Sağlık

Sünnet yaptırmadan önce bunlara dikkat edin

Okulların yarıyıl tatiline girmesiyle sünnet sezonu tekrar açıldı. 2 haftalık tatili değerlendirmek isteyen aileler çocuklarını sünnet için hekimlere getirmeye başladılar. Peki sünnet nedir? Nasıl bir işlem gerektirir? Sünnet olmak için gerekli yaş aralı nedir ve nelere dikkat edilmelidir?
Bu sorulara yanıt bulmak üzere Özel Keşan Hastanesi Üroloji Uzmanı İlkan Yüksel‘e sorduk.

Sünnetin steril şartlar altında yapılması gerektiğini belirten Yüksel, “Sünnet streril şartlara uygun anestezi ile yaklaşık 10-15 dakika süren cerrahi bir işlemdir. Sünnet sonrasında ortaya çıkacak enfeksiyon riskine karşı mutlaka steril ortamda yapılması gerekmektedir” diyerek sünnetin çok dikkat edilmesi gereken bir konu olduğunu söyledi.
Ailelerin en çok merak ettikleri konuların başında ise hangi yaşta çocuklarının sünnet olması gerektiği geliyor. Konuyla ilgili görüş belirten Yüksel sünnet için 2 yaş öncesi ve 6 yaş sonrasını işaret etti. “2-6 yaş arası dönemde çocuklarda cinsel kimliğin geliştiği dönem olduğu için bu yaşta bu bölgeye girişim önerilmez, ancak mutlaka sünnet gerektiren durum varsa, o zaman genel anestezi altında sünnet önerilir” dedi ve sünnete anestezi gerektirebilecek durumları şöyle anlattı, “Yenidoğandan itibaren 6 aya kadar çocuklarda rahatlıkla lokal anestezi ile sünnet uygulanabilmektedir. Sonraki dönemde ise çocuğun yaşına ve iletişim durumuna bağlı olarak sedasyon veya lokal anestezi ile sünnet yapılabilmektedir”.

Ailelerin en çok merak ettiği bir diğer konu ise iyileşme süreci ve işlemin süresi. Konu hakkında bilgilendirme yapan Yüksel, 2-3 saatlik gözlem sonrasında çocukların evine gönderildiğini ve yaklaşık bir hafta içinde de okula gidebilecek duruma geldiğini söyledi. Ancak aileleri sünnetin hemen ardından ilk gün gün meydana gelebilecek kanamalara karşı da uyardı.

Her cerrahi işlem gibi gibi sünnette de riskler mevcut, bunların başında ise kanama ve enfeksiyonlar geliyor. Bu gibi durumlara karşı ailelerin dikkatli olması gerektiğinin altını çizen Yüksel, “Sünnet sonrasında en çok karşılaştığımız durum kanama. Özellikle de erken dönemde meydana gelen travmaların da tetiklediği kanamalar gözlenebilmekte. Bunun haricinde daha nadiren enfeksiyon da gözlenebilmektedir. Steril bir ortamda yapılmayan sünnet sonrasında enfeksiyon riski de artmaktadır ve bunun yanında hepatit gibi hastalıklar dahi gözlenebilmektedir. Bunun dışında ehil olmayan kişiler tarafından yapılan sünnetlerde sünnet derisinin fazla yada az kesilmesi, penis başının yaralanması, şekil bozuklukları, kistler, his kaybı gibi komplikasyonlar da gözlemlenebilmektedir” diyerek uzman hekimler tarafından steril şartlar ile sünnetin gerçekleştirilmesi gerektiğini belirtti.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu