EkonomiGündemTarım

Ziraat Odası Başkanı Şen, tarımda üretim için Afrika alternatifini değerlendirdi: “Taş yerinde ağırdır”

Keşan Ziraat Odası Başkanı Hasan Şen, Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci’nin Afrika’nın güneyindeki bakir alanlarda üretim yapılabileceği yönündeki açıklamalarını değerlendirdi. Önceki yıllarda Umman’da da bu tür üretimlerin denendiğini ancak başarılı olunamadığını dile getiren Şen, üretimde çözümün Türkiye toprakları olduğunu söyledi.

Tarım ve Orman Bakanı Kirişçi, geçtiğimiz gün yaptığı açıklamada, “Afrika’nın özellikle kuzeyinde olmasa bile güneyinde çok ciddi alanda bakir alanlar var. Bu alandaki üretimle birlikte bunu ülke olarak yapabilecek, başarabilecek durumdayız.” ifadelerini kullanarak,  Türkiye’nin tarımsal üretimde 55 ülkeye ve 2 milyara yakın bir nüfusa erişebilecek bir ülke olduğunu söylemişti.

Kirişçi’nin yaptığı açıklamayı değerlendiren Hasan Şen, hükümetin üreticilere karşı bazı durumlarda ithalat hamlesini kullandığını dile getirerek, bugünkü durumda sosyal medyada yada basında yağ gemilerinin geldiği yönünde paylaşımlar ve açıklamaların yapıldığına dikkat çekerek, “Allah kimseyi açlıkla, kıtlıkla ıslah etmesin.  Biz kendi kendimize yetecek bir ülkeyiz ama yeter ki üreticilere destek verilsin. İnsanlarımız üretmekken kaçmıyor ve kaçmaz. İlk önce kendi üreticimiz desteklensin. Benim öğrenci olduğum yıllarda biz kendi kendimize yetebilen ülkelerden biriydik. Nüfusumuz artıyor ama topraklarımız da daralıyor. Topraklarımızın daralmasına karşın, teknolojik olarak ilerlediğimiz için üretimde baremimiz yükseliyor. Trakya’da 350 kilo olan buğday verimi 450 kilolara çıktı. Bu iyi bir artış oranı. Geçen yıl Trakya’da buğday verimleri yüksek olmasaydı üretimimiz 9 ila 10 bin ton seviyelerinde kalırdı. Genelde ancak 14 ila 15 milyon ton buğday üretebildik. Bunun sıkıntılarını çekiğimiz halde üreticiye destek verilmiyor. Gereken desteğin neden verilmediğinin cevabını hükümet yetkililerinin vereceğini düşünüyoruz.” dedi.

“Bu iş Türkiye’de çözülür”

Afrika topraklarında üretim yapılabileceği yönündeki açıklamalara karşın, bu tür üretimin Umman’da denendiğini ancak başarı elde edilemediğini kaydeden Şen, “Afrika’yı gösteriyorlar ama orada bu tarım yapılacak olsa önce onların vatandaşları bunu yapar. Daha önceki yıllarda da Umman’ı veya başka ülkeleri de denediler ama başarılı olunamadı. Başka ülkelere gidip toprak işlemeye hiç gerek yok. Bizim arazilerimiz ve çiftçilerimiz desteklendiği sürece üretim yapılıp bu işin üstesinden gelineceğine yüzde yüz eminim. Bu iş Türkiye’de çözülür. Unutmayın ki taş yerinde ağırdır. Bazı iş adamlarımız daha önceki dönemlerde Rusya ve Ukrayna’ya gidip yatırımlarını oraya yaptılar. Ancak savaş nedeniyle herkes o yerlerdeki malını bırakıp hiçbir şey almadan ülkesine geldi. Hem üretmek, hem de fabrika kurmak için Türkiye’de elverişli yerler var. Topraklarımız elverişli, sanayi için ise yer de var, yolumuz da var. İş sadece üretmeye kalıyor. Bu insanlar yaşlı da olsa üretmeye devam ediyor. Yeter ki bu insanlar emeklerinin karşılığında para kazansınlar. Çünkü emeğinin karşılığını aldığında işine daha istekli sarılırsın, ama emeğinin karşılığını alamadığın zaman insanın canı o işi yapmak istemiyor. Bu sadece çiftçi için değil esnafımız için de geçerli. Çark döndüğü sürece iş böyle gider.  Şuanda Türkiye’nin ihtiyacı olan üretmek ve üreticiye destek vermek.” diye konuştu.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu