Haberler

Şiddetin kısa filmi ‘Hiddet’, gerçek hayattan gerçek oyuncularla çekiliyor

Yenimescit Mahalleli gençler neredeyse her gün ana haber bültenleri ve sosyal medyada sayısız kez gördüğümüz ‘Kadına şiddet’ için kolları sıvayarak bir kısa film çekti. Filmi yazıp yöneten Dündar Kılıç Gülgün, şiddetin yol açtığı sonuçlar ve görünmeyen yüzünü göstermek için, konuyu yaşayan ve başlıca örneği olan bir yerde böyle bir filmin çekilmesini ‘ironik olarak bulduğunu belirterek; herkesin durumun farkında olduğunu ve bir şeyler yapmak istediğini söyledi.

Daha önce de ‘Bosna Sen Benim Annemsin’ ve ‘Drama Dans’ gibi ayrımcılık ve ırkçılığa karşı oyunlar ile tanınan Dündar Kılıç Gülgün, bu kez yine Yenimescit Mahallesi halkı,  Keşan Belediyesi, Yenimescit Mahalle Muhtarlığı ve Keşan Kültürspor desteği ile birlikte Kadına şiddete karşı bir kısa film hazırladı. Özellikle son yıllarda giderek artan ve neredeyse her ana haberde en az bir kere görmeye alışık olduğumuz bu kanayan yaraya parmak basan Gülgün, senaryosunu yazıp yönettiği ‘Hiddet’ isimli kısa film için konuştu.

“Kadına şiddetin yüzde yüz oranda arttığı ve artık haberlerde her gün en az 3 kadın cinayetinin olduğu bu dönemlerde, uzun süredir aklımızda olan bu projeyi hayata geçiriyoruz.” diyen Gülgün, filmin konusunu kısa şöyle anlattı: “Bir ailenin şiddet sonucu hapishane ve mezarlıkta sonlanan, çocuğun da hayatta şehir içinde kaybolmasını konu alan, şiddetin nelere yol açabileceğini ele aldık” ifadelerinde bulunarak, film biraz da olsa şiddettin önüne geçmesini umduklarını dile getirdi.

Öte yandan Yenimescit Mahallesi sakinleri tarafından büyük destek gördüklerini ve mahallede bu filmin çekilmesini ‘ironik’ bulan senarist ve yönetmen Dündar Kılıç Gülgün şu şekilde konuştu: “Mahallemiz konunun içeriğini duyduğunda son derece yardım elini uzattı, mekanlarını açtı. ‘Gelin bizi de çekin, ben de oynayabilirim, yardım edebilirim’ dediler. Aslında filmin Yenimescit Mahallesi‘nde çekilmesi ironik bir durum. Konunun en başlıca örneklerinden birinde bunu çekiyoruz. Filmde çocuk oyuncularımıza da yer verdik. Son derece istekliydiler. Konuyu bilen insanlar ile oynuyoruz. O yüzden role hazırlanırken sıkıntılar çekmiyoruz. İnsanlar bunun farkında ve bu konu ile ilgili kısa filmde bile olsa bir şeyler yapmak istiyorlar. Kadınlarımız olsun, erkeklerimiz olsun canla başla taşın altına elini koymak istiyorlar. Kadının günümüzdeki yerinin herkes farkında. Herkes elinden geleni yapmaya hazır. Bu tür sosyal sorumluluk projelerimizi daha sık hayata geçirmemiz adına bizi izlemede kalın.” 

Rol aldığı projede anne ve babasının şiddet nedeniyle ayrıldığı küçük kızı canlandıran 8 yaşındaki Aysun Gülgün, film ile ilgili “Filmde anne ve babam şiddet sonucu ile ayrılan kızı canlandırıyorum. Kanayan bir yaraya parmak bastığımızı düşünüyoruz. Çekimler eğlenceli geçti, çok zorlanmadım. Sette olmak güzel bir şey” dedi.


Hiddet filminin koordinatörü Mertcan Yıldız ise bu filmin, bir kısa filmden daha çok bir belgesel özelliği taşıdığının altını çizerek, “Biz, erkeğine, kadınına, özellikle de çocuğuna yapılan her türlü şiddetin karşısındayız. Ortada kadına uygulanan bir şiddet var. Ama göz ardı ettiğimiz de pek çok unsur var. Bugün bir sosyal mecraya girsek, her gün cinayetler görüyoruz; ama bunun arkasında kalanlar da var aslında. Biz biraz da küçüklere, çocuklara değinmek istedik. Kadın cinayetleri ve şiddetler umarım tez zamanda çözülür. Ben sosyal medyada cinayet görmekten bıktım. İşkenceye dair hiçbir unsuru görmek istemiyorum. Biz sosyal medyada bir şey paylaşmak yerine bir adım öteye gittik, bir belgesel çekmeye karar verdik. Umarım başarılı oluruz. Destek olan herkese teşekkür ederiz.” şeklinde konuştu.


Filme destek veren Yenimescit Mahallesi Muhtarı Fikret Kantar, “Kadına yönelik şiddet için kısa metrajlı film çekmek aklımıza geldi. Keşan Kültürspor, Yenimescit Mahalle Muhtarlığı ve Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu‘nun da destekleri ile filmin çekimlerine başladı. Kadına şiddete hayır diyoruz. Kadınlarımız çok eziliyor, onları eğitimden de, işten de yoksun bıraktık. Gelenek ve göreneklerimize göre hareket ediyoruz. Kadınlarımız da sıkıntılar içerisinde. Kadına şiddet uygulanmasına olarak karşıyım. Film için arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Ayrıca Belediye Başkanımız ve Keşan Kültürspor’a da teşekkür ederim.” dedi.

Hiddet filmine destek olan Keşan Kültürspor Başkanı Evren Bulut, kadına yapılan şiddetin ne kadar kötü olduğunu anlatan bu filme destek vermekten dolayı duydukları mutluluğu dile getirerek, “Bu kısa film, kadına şiddetin ve şiddetin ne kadar kötü olduğunu, Türkiye’de de son dönemlerde kadına şiddetin bayağı arttığını, kadına şiddetin yanlış olduğunu Keşan Kültürspor, Yenimescit Mahalle Muhtarlığı ve Keşan Belediyesi ortaklında dile getirdik. Bu kısa film inşallah Türkiye?de yaşanan bu kötü olayların önüne geçer. Belli bir farkındalık yaratır. Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu‘na da bizlere verdiği desteklerden ötürü kendisine teşekkür ediyorum. Kadına şiddete ve şiddetin her türlüsüne hayır diyoruz.” dedi.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu