası’ndan 62 bin nüfusun üzerinde pay alırken, yazın 250 bin nüfusa hizmet veriyor. Bu durum, belediyelerde yıpranmalara neden oluyor.  Eğer biz, buraları mücavir alan içerisine alırsak, hizmette götürmemiz gerekiyor. Kanuna göre, devir aldıktan 6 ay sonra su götürmemiz, temizlik hizmeti vermek ve imar planı yapmak gerekiyor. Belediyenin mevcut bütçesiyle bunları yapmak çok zor. Ben bu durumu çok olumlu bulmuyorum. Bu benim şahsi fikrim. Alınabilir mi, alınabilir. Çok da güçlü olursunuz, daha büyük bütçeniz olur. Mücavir alanlarla ilgili kanun düzenlemesi var, o yapılsa; burada 4 ay yaşanılanın bedelini bize ödeseler hemen yarın alalım hizmet de götürelim. Hizmet parayla ölçülmüyor ama parayla yapılıyor. Bu da çok zor. Mecidiye’de de imar sıkıntıları var, özel idare de çıkamıyor bunun içinden.” şeklinde konuşan Tümer’in sözlerine Nehir Gergin de şahsi görüşünü belirterek şu ifadelerle katıldı:

“Bu, önümüzdeki yıllarda sık sık konuşalacak konulardan bir tanesi. Erikli, Keşan Belediyesi’ne devredildi. Erikli’de yapılması gereken çok ciddi işler var. Öncelikle bunların halledilmesi gerekiyor. Buradaki sorunlar çözüme kavuşturulduktan sonra Gökçetepe ve Sazlıdere’ye bakılabilir. Ben, Gökçetepe ve Sazlıdere konusuna soğuk bakmıyorum. Sahilde yaşayan insanlar ‘Keşan Belediyesi bize de hizmet getirebilir’ düşüncesindeler. Böyle bir beklenti varsa ve turizm üzerinden gidiyorsak, olabilir. Olabileceğini düşünüyorum.

Pazaryerine karşı takas

Bir sonraki soru ise Keşan pazaryerinin üzerinin kapatılması ve tuhafiye pazarının da eski itfaiyenin bulunduğu alana taşınması ve masraflarının ise Yeni Mahalle’deki 21 dönümlük araziye yapılması planlanan toplu konut projesi ile karşılanması konusunda meclis üyelerinin düşüncelerinin ne olduğu konusunda oldu. Projenin meclise geldiğinde onay verilip verilmeyeceği yönünde devam eden soruya ilk olarak Feridun Tümer, ‘Kırmızı sorulardan biri’ diyerek şu şekilde cevap verdi:

“Pazaryeri evet problemli ve pazaryerinin üzerinin kapatılması ile ilgili proje de bu ve önümüzdeki mecliste gündeme gelecek. Onunla ilgili çalışma da yapılacak. Bir yeri yapmak için bir yeri satmanıza gerek yok. Konu daha önceki dönemde de gündeme gelmiş, daha değişik bir proje sunmuştuk. Belediyeye, 80 kişilik kız yurdu yapmasını önermiştik. Toplamda 3 blok olacak projenin 1 bloğunu da 5 yıl içerisinde evlenmiş fakat, evi olmayan genç çiftlere maliyetine uzun vadeli kredi ile ev verelim, Orada da 60 tane gencimize yuva kuralım demiştik. Sosyal belediyecilik böyle bir şey. Olması gereken buydu. Mustafa Helvacıoğlu‘nun projesindeki sunumu izledik. Oraya gelen arabalar bile 500 bin liralık. Böyle bir şey söz konusu değil bizim tarafımızdan kabul edilmesi. Tabi bu benim şahsi fikrim. Ben Mustafa Bey’e satır aralarında anlattım. Keşan’ın nefese ihtiyacı var. Keşan’ın artık bir 35 milyonu daha oraya verecek parası yok. Bu iş 8-10 milyon TL’ye hallolur. Pazarcı da çok bir şey istemiyor zaten. Kapalı bir yerim olsun diyor. Haklılar da. Eksik yapıldı bazı şeyler evet, tamamlanacak bu dönem. Hiçbir şeyi satmamıza gerek yok. 21 dönümlük arazi konusunda ise olduğumuz yerde duruyoruz. Hala kızlarımız yurtsuz, hala genç evlilerimiz evsiz.”


Tümer‘den sonra sözü Nehir Gergin aldı. “Feridun Bey’in önerisi güzel, ancak müteahhitte verip üzerine yaptıracağımız şey farklı sadece.” diyerek sözlerine başlayan Gergin, “Buradaki farklılık şu: belediye arazinde yapılacak olan yapılar müteahhitte kalsın, karşılığında bize eski itfaiyenin olduğu alandaki yeri yapsın fikri var. Burada belediyeyi zarara uğratan bir şey yoksa, böyle bir takasa gitmenin hiçbir zararı yoktur. Bence karlı çıkar bu işten. Ayrıca 18. Madde’den gelecek de arsalar var belediyeye. İkisini de yapmak mümkün, Keşan’ın çözüme odaklı bir proje yapmak lazım. Ama bu olmuyorsa bunu yapmayalım diyoruz. Destekleriz de. Çocuklar okula gidemiyor, oradan vakit kazanacağız. Arsalar oraya çıktığında yut ve ev projesi yapalım, 21 dönümlük arsayı da itfaiye ile takaslayalım. Zaman akıp gidiyor, zarar etmeyelim. Pazaryerinin üstü de bu dönemde kapanır diye temenni ediyoruz.”

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu