Genel

Sayıştay, Keşan Belediyesi’nin denetim raporunu açıkladı

Keşan Belediyesi 2021 Yılı Sayıştay Denetim Raporu da açıklandı. Keşan Belediyesinin denetim raporunda bulgular bölümünde 1 madde ve diğer bulgular bölümünde de 11 maddenin tespit edildiği gözlendi.

Sayıştay denetçilerinin Keşan Belediyesi’nde yaptığı incelemelerde genel olarak şu tespitler yapıldı.

  1. Maddi Duran Varlıkların Gerçeği Yansıtmaması
  2. Belediye Şirketine İhale Yapılmadan Düşük Bedel İle Taşınmaz Kiralanması Ve Kiralanan
    Taşınmazların Şirket Tarafından Üçüncü Kişilere Kiralanması
  3. Bir Spor Kulübüne Düşük Bedelle Taşınmaz Tahsis Edilmesi
  4. Kamu İdarelerine Meclis Kararı Olmadan Taşınmaz Tahsis Edilmesi
  5. Belediye Sınırları İçindeki Bazı İşyerlerinin Çevre Temizlik Vergisi Mükellefiyetinin
    Bulunmaması
  6. Belediye Sınırları İçindeki Bazı İşyerlerinin İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatının
    Bulunmaması
  7. Ruhsat Alma Zorunluluğu Bulunmayan Bazı İşyerlerinin Çevre Temizlik Vergisi ve Evsel
    Katı Atık Bedeli Mükellefiyetinin Bulunmaması
  8. Teknik Personele Ödenen Ek Özel Hizmet Tazminatında Görevlendirmelerin Genel Olması
  9. Sözleşmeli Personele Yapılan Sosyal Denge Tazminatlarının Prime Esas Kazanca Dahil
    Edilmemesi
  10. Telekomünikasyon Altyapı ve Şebekelerinden Alınması Gereken Geçiş Hakkı Bedellerinin
    Takip ve Tahsilatının Yapılmaması
  11. Yevmiye Defterinde Boş Yevmiyeler Bırakılması ve Geçmişe Yönelik Kayıt Yapılması
  12. Kiraya Verilen Taşınmazların Nazım Hesaplarda Takip Edilmemesi

Maddi Duran Varlıkların Gerçeği Yansıtmaması

Denetim raporunda Keşan Belediyesi’nde yapılan denetimler sonucunda tespit edilen hususlara kamu idaresi tarafından verilen cevapların değerlendirilmesi suretiyle düzenlendi. Keşan Belediyesi bilançosunda yer alan maddi duran varlıklara ilişkin hesapların bir stok hesabı olarak kullanıldığı, söz konusu hesapta yer alan tutar ile sahip olunan taşınmazlar arasında bir bağ olmadığı tespit edildi. Raporda, “Yapılan incelemede, emlak birimi ile mali hizmetler birimi arasında taşınmazların kaydına ilişkin birliğin olmadığı ve bu nedenle muhasebe kayıtları ile emlak birimindeki kayıtların birbirinden farklı olduğu görülmüştür. Bu durumun en önemli nedeni, emlak birimi tarafından hazırlanan icmallerde değerleme sütununun kullanılmamasıdır. Ayrıca muhasebe kayıtlarında yer alan ve maddi duran varlıklara ilişkin kaydedilen stok tutarı ile ilgili maddi duran varlıklar arasında bir bağ bulunmadığı tespit edilmiştir” ifadelerine yer verildi.

Belediye şirketlerine ihalesiz kiralamalar

Sayıştay’ın elde ettiği verilerden bir başkası ise Belediye şirketine ihale yapılmadan düşük bedel ile taşınmaz kiralanması ve kiralanan taşınmazların şirket tarafından üçüncü kişilere kiralanması oldu.
Konuyla ilgili olarak şu ifadelere yer verildi: “Belediye tarafından çeşitli tarihlerde alınmış Meclis Kararları ile belediye şirketine, ihale yapılmadan düşük bedelle taşınmaz kiralandığı tespit edilmiştir. Yapılan incelemelerde, Belediye tarafından %100 pay oranına sahip olunan Keşan Kent Hizmetleri A.Ş. unvanlı şirkete; büfe, çay bahçesi, otopark ve ofis gibi 19 adet taşınmazın Meclis Kararları ile ihale yapılmadan düşük bedelle kiraya verildiği, kiralanan taşınmazlardan 8’inin de belediye şirketi tarafından üçüncü kişilere kiralandığı görülmüştür. Yukarıda ifade edilen mevzuat hükümlerinden, belediyenin mülkiyetinde olan taşınmazları kiraya verebilmesi için ihale yapmak zorunda olduğu ve bu ihalelerde de usul olarak kapalı teklif usulünün esas olduğu anlaşılmaktadır. Yani belediyenin mülkiyetinde bulunan taşınmazları, %100’üne sahip olduğu şirketi de dahil üçüncü kişilere ancak ihale yolu ile kiralayabileceği, bunun dışında meclis kararı ya da başka gerekçeler ile söz konusu işlemi gerçekleştiremeyeceği değerlendirilmektedir. Bu itibarla, Meclis Kararı ile ihalesiz ve düşük bedelle yapılan kiralamalara ve şirket tarafından taşınmazların üçüncü kişilere kiralanması işlemlerine son verilerek söz konusu taşınmazların, 2886 sayılı Kanun hükümleri çerçevesinde ihale yoluyla kiralanması gerekmektedir.”

“Belediyenin bütçe giderleri, 100.282.694,49 TL arttı”

Rapora göre; Sayıştay Başkanlığının 2021 Yılı Bütçe Giderleri hakkında ise şunlara yer verildi: “2021 yılında bütçe giderleri 97,95 seviyesinde gerçekleşmiştir. Sermaye giderleri dışındaki bütün bütçe gider kalemleri beklenenin üstünde gerçekleşmiş olup özellikle cari transferler (%151,66) oranıyla en fazla sapma yaşanan gider kalemi olmuştur. Belediyenin bütçe gelirler ve giderlerinin ekonomik sınıflandırmaya göre son üç yıllık seyri ve 2020 yılının 2019 yılına, 2021 yılının 2020 yılına göre değişim yüzdeleri tablolarda yer alıyor. Tablodaki veriler dikkate alındığında, 2021 yılında gelirler bir önceki yıla göre 64.472.686,15 TL’lik (%57,31) artış göstermiştir. Bu çerçevede; teşebbüs ve mülkiyet gelirlerinde 21.097.457,18 TL (%60,30), alınan bağış ve yardım ile özel gelirlerde 8.263.863,75 TL (%597,73), diğer gelirlerde 29.372.957,62 TL (%47,02) ve sermaye gelirlerinde 3.825.995,87 TL (%719,80) tutarlarındaki artışlar toplam artış üzerinde belirleyici olmuştur. Artışın büyük oranda merkezi idare vergi gelirlerinden alınan paylarının eklenmesi sonucu arttığı anlaşılmakla birlikte, gelir yönetiminde sağlanan başarı da bu artışta etkili olmuştur. Belediyenin bütçe giderleri toplamı 2021 yılında 2020 yılına göre 100.282.694,49 TL (%81,57) artmıştır. Gider kalemleri incelendiğinde; 2021 yılında özellikle sermaye giderlerinin 65.364.393,22 TL (396,52%) ve cari transferlerin 2.362.306,65 TL(%84,31) arttığı görülmektedir. Bütçe giderlerindeki artışın önemli bir kısmının sermaye giderlerindeki artıştan kaynaklandığı görülmüştür. Faaliyet Sonuçları Tablosuna göre; bütçe ile ilgili olsun ya da olmasın Belediyenin faaliyetlerinden dolayı tahakkuk eden 2021 yılı Faaliyet Gideri 167.902.601,01 TL, Faaliyet Geliri 180.909.506,67 TL olup Dönem Olumlu Faaliyet Sonucu ise 13.006.905,66 TL olarak gerçekleşmiştir.”
Raporda; Keşan Belediyesinin doğrudan ve/veya dolaylı hissedarı olduğu şirketlerin adları ve payları ise şöyle: “Keşan Belediyesi Personel LTD. ŞTİ. 100 bin TL Sermaye tutarı hisse oranı %100. Keşan Kent Hizmetleri San. ve Tic. Ltd. Şti. 1 Milyon 725 bin TL sermaye tutarı hisse oranı %100’dür.”

