BölgeGenelKeşanSektörelUlaşım

Malkara – Çanakkale yolunun Keşan’a etkilerine değinen Demirkan, milletvekillerine çağrıda bulundu

Keşan Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Mahmut Demirkan, İstanbul’u Çanakkale’ye bağlayan otoyolun Malkara – Çanakkale etabının faaliyete geçmesinin ardından Keşan Şehirlerarası Otobüs Terminali’nin eski canlılığını kaybettiğini belirterek, bölge milletvekillerine çağrıda bulundu.

Keşan’ın coğrafi olarak kavşak noktasında yer almasının önemine değinen Demirkan, Malkara-Çanakkale yolunun faaliyete geçmesiyle birlikte bölgedeki araç geçişinde düşüş yaşandığını söyledi.

Yol yapılmadan önce buradan geçiş yapanların Keşan esnafından da alışveriş yaptığını ifade eden Mahmut Demirkan, “En kötü Gelibolu veya Güneyli tarafına gidecek olanlar Keşan yolunu kullanıp giyimini veya gıdasını bizim esnafımızdan alıyordu. Yaz sezonlarında en az ortalama 4 bin ila 6 bin arası araç geçişi oluyordu. Çevre yolu insanlara 30 kilometreye yakın bir fırsat sağlıyor. Bugün Çanakkale’den hareket eden bir araç 2,5 saatte İstanbul’a varıyor. Bizim böyle de bir kaybımız var.” dedi.

Yaz sezonunun başlamasıyla beraber Saros Körfezi’ne taşımacılık yapan esnafın sıkıntılarına da değinen Demirkan, bölge esnafına sahip çıkılması gerektiğine vurgu yaptı.

“İşleyen otogarımız çevre yoluyla ne hale geldi”

Keşan olarak Saros’a hizmet eden bir bölgede yaşadığımızı belirten Mahmut Demirkan, şunları söyledi:
“Yunanistan, Bulgaristan, İstanbul ve İzmir dört yolundayız. Bilindiği gibi geçen yıl çevre yolu yapıldı. Bu çevre yolu yapılmadan önce Ayvalık ve Edremit tarafına giden vatandaşlar bizim buradan geçiyordu. Geçerken genelde büyük marketlere uğruyorlardı ama bir şekilde bizim parkımıza, hastanemize veya lokantamıza uğruyorlardı. En kötü Gelibolu veya Güneyli tarafına gidecek olanlar Keşan yolunu kullanıp giyimini veya gıdasını bizim esnafımızdan alıyordu. Yaz sezonlarında en az ortalama 4 bin ila 6 bin arası araç geçişi oluyordu. Çevre yolu insanlara yaklaşık 30 kilometreye yakın bir fırsat sağlıyor. Bugün Çanakkale’den hareket eden bir araç 2,5 saatte İstanbul’a varıyor. Bizim böylede bir kaybımız var. Çevre yolunun yapılması bize fazla engel olmaz diye düşündük ama maalesef bugün otogarın cansızlığını hepimiz görüyoruz. 24 saat işleyen bir otogarımıza ortalama en kötü 1 saat arayla otobüs giriyordu. Maalesef şu an baktığımızda bunu göremiyoruz. Ankara’ya gitmek isteyen buradan Tekirdağ’a, İzmir veya Antalya bölgesine gitmek isteyen Gelibolu tarafına gidip otobüse binmek zorunda kalıyor.
İşleyen otogarımız yapılan bir çevre yoluyla ne hale geldi. O yüzden bunlara da dikkat etmek gerekiyor. Biz küçük esnaf olarak her zaman taşın altına elimizi koyduk. Yabancı firmalara kaldık. Kendimize ait bir iki tane firmamız mücadele etmeye çalışıyor. Kötü günler yaşadık ve yaşamaya devam ediyoruz. Milletvekillerimizin yetkili mercilere çağrıda bulunmalarıyla Keşan’a yeni bir canlılık getirilmesi gerekiyor.”

“Kendi memleketimizin taşıyıcılarına sahip çıkalım”

Yaz sezonunun açıldığını hatırlatan Demirkan: “Erikli ve Yayla bölgelerinde taşımacılık yapan kooperatiflerdeki arkadaşlarımız koca kış boş gidip geldi. Şimdi 90 günlük bir yaz sezonunda inşallah işleri güzel gider ve en azından verdikleri kayıpları geri alıp bütçelerini toparlamaya çalışırlar. 90 gün çalışıp kazandıkları parayla geri kalan aylarını telafi etmeye çalışıyorlar. Onlar da sıkıntılı bir durumdan geçtiler. Onlar içinde bizim kolluk kuvvetlerinden bazı beklentilerimiz var. D2 belgesi ile gelip sahillerimizde çalışan arkadaşlar veya başka bölgenin araçları hiçbir belgesi olmadan buralara gelip otogardan yolcu alıp getiriyor. Bizler kendi memleketimizin taşıyıcılarına sahip çıkalım. Dışardan gelip çalışan araçlara müsaade etmeyelim. Çünkü o gelenlerin birçoğunun belgesi yok. Mümkün olduğu kadar kendi çevremizin araçlarını kullanıp kimseye kanmayalım. Kolluk kuvvetleri de denetimlerini daha hızlı bir şekilde yaparlarsa böyle bir cürette de kimse bulunamaz diye düşünüyorum. Çünkü cezalar çok ağır. Bir belgeyi ibraz edemediğin zaman 20 bin liradan başlayıp 40 bin liraya kadar çıkan cezalar var.” şeklinde konuştu.

“Sektörün bu durumların üstesinden gelecek gücü yok”

Taşımacılık sektörünün gelirinin az, giderinin çok olduğunun altını çizen Mahmut Demirkan, şunları ifade etti: “Örneğin bir aracın sadece üst kapağının açılıp bakımının yapılması 100 bin lirayı buluyor. Sektör olarak bu durumların üstesinden gelecek gücümüz yok. Her şeye zam geliyor diye şehir içindeki yolcuyu 15 liraya getirelim veya taksilerde indi bindileri 100 lira, Erikli sahilinde adam başı yolculukları 100 lira yapalım gibisinden de bir isteğimiz veya söylemimiz yok. Bizim de çıktı maliyetlerimizin önüne geçilmesi lazım. En azından bir ayarlama yapılmasını istiyoruz. Bugün 500 liraya aldığın bir parça yarın 700, öbür gün ise bin 200 lira oluyor. Parayı denkleştirmeye çalışırken malzemenin fiyatı artıyor. Böyle olunca o parçayı alamıyoruz ve araçlarımız en az bir hafta daha yatmak zorunda kalıyor. A’dan Z’ye bu konularda bir çözüm bulunması gerekiyor. Maalesef tarife dışında çalışanlar da var. Bu konuda denetlemelerin yapılması lazım. Hakkımız olan fiyatları alamıyoruz. Keşan Şoförler Odası ve Edirne Esnaf Odası olarak bizler elimizden geldiği kadar başta taşımacılık yapan arkadaşlarımız olmak üzere tüm esnafımızın yanındayız. Başta Saros Körfeni’ze olmak üzere tüm taşımacılık yapan arkadaşlarımıza kazasız belasız bir sezon diliyorum.”

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu