Ticaret Odası’ndan sonra esnaf odalarından da “Saros sahilleri” için birlik çağrısı geldi
Keşan’daki esnaf odası başkanları, 28 Şubat 2020 Cuma günü bir araya gelerek, Saros sahillerinin MUÇEV’e kiralanması konusunda ortak açıklamada bulundu.
Keşan Lokantacı, Kahveci ve Otelciler Esnaf Odası Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen ve saat 14.00 sıralarında başlayan basın toplantısına; Keşan Lokantacı, Kahveci ve Otelciler Esnaf Odası Başkanı Hüseyin Çakmak, Keşan Madeni Eşya ve Demirciler Odası Başkanı Hüseyin Erkan, Keşan Tuhafiyeciler ve Manifaturacılar Esnaf Odası Başkanı Hasan Kocaman, Keşan Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Mahmut Demirkan, Keşan Berberler ve Kuaförler Esnaf Odası Başkanı Salih Özkan katıldı.
Oda başkanları adına konuşan Çakmak, ilk olarak, Suriye’nin İdlib bölgesinde TSK’ya yönelik saldırıda hayatını kaybeden askerlerimiz için baş sağlığı dileyerek şunları söyledi: “Milletimizin başı sağ olsun. İdlib’te şehit düşen 33 askerimize Allah’tan rahmet; yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Keşan’daki 7 oda başkanı olarak, bugün birlik ve beraberlik içerisindeyiz. Ülkemizin, devletimizin ve askerimizin yanındayız.”
Çakmak daha sonra yaptığı konuşmada, Saros Körfezi’ne kıyı olan; Erikli, Mecidiye ve Yayla köylerinin bulunduğu bölgedeki 11 yerin MUÇEV tarafından kiralanması ile ilgili olarak şu değerlendirme, görüş ve önerilere yer verdi;
“Sahillerin kiralanması konusunu yerel basınımızdan öğrendik. Saros Körfezi; Keşan’ın, Edirne’nin ve Trakyamızın’dır. Saros Körfezi hepimizi ilgilendiriyor ve bu işe duyarsız kalamayız. Bu ihalenin olup olmadığından Keşan halkının haberi yoktu. Esnaf ve Sanatkârlar Odaları olarak yıllardır Saros Körfezi’nin 1/25 bin ölçek olarak imar planının çıkmasını ısrarla istiyor ve bekliyorduk. Duyduk ki; Saros Körfezimiz, Keşan’ın siyasi partilerin, belediyemizin, Ticaret ve Sanayi Odamızın, Ticaret Borsamızın, Keşan Esnaf ve Sanatkârlar Odalarımızın, Erikli Güzelleştirme Derneğimizin haberi olmadan, Keşan’da iş adamları, belediye ve esnaf yok sayılarak 1000 kilometre uzaklıkta bir şirkete sessiz sedasız 10 yıllığına kiraya verilmiş. Bu durum esnaf odalarımızı, Keşan halkımızı üzmüştür. Keşan’da 5 bin kişiye nasıl iş bulacağız diye düşünürken, Saros Körfezimizin yabancı şirkete kiralanması ile 5 bin esnaf daha işsiz kalmış olacaktır.”
“Sarosu biraz fazla tanıtmış olacağız ki; sessiz sedasız elimizden alınıyor”
Geçmişte, Saros Körfezi’nde turizmi canlandırmak için birlik içinde fuarlara katılım sağlandığını hatırlatan Çakmak, bugün gelinen noktada, sahillerin sessiz sedasız halkın elinden alınmak istendiğini dile getirerek şöyle konuştu;
“Mart ayı itibari ile denizde temizliklerin yapılması ile yaz sezonu başlıyor. Kasım ayına kadar binlerce vatandaşımız, birçok işsiz kardeşimiz ekmek yiyor. 1,8 milyon TL kira ödeyen şirket, yazın sahilde simit, poğaça, su, midye vb. birçok şeyi satan vatandaşımızın satış yapmasına izin vermez. Belediye Başkanımız Mustafa Helvacıoğlu ile Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı yıllarında, Esnaf ve Sanatkârlar Odalarımız ile beraber Keşan’ın gelişmesini, kalkınmasını, tarımın, turizmin gelişmesini hedefliyorduk. Bakanlara, milletvekillerimize bu sorunlarımızı dosyalar halinde iletiyorduk. Başkanımız, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı döneminde <Edirne’de deniz yok, Edirne Yunanistan ve Bulgaristan’a sınır> cevabını aldığında çok üzüldüğünü vurguluyordu. O dönemin Belediye Başkanı Mehmet Özcan ile her yıl İstanbul’da yapılan EMİTT Fuarı’na katılarak, Keşan’da deniz olduğunu, adının Saros Körfezi olduğunu ve dünyada kendi kendini temizleyen üçüncü deniz olduğunu yıllarca tanıttık. Biraz fazla tanıtmış olacağız ki; Keşan’da ticaret insanlarının, Keşan esnafının, Keşan halkının elinden sessiz sedasız alınmış oluyor.”
“Geç kalmadan körfezimize sahip çıkmak zorundayız”
Keşan Esnaf ve Sanatkârlar Odaları olarak belediyenin, siyasilerin, Ticaret ve Sanayi Odasının, Ticaret Borsasının oluşturacağı bir komisyonda yer alarak, Saros Körfezi’nin yerel esnafın işletmesiyle turizme kazandırılması için gerekeni yapmaya hazır olduklarını belirten Çakmak şunları kaydetti;
“Saros Körfezi’nin turizme kazandırılması için 1000-2000 kapasiteli konaklama tesislerinin yapılması gerekiyor. Yayla, Erikli ve Mecidiye sahillerinde yüzlerce dönüm arazi var. Bu arazilerde içerisinde toplantıların yapılacağı, yüzme havuzlarının da olacağı tesisler yapılmalı. Gökçetepe Sahili’ne şu an giremiyoruz. Bahsettiğimiz sahillere yarın esnaf olarak da vatandaş olarak da giremeyebiliriz. Oralarda her şeyin otellere ait olduğu söylentileri var, her şey otellere ait olunca bölge esnafından alışveriş yapılmaz. Bahsettiğimiz turizm bölgelerinin esnafları da bu durumdan memnun değil.
Saros Körfezimizi, bölge esnafımıza ve halkımıza kazandırmak için; siyasi partilerimiz, belediyemiz, borsamız, odalarımız ve halkımız ile birlik ve beraberlik içinde hangi yasal yol varsa bölgemizin siyasi erkleri ile parti gözetmeksizin her türlü birlikteliği yapmaya hazırız.
Saros Körfezi; Trakya’nındır, Edirne’nindir, Keşan’ındır. Gerekirse sahilde el ele verip körfezimizi geri almak için her türlü çabayı göstermeye gayret ederiz. Geç kalmadan körfezimize sahip çıkmak zorundayız. MUÇEV’e haber gönderip, kiralamadan vazgeçmesini söylemek için ne gerekirse yapmalıyız. Bu hepimizin sorumluluğudur. Saros Körfezi’nde birçok yer halkımızın ekmek teknesidir, böyle kalmalıdır.”