Geriye dönük yevmiye kaydı ve boş yevmiye numaraları

Raporda; yevmiye kayıtlarının müteselsil sıra takip etmediği, bazı yevmiye numaralarının mükerrer kullanıldığı, geriye dönük yevmiye kaydı yapıldığı ve boş yevmiye numaralarının bulunduğu görüldüğü ifade edildi. Raporda, şunlara yer verildi: “27.05.2016 tarih ve 29724 mükerrer sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği’nin ‘Yevmiye sistemi, muhasebeleştirme belgeleri ve açılış kayıtları’ başlıklı 43’üncü, ‘Kullanılacak defterler ve kayıt düzeni’ başlıklı 44’üncü ve ‘Kayıt yanlışlıklarının düzeltilmesi’ başlıklı 503’üncü maddelerinde; muhasebe işlemlerinin yevmiye tarih ve numara sırasına göre ve maddeler halinde yevmiye defterine günlük olarak ve sıra atlanılmadan kaydedilmesi, her bir işleme ayrı bir yevmiye numarası verilmesi, yevmiyelerin alt kod olmadan tek bir numara ile kaydedilmesi ve muhasebe kayıtlarında herhangi bir değişikliğin yeni bir muhasebe kaydıyla yapılması gerektiği hükme bağlanmıştır. Belediyenin muhasebe kayıtları incelendiğinde; 1337 adet boş yevmiye numarası bulunduğu, 600 adet yevmiye numarasının ise farklı tarihlerdeki muhasebe işlemleri için eğik çizgi (/) işareti eklenerek mükerrer olarak kullanıldığı tespit edilmiştir. Belediyenin muhasebe kayıt sisteminin bu şekilde geriye dönük işlem yapmaya izin vermesi, sistemde boş yevmiyelerin bulunması, yevmiye kayıtlarının sonradan silinmesi veya bazı yevmiyelerin atlanarak müteselsil sıra kuralının uygulanmaması muhasebe sisteminin ve bu sistemin ürettiği mali tabloların güvenilirliğini olumsuz etkilemektedir. Denetim tespiti sonrasında idare tarafından, başkanlık makamınca 05.05.2022 tarih ve 91 sayılı yazı ile Mali Hizmetler Müdürlüğüne söz konusu hususlarda düzeltici işlem tesis edilmesi talimatı verildiği, bulguda belirtilen hususlar doğrultusunda mevzuata uygun iş ve işlemler tesis edileceği ifade edilmiştir.”

Ruhsatsız faaliyet gösteren işletmeler

Raporda; Keşan Vergi Dairesinden alınan verilerde, Keşan ilçe sınırları içerisinde faal olarak 5.878 adet işyeri bulunduğu ancak belediyenin işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilen işyeri sayısının 2.613 adet olduğu görüldü. Raporda, şunlara yer verildi: “Diğer yandan İş Yeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulüne Dair Kanun’un 2’nci maddesinde, işyeri açma ve çalışma ruhsatı almaktan muaf tutulan işyerleri sayılmıştır. Yapılan incelemede, Keşan ilçe sınırlarında işyeri açma ve çalışma ruhsatı almaktan muaf 273 adet işyeri olduğu görüldü. Ayrıca, belediyenin mücavir alan sınırları içinde bulunmayan köylerde faaliyette bulunan 503 adet işyeri olduğu anlaşılmıştır. Bu verilerden hareketle, belediye sınırlarında aktif olarak faaliyet gösteren 5.878 adet işyeri olduğu, bu sayıdan muaf olan 273 adet işyeri ve belediye mücavir alanlarında bulunmayan 503 adet işyerinin çıkarılması sonucunda 5.102 adet işyerinin işyeri açma ve çalışma ruhsatı alması gerektiği görülmüştür. Ancak yapılan incelemelerde, bunlardan 2.939’unun işyeri açma ve çalışma ruhsatı olmadan faaliyet gösterdiği anlaşılmıştır.”

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu