Haberler

Trakya’da da kendini hissettirmeye başlayan “Agro Turizm”

Trakya, eko turizmin yanı sıra agro turizmde de adından söz ettirmeye başladı.
Ayçiçeği tarımında öne çıkan Trakya’da, tarlaların sarıya boyandığı ilkbahar – yaz sezonunda, ayçiçeği tarlaları doğal fotoğraf stüdyosu olarak da kullanılıyor.

Özellikle içinde bulunduğumuz bu günlerde, her yaştan insanın ayçiçeği tarlaları içinde çekilmiş fotoğrafları, sosyal medya hesaplarından da paylaşılarak görenleri hayran bırakıyor.
Özellikle pandemi süreci ile birlikte doğal ürünlerin ve kırsal hayatın öneminin daha fazla anlaşıldığı günümüzde, doğanın davetine karşılıksız kalamayanlar, “Agro turizmi” de daha fazla konuşmaya ve araştırmaya başladı.

Son günlerde, kırsalda yapılan yatırımlar, modern şehir hayatından uzakta alınan küçük araziler, kırsalda yerleşik hayat gündeme geldi.

Agro turizm nedir?

Kırsal alanda yaşayan insanlar tarafından verilen turizm hizmetine “Agro Turizmi” ya da Türkçe adıyla “Tarım Turizmi” deniyor.
Tarım turizmi hizmeti verenler; kitle turizmi anlayışının bütün dünyayı aynılaştırdığını, coğrafi ve kültürel güzellikleri ticarete döktüğünü, beton yığınları oluşturarak tarımı ve çevreyi olumsuz etkilediğini düşünüyor.
Kültürel farklılıkların ve yerel dokunun korunmasına büyük önem veren tarım turizmi anlayışı, hem şehirlilere doğayla dost, farklı insanları ve kültürleri tanıyabilecekleri bir tatil sunmayı hem de hizmetin verildiği bölgedeki halka maddi gelir sağlayarak kırsal kalkınmayı sağlamayı hedefliyor.

Eko-turizm, yani ekolojik turizm hizmeti verenlerin de yaklaşımı aynı.
İki anlayışın da temelinde doğal ve kültürel güzellikleri yıpratmadan, gelecek nesillere aktarmayı başararak tanımak yatıyor.
Tarım turizmi hizmeti verenler, kendi tesislerinde konaklayan insanlara, misafirleri olarak yaklaşıyorlar.
Bu tip tatil anlayışını benimseyenler de yolcu ya da gezgin olarak anılmak istiyor.

Hizmet sunulan bölgede yaygın olan mutfak kültürü korunuyor, bölgede yetişen özel tarım ürünleri baş tacı ediliyor.
Beton yığını oteller yapmanın yerine yerel mimarinin korunması, evlerin pansiyona ya da lokanta vb. yerlere dönüştürülmesi tercih ediliyor.
Tarım turizmi uygulamaları özellikle kadınlar için önemli katkılar sağlıyor. Tarımdan yeteri kadar gelir elde edemeyen bu nedenle yoksullukla karşı karşıya kalan bazı bölgelerde tarım turizmi kadınlar için yeni iş olanakları yaratıyor.
Tarım turizmi yapılan bölgelerde zaman içerisinde yerel mutfak kültürü gelişiyor, el sanatları, pansiyonculuk gibi faaliyetler artmaya başlıyor, yerel mimari korunuyor.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu