Türker ve Şen cevapladı: “Yetiştiriciler, meralara ücret ödeyecek mi?”
Büyük ve küçükbaş yetiştiricilerinin hayvanlarını otlatmak için kullandıkları meralardan ücret alınacağına dair basın ve sosyal medyada çıkan haberler sonrasında meralardan ücret alınmasına dair konular ortaya çıkmış, yetiştiriciler de buna tepki göstermişti.
Konu ile ilgili olarak Yenimuhacir Belediye Başkanı Mustafa Türker ve Keşan Ziraat Odası Başkanı Hasan Şen, açıklamalarda bulundu.
“Uygulama 1998’den beri var”
Hayvanlarını yetiştirmek için otlatmak zorunda olan yetiştiricilerin tepkisine ve ‘meralardan rant sağlanmak isteniyor’ iddialarına sebep olan uygulama için ilk olarak Keşan Ziraat Odası Başkanı Hasan Şen açıklamada bulundu. Uygulamanın yeni bir uygulama olmadığını belirten Hasan Şen, “1998 yılında çıkan kanun gereği merayı ıslah etmek amaçlı ücret alınıyor” diyerek, ücretlerin zorla toplanmadığını belirtti. Şen yaptığı açıklamada şöyle konuştu:
“Gönüllü olarak alınan ücretler mera ıslahına harcandı”
“Kanun çerçevesinde belli başlı köylerde, hayvan sayısı yüksek olan köylerde uygulandı. Bu kanun çıkmadan önce köylerdeki meralar kötü amaçlı kişiler farklı amaçla kullandılar. Kanundan sonra meraları gerçek amaçlı kullanımının önü açıldı. Bir birlik kuruldu ve buralardan alınan ücretler yine meralara ve ıslah çalışmalarına harcandı” dedi.
“Gündeme geliş sebebi siyasi kaygılar”
Konunun tekrar gündeme gelmesini, ilgili kanunun bilinmemesine bağlayan Şen, “Konu şimdi tekrar gündeme gelince, ‘çiftçiden para alınıyor’ şeklinde yorumlandı. Ancak şu ana kadar hiçbir çiftçiden para alınmadı. Herkes veryansın ediyor. Bu iş için mera sahiplerinden kanun çerçevesinde oluşturulan birlikler ile gönüllü olarak para alındı. Bu ücretler de tamamen meraların ıslahı için kullanıldı.” diyerek konunun gündeme geliş sebebinin siyasi kaygılar nedenli olduğunu söyledi.

Öte yandan meralardan için, bölgenin en büyük mera alanına sahip Yenimuhacir’in Belediye Başkanı Mustafa Türker de açıklamalarda bulundu. Aynı zamanda Yenimuhacir Mera Yönetimi birliği Başkanı da olan Türker, “Biz belediye ve mera yönetimi olarak bir tebliğ olmadığı için yetiştiricilerden hiçbir ücret almadık” dedi.
“Meralar, talan edilmiş”
Sürülerin belli bir zamanını meralarda geçirmesi gerektiğinin özellikle altını çizen Türker, “”Meralar, hayvancılığın olmazsa olmazlarındandır, Yenimuhacir’da 15 bine yakın koyun ve keçi ile 5-6 bin civarında da büyükbaş hayvan var. Bu hayvanların otlayacakları meralar keyfe göre ve aşırı olarak otlatılmış, bölgedeki bitkilerin tohum dökmesine fırsat bırakılmamış. Sonrasında da meralarda çoraklaşma ve erozyon var” dedi.
“Meraların ıslah edilmesi lazım”
Zarara uğrayan mera alanlarının ivedilikle ıslah edilmesi gerektiğini belirten Türker, “Meralar tel çitlerle çevrilmeli ve her yıl bir başka bölümüne otlatılma yapılmalı, diğer bölümünün de tohumlarının döktürülmesi lazım. Burada 8 bin dönüme yakın mera alanı var, biz buralarda gübreleme çalışmaları yaptık. 2 ay buraları koruduk ve sonuçta otların gübrelenmeyen yerlere göre otların daha iyi yetiştiğini gördük. Şimdi de bundan sonra yetiştiricilerimizle oturup bundan sonra nasıl bir yol izleyeceğimizi konuşacağız” dedi.
“Meralar o bölgenin üreticisine kiralanmalı”
“Meraların başka kişilere kiralanacağı yönünde şaibeler dolaşıyor. Ancak meralar o bölgenin hayvan yetiştiricilerine kiralanması lazım” şeklinde açıklamalarda bulunan Mustafa Türker, “Meraların ıslah edilmesi için de kaynağın olması gerek, sadece mera yönetimi değil, diğer yetiştiriciler ile karar alacağız. Bu desteklerle meraları gübreleyeceğiz. Mera sorunları ile ilgili bazı konularda Sayın Edirne Milletvekilimiz Fatma Aksal, hep yanımızda oldu. Kendisine çok teşekkür ederim” dedi.