Üreticinin “fark ödemesi” isyanı: “Bundan sonra kooperatife nasıl güvenelim?”
Keşanlı çiftçi ve emekli öğretmen Arif Şen, Tarım Kredi Kooperatifi tarafından çiftçiye sözü verilen fark ödemesinin aradan 2 ay geçmesine rağmen yapılmamasının çiftçiyi mağdur ettiğini söyledi. Halen Ankara’dan gelecek bir açıklamayı beklediklerini; ancak umudu kesmeye başladıklarını söyleyen Şen, “Zarar ettirmeyeceğiz’ dediler, biz de buna güvendik. Bundan sonra kooperatife nasıl güvenelim?” diye dert yandı.
“2 ay geçti cevap yok”
Sözlerine Tarım Kredi Kooperatifi’nin önceki dönemlerinde yaptığı fark ödeme açıklamasına güvenerek borçlarına karşılık ürün verdiklerini; ancak kooperatifin sözleşmeye böyle bir madde eklemediğini söylerek başlayan emekli öğretmen ve çiftçi Arif Şen, ‘Yağlı tohumlardan geri kalmayacağız, hatta onları geçebiliriz’ demişlerdi. Biz de borca karşılık ayçiçeği döktük. O günün geçerli fiyatını aldık. Şimdi ise Yağlı Tohumlar bize 22 Haziran’dan itibaren 1100 lira fark verdi; ama kooperatife gidip sorduğumuzda ‘Konu Ankara’ya iletildi’ demekten başka bir şey demedi.” dedi. Konuşması sırasında kurum yetkililerini de arayan Şen, aynı cevabı tekrar alarak, belirsizliğin sürdüğünü teyit etti.
Çiftçinin belirsizlik içinde mağdur olarak kaldığını da ifade eden Şen, “Bu güne kadar da bize hiçbir cevap gelmedi. Bilgi de verilmiyor. Ankara’ya yazı yazıldığını ve oradan dönüş beklediklerini söylüyorlar; ama aradan neredeyse 2 ay geçti. Yine de cevap yok.” sözlerini kaydederek kendilerine yapılacak ödemeden umudu kestiklerini söyledi.
“Nasıl güvenelim?”
Konunun milletvekillerine iletildiğini; ancak şimdilik buradan da sonuç alamadıklarından yakınan çiftçi Şen, “Tarım Kredi Kooperatifi bizden yeni bir sözleşme istiyor. Ürünümüzü alacaklarını söylediler. Geçen seneki farkın ne olduğunu sorduğumuzda da ‘300 lira vereceğiz’ diyorlar.” sözlerini kayda geçerek, hukuk mücadelesi verilmesini istediğini söyledi ve “Ziraat Odası’na da gittik, ‘Yetkimiz yok’ diyor. Oysa odanın avukatları var, hukuken de bizim hakkımızı araması lazım. Hukuk mücadelesi başlatmamız gerekiyor. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın da hakkımızı araması lazım. En azından bize yağlı tohumların verdiği fark kadar ödeme yapması lazım. Bizim yanımızda olduklarını söylüyorlar. Peki bugün benim yanımda olmayan daha sonra ne zaman yanımda olacak? Bir tek ben değil binlerce çiftçi buğday vererek borcumuzu ödedik. Buğdayda böyle bir problem yoktu; peki ayçiçeğinde neden böyle oldu? Biz destek göremedik. ‘Zarar ettirmeyeceğiz’ dediler, biz de buna güvendik. Bundan sonra kooperatife nasıl güvenelim?” dedi.