WhatsApp’ten Telegram’a büyük göç başladı!
Geçtiğimiz hafta kullanıcılar arasında büyük tepkiye ve soru işaretlerine sebep olan ‘WhatsApp gizlilik sözleşmesi değişikliği’ nedeniyle Telegram ve Signal, Türkiye’de en çok indirilen uygulamalar arasına girdi.
Yaşanan durum karşısında Whatsapp kullanıcıları adeta göç ederken, Google Play verilerine göre Telegram dün, en popüler uygulama haline geldi, Signal ise ikinci sırada yer aldı.
Ocak ayı itibariyle WhatsApp kullancılarının karşısına çıkan ‘Gizlilik sözleşmesi değişikliği onay ekranı’, ilk günden bu yana, kullanıcıları tarafından çokça tartışıldı.
Avrupa Bölgesi kullanıcılarının bu güncellemeden etkilenmeyeceğini ve bu bölgedeki kullanıcıların verilerinin Facebook şirketiyle paylaşılmayacağının duyurulmasının ardından Türkiye’deki kullanıcıların tepkisi büyüdü ve alternatif uygulamalarda büyük yükseliş yaşandı.
Bazı Whatsapp kullanıcıları henüz sözleşmeyi kabul etmez ve son tarihe kadar bekleyişe geçerken, bazı kullanıcılar yeni ortamlara yöneldi.
Bu durum karşısında, Telegram en popüler mesajlaşma uygulaması haline geldi. Ayrıca Telegram’ın WhatsApp’a göre daha kapsamlı özelliklerinin olması ve açık kaynak kodlu olması ilk tercih olmasını pekiştirdi.
Öte yandan Signal’da da Elon Musk‘ın WhatsApp’a karşı tepki olarak önerdiği uygulama olmasıyla büyük yükseliş yaşadı. Türkiye’de en popüler mesajlaşma uygulamaları arasında Telegram’dan sonra ikinci sırada Signal yer aldı.
Kampanyalar devam ediyor
Sosyal medyada başlatılan #WhatsAppSiliyoruz kampanyası kısa sürede Twitter’da Türkiye gündemine girdi ve birçok kesimden destek görmeye başladı. Söz konusu kampanyalarla WhatsApp?ın düşüşü de hızlanırken, Google Play verilerine göre WhatsApp en popüler mesajlaşma uygulamaları arasında 4. sıraya kadar geriledi.
Whatsapp ne istiyor?
Kullanıcılarına ait kişisel bilgilerde ilgili kurallarını güncelleyen iletişim uygulaması Whatsapp, Şubat ayından itibaren aynı sosyal iletişim ağı içindeki Facebook şirketleriyle, kullanıcılarına ait daha fazla özel bilgi paylaşabilecek.
WhatsApp, yeni gizlilik sözleşmesi ile birlikte hesap bilgileri, mesajlar, bağlantılar, durum bilgisi, işlem ve ödeme verileri, müşteri desteği ve diğer iletişimler, kullanım ve kayıt bilgileri, cihaz ve bağlantı bilgileri, konum bilgileri, çerezler, üçüncü taraftan sağlanan bilgilerin tamamına erişebilecek. Erişilen bu bilgilerin her biri tüm Facebook şirketleri ile paylaşılarak reklam ve benzeri pek çok işlem için kullanılabilecek.
Kabul edilmezse ne olur?
Güncellenen Gizlilik İlkesi’ni kabul veya rededilmesi için 8 Şubat’a kadar süre veren WhatsApp’ın bu yeni ilkelerini kabul etmeyenler bu tarihten itibaren artık WhatsApp’ı kullanamayacak.
WhatsApp’ın resmi sitesinde yer alan bilgilere göre yeni gizlilik sözleşmesi; Almanya, Andorra, Avusturya, Azorlar, Belçika, Birleşik Krallık, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Fransız Guyanası, Guadeloupe, Hırvatistan, Hollanda, İrlanda, İspanya, İsveç, İsviçre, İtalya, İzlanda, Kanarya Adaları, Kıbrıs Cumhuriyeti, Kıbrıs?taki Birleşik Krallık egemenlik bölgeleri (Ağrotur ve Dikelya), Letonya, Lihtenştayn, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Maderia, Malta, Man Adası, Manş Adaları, Martinique, Mayotte, Monako, Norveç, Polonya, Portekiz, Réunion, Romanya, Saint-Martin, San Marino, Slovakya, Slovenya, Vatikan ve Yunanistan’daki kullanıcılar için geçerli değil.