Balcı: “Depremler durmayacak ve yaşanmaya devam edecek”

Jeofizik Mühendisleri Odası Edirne İl Temsilcisi Hakan Balcı yaptığı açıklamada; merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi olan depremle ilgili değerlendirmelerde bulundu ve deprem konusunda gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini kaydetti.
Depremlerin durmayacağını ve devam edeceğini söyleyen Balcı, “Hazır olmadığımızı gördük” dedi.
Ülkemizin yüzde 97’si deprem kuşağında
Türkiye’nin deprem kuşağında olduğunu hatırlatan Hakan Balcı, şunları söyledi: “Ülkemizin %97’si deprem kuşağında bulunuyor. Depremden etkilenecek durumda olduğumuzu her zaman söylüyoruz ve uyarılarda bulunuyoruz. 1999 yılında meydana gelen deprem, milattı ve yıkıcı bir depremdi. Kahramanmaraş’ta yaşanan olay, bize yine acı bir şekilde deprem gerçeğini hatırlattı. Acımız büyük. 7.7 şiddetinde meydana gelen depremlerin artçıları olacaktır ve olmaya devam ediyor. Hasarlı binalara kesinlikle girilmemesi, durulmaması ve yaklaşılmaması gerekiyor. Özellikle kış mevsiminde yaşanması büyük bir sıkıntıya sebebiyet vermektedir. Dışarıda geçirecek insanlarımız için baya zorlu bir durumdur.”
“Unutmadan ve geç kalmadan”
Balcı, sözlerine şöyle devam etti: “Deprem gerçeğini hiçbir zaman unutmamız gerekiyor. Binalarımızı buna göre yapmamız gerekiyor. 1999 yılında yaşanan yıkıcı depremden sonra mevzuatımızda ciddi değişiklikler oldu. Can kaybının olmamasını isterdik ama yine can kayıplarımız oldu. Tedbirlerimizi daha fazla artırmamız gerekiyor. Özellikle ülkemizin deprem gerçeğini unutmadan ve geç kalmadan bu gerçeğe topyekun eğilmemiz gerekiyor.”
“Depremler durmayacak ve yaşanmaya devam edecek”
“Bu depremin bölgemize etkisi ne olur?” şeklindeki soruya cevap veren Hakan Balcı, şunları söyledi: “Deprem, Doğu Anadolu Fay Hattı üzerinde meydana geldi. Bu büyüklükte deprem uzun zamandır yaşanmamıştı. Fakat, küçük titreşim ve sarsıntılardan ötürü Doğu Anadolu Fay Hattı’nın hareketleneceği bilim insanları tarafından söyleniyordu. Depremin nerede olacağını biliyorduk ama zamanını bilmiyorduk. Deprem, Doğu Anadolu Fay Hattı üzerinde yaşandı ama fay hatları hareket halinde. Deprem, doğa olayıdır ve biz insanoğlu olarak, tedbir almamız lazım. Doğa olayının önüne geçmemiz mümkün değil. Süreci en az zararla atlamamız için tedbir alınmalı ve binaların depreme uygun şekilde tasarlanması lazım. Biz, Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın batı tarafındayız ve İstanbul’a yakınız. Depremler durmayacak ve yaşanmaya devam edecektir. Tedbirlerimizi ivedilikle almamız gerektiğini, bu deprem bize yeniden hatırlattı. Gelecekte meydana gelen depremleri, can kaybı olmadan atlatmayı temenni ediyorum. Deprem, Doğu Anadolu Fay Hattı’nda yaşandı, biz Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde bulunuyoruz. Deprem, bölgemize uzak. Ama olabilecek depreme karşı bizlerinde tedbirlerini alması gerekiyor.”
“Hazır olmadığımızı gördük”
“Bölge olarak, depreme hazır mıyız?” şeklindeki soruya cevap veren Balcı, sözlerine şöyle devam etti: “Yaşanan deprem, hazır olmadığımızı bizlere gösterdi. Japonya’da deprem kuşağı üzerinde bulunuyor. Orada sürekli depremler meydana geliyor ama çok fazla can kayıplarının olduğunu duymuyoruz. Bizlerinde aynı mertebeye gelmemiz için teknik çalışmalara muhakkak önem verilmesi gerektiğini acı şekilde yaşayarak görmüş olduk. Daha sıkı şekilde hazırlanmamız gerektiğini gözler önüne serdi.”
“Toplanma alanlarının bildirilmesi gerek”
Keşan’da deprem toplanma alanlarıyla ilgili de sorulan soruya cevap veren Hakan Balcı, sözlerini şöyle tamamladı: “Yeni Mahalle’de, çok fazla bina ve yapı yoğunluğu olmadığı için o bölge daha rahat gözüküyor. Ama çarşı merkezi dediğimiz ve yoğunluğun fazla olduğu yerlerde boş alan bulmak kolay değil. Yapı yoğunluğunun olduğu yerlerde, park ve boş olanların daha fazla artırılması gerekiyor. Toplanma alanları konusunda tabelaları görüyoruz. Ama çoğumuz buraları unutuyoruz. Bu alanların nereleri olduğunu konusunda, vatandaşlarımızın birebir bilgilendirilmesi lazım.”