Yıldırım: “Romanların kurtuluşu kendi ellerinde”
Dünya ve Keşan’da yaşayan Roman toplumunun sorunları ve romanların yaşadıkları problemleri konuşmak için “Dünden Bugüne Romanlar” konulu bir seminer düzenlendi. Moderatörlüğünü Keşan Zerlanis Keşan Görsel Sanatlar ve Kültürel Araştırmalar Merkezi Başkanı Aydın Yıldırım’ın yaptığı söyleşiye CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, CHP Keşan İlçe Başkanı Recep Pekcan, Keşna Belediye Meclisi üyesi Alladdin Öztürk de katılırken, söyleşide yazar Sinan Şanlıer, KEDAF Başkanı Hasret Dinç genç aktivistlerde fikir alışverişinde bulundu.
“Romanların kendi kurtuluşlarının kendi ellerinde”
Romanların 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana maruz kaldıkları ayrımcılıkların ve 2010 sonrası geliştirilen politikaların ele alındığı söyleşinin açılış konuşmasını yapan Zerlanis Başkanı Aydın Yıldırım, Keşan’da geçekleştirdikleri kültür ve sosyal faaliyetlerin yanında sosyoloji ve toplum bilimleri ile ilgili çalışmalarda bulunduklarını belirterek Keşan’da bir Roman gerçekliği olduğunu ileri sürdü. Yıldırım, “2. Dünya Savaşı’nda tarihin en büyük soykırımlarından biri yaşandı. Naziler Almanya’da Yahudilerden sonra, Romanları hedef aldığını ve Romanları gaz odalarına gönderdiği zaman bunun bilincine vardım. Çok ciddi bir şekilde yoksulluk, ayrımcılık ve eğitimsizlikle boğuşan bir toplumsal kesimden bahsediyoruz. Keşan’da da çok ciddi bir nüfus oranına sahipler. Ben açıkçası Romanların kendi kurtuluşlarının kendi ellerinde olduğunu düşünüyorum. Özellikle gençlik içerisinde çok ciddi aydınlanma ve farkındalık çalışmaları yapıyoruz” diyerek sözü söyleşinin konuşmacısı Sinan Şanlıer’e bıraktı.
Roman’ın ne demek olduğunu ve bu adlandırmaların nereden geldiğine yönelik bilgilendirmelerde söyleşisinde yer vereceğini söyleyen Şanlıer, “Bu aslında bir toplumu nasıl adlandırdığımız ve bunun o toplumda nasıl bir iz bıraktığının da kanıtı olacak. 1. Uluslararası Kongre dedikleri 1971’de yapılan bir toplantı var. Bu toplantının sonrasında Türkiye’de gelişen Roman aktivizmini biraz anlatmaya çalışacağım” diyerek kısa bir bilgilendirme yaptı.
“Daha çok oyun sahnelememiz gerek”
Romanların istihdam, ve eğitim konusunda boğuşan sağlıksız ortamda yaşamaya zorlandığının altını çizen KEDAF Başkanı Hasret Dinç ise, kişilere ulaşmak konusunda zorluklar yaşadıklarını, bir şeyler anlatmanın güç olduğunu belirterek. Oluşturdukları tiyatro grubu ile bu sorunlara dikkat çekmeye çalıştıklarını dile getirdi. “Oyunlarımızın içeriği toplumsal mesaj içerikli oyunlardan oluşuyor. ‘Drama Dans’ isimli bir gösteri sahneledik. Ama maalesef üç gün sonra bir arkadaşın yanlış bir ifadesi ile karşılaştık. Sonrasında gördük ki bu oyunları daha fazla oynamalı, daha fazla farkındalık çalışması yapmamız lazım ve daha fazla görünür olmamız lazım”
“Sağ iktidarlar ayrım yaptı”
Söyleşiye katılım sağlayan CHP Milletvekili Okan Gaytancıoğlu ise, sağ iktidarlar tarafından Roman halkına karşı bir ayrım yapıldığının altını çizdi. “Toplumda herkes eşitti, ama nedense sağ iktidarlar özellikle teknolojinin gelişimi ile birlikte mahallelerini ayırdı, okullarını ayırdı.” diyen Gaytancıoğlu, “Çok farklı etnik kökenden gelen bir milletiz biz, ‘Ne mutlu Türküm’ diyorsak, milleti de birleştiren Türk kimliğidir. Atatürk “Ne mutlu Türk’üm” diyerek herkesi birleştirdi. Her yerde eşit oldu.” dedi. AK Parti döneminde ise bu durumun tersine döndüğünü belirten CHP Milletvekili “AK Parti okullarını ayrıdı, askerde ayırdı, işe almadı. Adeta aforoz etti. Sonra da açılım yapıyoruz dedi. Ama başarılı olamadı çünkü sosyal dengeler bozulduğunda birleştirmek güç” dedi.
Sorunun çözümünün eşit paylaşımda olduğunu savunan Gaytancıoğlu, “Üretici destekler ve paylaşımı eşit hale getirirseniz insanlar bütünleşirler. Kimse kimseyi ötekileştiremez. Cumhuriyet Halk Partisi’nin temel felsefesi de önce insandır” dedi.