Saros’uma Dokunma mitingi Keşan’da beklenen ilgiyi görmedi mi?
Keşan Kent Konseyi Derneği ve Saros Gönüllüleri Dayanışması tarafından ortaklaşa yürütülen organizasyonla 10 Temmuz Cumartesi günü ‘Saros’a Adalet İçin Saros’uma Dokunma Mitingi’ düzelenmiş ve sayıları binlerle telaffuz edilen kalabalık, Keşan caddelerini geçerek şehir merkezine yürümüştü.
Attıkları sloganlar ve ellerindeki dövizler ile BOTAŞ tarafından yapımına devam edilen FRSU Limanı ve Boru Hatlarına karşı tepki gösteren kortejlerin; yerel, bölgesel ve ulusal çapta yankı uyandırdığı yürüyüş gündem olurken, çok sayıda basın kuruluşunun da yakından takip ettiği o anlar Keşan tarihine geçmişti.
Sahillere ulaşım imkanı olmaması ve bu konuda destek alınmaması sebebiyle Keşan’da sınırlı kalan miting kortejine en büyük katılım, çevreci gruplar ile birlikte siyasi partiler ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarının içinde, Türkiye’nin çok farklı illerinden gelen kişilerden oldu. STK’lar haricinde de çağrıya cevap vererek miting alanına gelen Saros sahili tatilcileri de vardı. Ankara, Van, Erzincan, Erzurum, Adıyaman, Konya, Sivas ve Tokat gibi uzak illerden gelenler; senede bir kez, belki de ilk kez gördüğü veya hiç görmedikleri Saros Sahilleri’nin korunması için yürüdü ve pankart taşıdı.
Ortak fikir olarak FSRU Limanı’nın yapılmasını ve çevrenin kirletilmemesini isteyen topluluk Keşan sokaklarında sloganlar atarak yürürken, onları pencelerinden izleyen Keşanlılar’ı da sokağa çağırdı. Kortej, ‘Keşan uyuma, Saros’una sahip çık’ diyerek Keşan halkını Cumhuriyet Meydanı’ndaki mitinge davet ederken, Keşan’dan büyük bir katılım olmaması dikkat çekti.
Mitingten önce bölge halkının duyarsız olmasını eleştiren İYİ Parti Keşan İlçe Başkanı Zafer Sarıkeçe, “Biz Trakyalılar böyle değildik. Bir kaç yıldır vurdumduymazlık olmaya başladı. Tarlalarımız talan ediliyor, ağaçlarımız kesiliyor, denizimize tecavüzde bulunuluyor. İleride dışarıdan gelen insanlarla Saros kurtuldu deyip çocuklarımıza anlatacağımız kötü hikâyeler yerine kendi hikâyelerimizi anlatalım.” diyerek çağrıda bulunmuştu; ancak miting günü bölge halkından beklenen kadar katılım olmadı.
Keşan Kent Konseyi ve Saros Gönüllüleri Dayanışması üyelerinin dışında Keşan’dan az sayıda kişi alanlara gelirken, orada olanların bir çoğu da Haluk Levent konserinin ardından dağıldı. Özellikle de Haluk Levent’in konser için geleceği sahne alacağı kendisi ve Saros Gönüllüleri tarafından algının ‘konser’ yönüne kaymaması için açıklanmamıştı.
Alandan ayrılan Keşanlılar’ın büyük çoğunluğunun bu tutumu ise, bölge dışından Saros için gelenlerin tepkisine sebep oldu. Kortej yürüyüşü sırasında yaptığımız röportajlarda Saros’a kıyısı olan Keşan’da yaşayanların, olası zarardan en çok etkilenecek olmaları sebebiyle en önde olmaları gerektiğini söyleyen katılımcılar, meydanlarda göremedikleri Keşanlılar’a tatlı sitem ederken, duruma anlam veremediklerini söylediler.
Mitinge katılan Keşanlılar ise, katılmayan diğer Keşanlılar’ın kahve ve çay bahçelerinde oturup birlikte ses yükseltememelerinden yakındı.