Genel

“Umut yok” diyen esnaf içini döktü.. Artan fiyatlar okul alışverişlerini de etkiledi

Eğitim ve öğretim sezonunun açılmasına sayılı günler kaldı. Okul ve kırtasiye ürünlerindeki yüksek fiyatlar öğrenci ve velileri zor durumda bırakırken, her geçen gün müşterisi azalan esnaf da kara kara düşünüyor. Okul çantasından, kıyafetine, kırtasiye araç ve gereçlerinden ayakkabısına kadar bir çok ürüne gelen tarihi zamlar karşısında satışı düşen esnaf “Gelen giden çok, ama alan yok” diye konuştu.

“Gelen giden çok; ama fiyatı sorup çıkıyorlar”

Okul öncesi yapılan alışverişler ile ilgili, yaşadıkları yoğunluklarından dolayı konuşmak için kısıtlı vakit bulabildiğimiz esnaf, bu kez işlerdeki gerileme yüzünden sorularımızı cevaplamak için bize daha uzun vakit ayırdı.
Keşan’da çanta satan esnaf Ömer Üçoklu, görünürde bir alışveriş hareketinin görüldüğünü; ama bunun ticarete dökülmediğini dile getirerek şöyle konuştu: “Maalesef bir şey alan yok. Okul sezonu bu sene beklendiği gibi değil. Çok durgun. Bakarsanız gelen giden çok; ama onlar da fiyatı sorup çıkıyorlar. Bir telaş var, biz de görüyoruz; ama fiyatlar insanları zorluyor ve bir şey de alamıyorlar. Eli yüzü düzgün bir okul çantası şu an 300-400 lira arasında. Markalıları zaten söylemiyorum bile. Bize gelip ‘100 liraya ne var?’ diyenler oluyor.”

“İnsanlar fiyatlara alışamadı”

İşlerdeki düşüşün yıllara göre daha da derinleştiğini belirten Üçoklu, “Pandemiden önce iyi bir çantayı 200 liraya alabiliyordu insanlar; ama şimdi 2 yıl geçti, araya zamlar girdi ve fiyatlar çok yükseldi. Mağazada günde 2-3 tane okul çantası satmıyorumdur bile; ama cumartesi pazarında daha düşük fiyatlı ürünlerimiz olduğu için satışlar biraz daha iyi oluyor.” derken, Vatandaşların her gün yükselen fiyatlara henüz alışamadığını ve 100 liraya da ürün olsa pahalı deyip pazarlık yapmaya yöneldiğini belirterek “Fiyatlara alışmak lazım. Zamanla o da oturuşacak, çünkü böyle durmaz ve durmayacak. Örneğin şimdi bir okul çantası 200 liraysa 300 de olacak 400 de olacak. Bu esnafla alakalı bir şey değil. Ben 200 liraya sattığım malı 150 liradan alıyorsam, tabii ki de 200 liraya satacağım, benim de masraflarım var. Nereden çıkacak peki bu? Haliyle maalesef müşteriye yükleniyor bu. Durum böyle olunca herke bu zamana kadar ne aldıysa, elinde ne varsa onu değerlendirecek. Bu sadece okul çantası için değil, normal çantalar için de geçerli. Mesela çekçekli bavullar 800 liraya kadar dayandı.” şeklinde konuştu.

“Bunu beklemiyorduk”

Okul çantasının yanında, Kırtasiye ürünlerinde de yaşanan artışlar ile öğrencilerin temel ihtiyacı kalem, defter, silgi gibi ürünlerde geçen seneye kıyasla yüksek artışlar yaşanıyor. Okula yeni başlayacak bir öğrenci için sadece kırtasiye ürünlerine yapılacak harcamalar bin liraya yaklaşıyor.
Keşanlı kırtasiyeci Mustafa Paçaman, satışlarına sirayet eden durgunluğu bu denli beklemediklerinin altını çizerek, “Büyük bir alışveriş yok. İnsanlar sadece gezinip bakınıyorlar, ciddi anlamda hareket azaldı. Biz bunu beklemiyorduk. Biz 25 yıldır burada olan bir firmayız, eski hareketin yüzde 25’i yok diyebilirim. Bunda piyasaların bozuk olması, fiyatların çok yükselmesi gibi etkenler de var. Geçen seneye göre etiketler 3 katı kadar yükseldi. 25 liraya sattığımız A4 kağıt şu an 90 lira. Tabi tek bizde değil, bütün piyasa da böyle. Haliyle insanlar da zorlanıyor almakta.” diye konuştu.

“Umut yok”

Piyasadaki kötü gidişin yanında, yıllardır seslerini duyurmak istedikleri; ancak her platformda çağrı yapsalar da bir türlü çözüm bulunamayan zincir marketler sorununu işaret eden Paçaman, “Bir de bizim başka bir sıkıntımız var yıllardır söylediğimiz, o da 3 harfli marketlerin kötü etkisi. Yıllardan beri konuşuyoruz, istiyoruz, çare bulun diyoruz; ama olan bir şey yok. Umudumuz da kalmadı artık. Bir ışık yok. Her gün de kötüye gidiyor. Bugün toptancıdan bir kalem alıyoruz, yarın 11 lira oluyor. Değişen ne bilmiyoruz, dolar kuruna bağlanıyordu; ama kur aynı yerde. Yine de fiyatlar yükseliyor. Fırsatçılık mı var, yoksa başka bir şey mi var bilmiyoruz. Umut göremiyorum, ama inşallah yanılırım.” şeklinde konuştu.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu