Uzman Psikolog Anıl Dalkılıç, mevsimsel olabileceği de değerlendirilen ancak son zamanlarda insanların sıkça şikayet ettiği konuların başında gelen “sürekli yorgunluk ve halsizlik” hali ile ilgili bilgiler verirken, bazı önerilerde de bulundu.
Danışanlarından da bu konuda muzdarip olanlar ve yakınanlar olduğunu kaydeden Dalkılıç, insanların yaşam kalitelerini etkileyen bu olumsuzluk karşısında, bunun bedensel bir rahatsızdık olduğunu düşünerek, ilk adımda ve olması gerektiği gibi, bir doktora veya hastaneye başvurduklarını ifade ederek, “Birçok uzman hekim tarafından yapılan sağlık kontrollerinde veya gerekli tetkikler uygulandıktan sonra herhangi bir bulguya rastlanmaması halinde, geçmeyen bu hal, psikolojik bir semptom olarak değerlendirmeye alınıyor.” dedi.
Dalkılıç, sözlerinin devamında şunları söyledi:
“İnsanların son zamanlarda kendilerini yorgun ve bitkin hissetmelerinin birden çok nedeni olabilir. Nedenlerden genel olarak ve kısaca bahsetmek gerekirse; bunlardan biri travmatik olaylardır. Örneğin; ülkemizde son dönemde yaşanan deprem felaketi bir çok insanımızı derinden etkilemiştir. İnsanlar ‘Acaba benim de başıma gelir mi?’ korkusuyla tetikte yaşamaktadır. Ekonomik şartlar ve depresyon da insanların kendilerini bitkin ve halsiz hissetmelerine neden olabilir. Her konuda isteksiz, sürekli mutsuz ve yorgun hissediyorsanız, odaklanma güçlüğü çekiyorsanız, unutkanlık ve erteleme davranışları gösteriyorsanız, depresyon belirtilerini taşıyor olabilirsiniz. Duruma göre yanlış ve yetersiz beslenme de kendinizi yorgun hissetmenize neden olabilir. Sürekli yorgunluktan şikâyet ediyorsanız, beslenme düzeninize göz atmanız da fayda var. Uykuda solunum durması olarak tanımlanan uyku apnesi de kalitesiz bir uykuya sebep olarak, kişinin yorgun hissetmesi sonucunu doğurabilir.
Bunların yanı sıra; fazla kafein tüketen kişilerde de sürekli yorgunluk hali görülebilmektedir. Aşırı kahve, çay ve kafein içeren ürünler tüketmek halsizliğe neden olabilir.”
Dalkılıç, kendini yorgun ve halsiz hissedenlere şu tavsiyelerde bulundu:
“Belki de yanlış yaptığımız davranışlarımızı tespit edip yaşam şeklimizi değiştirmeliyiz.
Bol bol su içip, vücudumuzun susuz kalmasını önleyerek, metabolizmamızı hızlandırmalıyız. Düzenli egzersiz veya spor yaparak kendinizi daha iyi hissedebilirsiniz. Özellikle sıcak yaz günlerinde ağır yiyecekler yemek yerine zeytinyağlı, hafif yiyecekler tercih edilmeli. Uyku alışkanlığı mutlaka iyileştirilmeli ve her gece aynı saatte, yeterli uyumayı alışkanlık haline getirilmeli.
Tüm bunları yapıp yine de kendinizi yorgun ve bitkin hissediyorsanız bir uzmandan destek almanız sizin için faydalı bir yol alacaktır.”