Saros Gönüllüleri, FSRU Gemi İskelesi’nde ÇED davaları için yürütmenin durdurulmasını istedi
Saros Körfezi’nde yapılmak istenen doğal gaz boru hattı ve limanı ile ilgi hukuki süreçler devam ederken, limanın yapılacağı Sazlıdere’de inşaat çalışmalarının başlamasına tepkiler sürüyor.
Saros Gönüllüleri Dayanışması’ndan yapılan açıklamada; “Hukuki ve toplumsal mücadeleyi bu hukuksuzluk ve doğa katliamı son bulup proje iptal edilinceye kadar sürdüreceğiz” denildi.
Saros Gönüllüleri Dayanışması’ndan yapılan açıklamada; FSRU Gemi İskelesi ve Boru Hattı çalışmalarıyla ilgili olarak Edirne İdare Mahkemesi’ne 1. ÇED ve 2. ÇED davaları için ayrı ayrı yürütmenin durdurulmasıyla ilgili dilekçe verildiği belirtildi.
Saros Gönüllüleri, Sazlıdere Köyü Sahili’ndeki FSRU Gemi İskelesi ve Boru Hattı ile ilgili 1. ÇED ve 2. ÇED davaları için ayrı ayrı “Acilen” yürütmenin durdurulması adına Edirne İdare Mahkemesi’ne dilekçe verdi.
Konuyla ilgili olarak her iki ÇED olumlu kararına dair yürütmelerin durdurulması için verilen dilekçelerden 1. ÇED raporu dilekçesinin açıklama bölümünde; “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı büyük bir idari garabete imza atmıştır. Şu an ortada BOTAŞ’ın sunduğu birbirinden farklı iki ayrı ÇED raporu vardır. Bakanlık birbirinden farklı her iki rapora da ÇED Olumlu Kararı vermiştir. İnşaat ve hafriyat çalışmaları hangi ÇED raporuna ve hangi ÇED Olumlu kararına göre yürütülmektedir. Tek bir proje için iki ayrı ÇED raporu, tek bir proje için iki ayrı ÇED Olumlu kararının varlığı görülmemiş bir skandaldır. Birinci ÇED raporuna verilen ÇED Olumlu Kararının yürütmesinin durdurulması ve iptali için Sayın Mahkemenizde 2020 / 938 Esas sayılı dava da derdesttir. Bu dosyanın da sayın Mahkemece delil olarak incelenmesini talep ediyoruz.” ifadelerine yer verildi.
Saros Gönüllülerince yapılan açıklamada, 2. ÇED raporu ile ilgili verilen dilekçenin açıklama bölümünde de şu ifadelerin kullanıldığı kaydedildi;
“Çevre ve Şehircilik Bakanlığı büyük bir idari garabete imza atmıştır. Şu an ortada BOTAŞ’ın sunduğu birbirinden farklı iki ayrı ÇED Raporu vardır. Bakanlık birbirinden farklı her iki rapora da ÇED Olumlu Kararı vermiştir. İnşaat ve hafriyat çalışmaları hangi ÇED raporuna ve hangi ÇED Olumlu kararına göre yürütülmektedir. Tek bir proje için iki ayrı ÇED raporu, tek bir proje için iki ayrı ÇED Olumlu kararının varlığı görülmemiş bir skandaldır. İkinci ÇED raporuna verilen ÇED Olumlu Kararının yürütmesinin durdurulması ve iptali için Sayın Mahkemenizin 2020 / 646 Esas sayılı davayı açtık. Bu dosyanın da sayın Mahkemece delil olarak incelenmesini talep ediyoruz.”