Yılın ayçiçek ürünü 15.20 TL’den alıcı buldu
2022 sezonunun ilk ayçiçeği ürünü Keşan Ticaret Borsası’nda sembolik salon satışıyla açık artırmaya çıkarıldı. Kilosu 15.20 TL’den satılan ayçiçeğinde görülen zararlılar gündem oldu.
“Bölgenin doğal afet kapsamında alınmasıyla ilgili bir talebimiz oldu”
LİDAŞ’ta alımlarım kapasitenin yüzde 90’ına gelindiğine değinerek sözlerine başlayan Keşan Ticaret Borsası Başkanı Necmi Kaymaz, buğdayda bu sene için eksiklikler olduğunu söyleyerek, “Şubat ve Mart ayındaki soğuklardan dolayı üre gübresinin çalışamaması ve Nisan ayı yağışlarının yetersiz olmasından dolayı verim düşüklüğü yaşadık.” dedi. Sözlerine bu yıl ayçiçeğinde görülen çayır tırtılı istilası hakkında konuşarak devam eden Kaymaz, “Buğdaydaki eksikliğine üzülürken yağış rejimi ile buğdayda kaybettiğimizi ayçiçeğinde kapatmaktan yana sevincimiz vardı; fakat çayır tırtılı zararlısıyla karşılaştık. Bazı bölgelerde ciddi tahribatlara sebep oldu. Bölgemize gelen bakan yardımcımıza, bölgenin doğal afet kapsamında alınmasıyla ilgili bir talebimiz oldu. Aynı zamanda TARSİM sigortası içine alınması gerektiğini de ilettik. Sonuçlarını hep beraber bekliyoruz. İnşallah üretici lehine kararlar alınır.” dedi.
“Tabla çürüklüğüne sebep olan yeşil kurt ile karşılaştık”
Çayır tırtılı sorunundan sonra ayçiçeğini tehdit eden yeni bir zararlının da tarlalarda görüldüğünü kaydeden Necmi Kaymaz, “Çok az da olsa tabla çürüklüğüne sebep olan yeşil kurt ile karşılaştık. Bunlarla ilgili yapılacak mücadele komsunda üreticilerin uzmanlarla iletişim halinde olmalarını istiyoruz. Sürümlerle mi yoksa, ilaçlama yöntemleriyle ilgili mi olduğunu belirlemeliyiz. İklim çeşitleri ile birlikte hastalık çeşitleri de değişiyor. Üretim konusundaki zorluklar hepimiz tarafından iyi biliniyor. Açık alanda üretim yapıyoruz. Doğal afetlere karşı çatısı olmayan bir sektörde mücadele ediyoruz. Büyüklerden talebimiz bu gibi zararlıların TARSİM çerçevesine alınmasıdır.” diyerek konuştu.
“Para etmeyen ürünü de kimse ekmez”
Sözlerine petrolden sonraki döviz ödenen en büyük kalem olan ayçiçeğinin üretimini artırmak için yıllardır mücadele edildiğini söyleyerek başlayan Keşan Ziraat Odası Başkanı Hasan Şen, “Girdi maliyetlerinin yüksek olmasından ötürü bu yıl üretici ayçiçeğine yöneldi. Keşan’da 550 bin dekarlık arazide 226 bin dekar ayçiçek ekiyor. Biz buna seviniyoruz; ama geçirdiğimiz pandemi ve dünyada meydana gelen değişikliler sonrasında fiyatlar fahiş seviyelere çıktı. Ayçiçeği fiyatlarının ise aşağıya doğru seyrettiğini görüyoruz. Bu biz üreticileri üzüyor. Telaffuz edilen rakamlar bizi memnun etmiyor. Biz bunun için 135 gün mücadele ediyoruz. Bu yıl doğal afetlerin hiç hesaba katmadığımız zorluklarını yaşıyoruz. Biz üretmeye çalışıyoruz; ama para etmeyen ürünü de kimse ekmez. Para yapanı üretmeye dönüyoruz. En çok para ödediğimiz üründe fiyat konusunda dünya piyasasına göre çiftçiyi memnun etmediğini görüyoruz. Bunların dikkate alınmasını ve desteklerin çiftçiye yansıtılması gerekiyor.” dedi.
285 Sayılı Keşan Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifi Müdürü M. Ali Başak, söylenmesi gerekenlerin şimdiye kadar söylendiğini belirterek sezonun hayırlı olmasını diledi.
“Tarım Bakanlığı ve Yağlı Tohumlar Kooperatifi’nin ayçiçek üreticisine olan bakışları değiştirmesi gerek”
Daha sonra Keşan Ticaret Borsası Komisyon Üyesi ve üretici Yusuf Yörük konuştu. Sözlerine zor bir dönemden geçildiğini kaydederek başlayan Yörük, bu süreçten en az zararla çıkmanın hesaplarının yapılması gerektiğini söyledi. “Bu zor dönem devam edecek diyerek” sözlerini sürdüren Yörük, çaryır tırtılı istilası sırasında yaşadıklarından yola çıkarak, “Tarım Bakanlığı ve Yağlı Tohumlar Kooperatifi’nin ayçiçek üreticisine olan bakışları değiştirmesi gerek.” dedi ve şöyle devam etti.: “Tarım İl Müdürlüğü’nden ‘İlaçlayın’ diye mesaj geldi. Ben üzüldüm. İlaçlayalım ama bir taraftan da faydalı olan böcekleri öldürüyoruz. Arı gibi faydalı böcekleri yok edersek geleceğimizi de yok ediyoruz; ama bunun için hiçbir önlem yok, tedbir yok. Hangi ilaç atılacak, ne zaman atılacak? Arıcılar birlik başkanı akşam 7 sabah 7 arasında ilaçlanması gerektiğini söylüyor; fakat düz ara ilaçlama yapıldı. Bu geleceğimizi yok ediyor.” dedi.
Ayçiçeği tehdit eden durumların henüz bitmediğini söylerine ekleyerek konuşmasına eden Yusuf Yörük, “Az önce arazideydim. Çoğu ayçiçeğinde 1/4 veya 2/4 kadar zarar var hepsi mantarlaşmış. Allah yardımcımız olsun” diye konuştu.
“Ayçiçeğinde tanelerin hepsi boş ve çürümüş”
Ayçiçeğinde hasara sebep olan zararlılar ile ilgili konuşan Ziraat Mühendisi Göksel Derya, yaşanan son durumu aktardı. Çayır tırtılından sonra tabla çürüklüğüne sebep olan yeşil kurtları görüldüğünü söyleyen Derya, “Yeşil kurtlar tabla arkasından girerek, tablada mantari bir hastalık yaratarak çürüklüğe sebep olmakta. Şu anda ayçiçeğinde ortadaki tanelerin hepsi boş ve çürümüş bir vaziyette. Çiçekler son başında gayet iyiydi; ama şu an için konuşmak için erken.” dedi.
Çayır tırtılına karşı yürütülen mücadele sırasında yapılan ilaçlamaların etkisine dair konuşan Derya, “Ayçiçeğinin en hassas dönemi çiçeklenme dönemidir. Bu dönemde bitki dış etkene maruz kaldığında karşımıza çıkar. Bazı arı üreticileri ile karşılaştım, Gelibolu’dan gelen bir arıcı 80 kovan arı ile geldiğini ve 30 kovan arısı kaldığını söyledi. Arı olmazsa dünyada yaşam olmaz. Maalesef gece ilaçlamasına dikkat ve gündüz ilaçlaması yapıldı. Bilinçsizce ilaçlama yapıldığını ve farklı etken maddeleri içeren ilaçlar kullanıldı. Zor duruma düşen çiftçi elinde ne varsa onu kullandı. Bu doğru değildi. Bunu hasat sonrasında göreceğiz.”
Çayır tırtılı sonrasındaki tarla işleme işlemleri ile de bilgi veren Ziraat Mühendisi Göksel Derya, tırtılların artık kelebek olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Kelebek olan tırtıl tekrar larva olacak. Toprak kazımı sırasında derin sürüm yapılması gerekiyor. Yumurtaların yerin 7 cm altına atılması lazım. Bunun üzerinde olursa tırtıl yine karşımıza çıkabilir.”
“Fiyatlar bu sene düşük olacak”
Yörük’ün ardından sözü Keşan TSO Meclis Başkanı Orkun Özkaya aldı. Sezonun hayırlı olmasını dileyen Özkaya, “Umarım çiftçi beklediği rakamlar ve üretim kapasitesi gerçekleşir; çünkü bölgemiz çiftçilik üzerine gerçekleşen ticaret üzerine dönüyor.” dedi.
Daha sonra İpsala Ticaret Borsası’nın Merhum Başkanı İbrahim Girgin‘in kızı Girginler Zahirecilik’ten Gamze Girgin Aras konuştu. Sezonun üreticilere hayırlı olmasını dileyen Girgin, “Ürünün üretim aşamasında sıkıntılarla karşılaştık. Önümüzde daha uzun bir süreç var, umarız bu süreçte en verimli şekilde ürünler alırız. Bir kez daha huzurlarınızda babamı saygı sevgi ve özlemle anıyorum.” dedi.
Beşerler Tarım Ürünleri yetkilisi Hüseyin Beşer ise, “Verimlerimiz güzel gözüküyor, fiyatlar bu sene düşük olacak.” diyerek dünya ekonomisini işaret etti.
15.20 TL’den alıcı buldu
Konuşmaların ardından salon satışına geçildi. Açık artırmaya çıkarılan Orhaniye Köyü’nden Recep Gürsel’in yılın ilk ayçiçeği ürünü, 15.20 TL’den Erman Tarım Ürünleri ve Gübre Alım Satımı San. Tic. Ltd. Şti. tarafından satın alındı.
Üretici Gürsel’e, Keşan TB tarafından plaket ve 50 litrelik mazot, Keşan Ziraat Odası tarafından 1250 TL’lik hediye çeki, Tarım Kredi Kooperatifi tarafından ise yaprak gübresi hediye edildi.