Psikolog Beste Benk’ten ailelere tavsiyeler
Korona virüsle mücadele ettiğimiz şu günlerde herkes evlerinde kalıp, gerekmedikçe dışarı çıkmamaya özen gösteriyor. Buna çocuklar da dahil.
Okulların kapanması ile birlikte aileleri ile evde kalmaya devam eden çocuklar ve aileler evde her ne kadar sıkılsalar da aslında uzmanlara göre bu fırsat.
Ailelerin, çocukları ile daha fazla zaman geçirme imkanı bulduklarını söyleyen psikolog Beste Benk, okul sebebiyle evden uzun süre uzakta kalan çocuklar ile daha iyi iletişim kurma fırsatı bulduklarını ve bunun iyi değerlendirilmesi gerektiğini belirtirken, “Ortak geçirilen zaman ile aileler birbirlerini daha iyi tanıyabilir, ebeveynler de çocuklarının yaratıcılığını keşfedip onlara imkan tanıyabilir” dedi.
“Bu bir fırsat“
Günlük hayatta eğitim sebebiyle dışarıda çok daha fazla vakit geçiren çocuklarıyla daha çok ilgilenme fırsatı doğduğuna değinen Benk, ailelere şu önerilerde bulundu.: “Çocuklar sabah saat 07.00’de servise biniyorlar ve akşam 17.00 gibi evlerine dönüyorlar. Yani günün çok büyük bir kısmını aslında okulda ve ailelerinden uzak bir şekilde geçiriyorlar. Aslında bu zaman birbirlerini tanımak için, çocuğun anne ve babasının özelliklerini fark edebilmesi için çok güzel bir zaman. Bir fırsat. Anne babanın da çocuğa, ailenin önemini açıklaması, ailenin önemini aşılayıp güven ortamını ona sunup çocuğun güvende olduğunu hissettirip kaygı düzeyini de düşürebilmesi için çok güzel bir fırsat. Bu süreçte aile anne baba ve çocuk aile albümlerine bakabilir. Bu şekilde verimli bir zaman geçirebilirsiniz”
“Duygular bulaşıcıdır”
“Evet eve kapandık, çok sıkılıyoruz, ve yine evet çocuk hep aynı faaliyetleri yaptığını düşünerek bu süreçte sıkılabilir de bu sıkıntı onda öfke yaratabilir. Bu zamanda da anne – babaların bu öfkeyi kontrol altına almaları ve bu kriz durumunu çok iyi yönetmeleri çok önemli. Yine aynı şekilde anne babalar da bunalıp sıkılabilir ama duygular gerçekten bulaşıcı ve çocuk bunları annenin yüz ifadesinden hissedebiliyor. Daha da fazla kaygı gösterebiliyor çocuk. “
“Çocuklara fırsat verin ve onları tanıyın”
“Ailenin bu kriz yönetimi çok iyi bir şekilde yapması lazım bunun geçici bir durum olduğunu anlatması ve öğretmesi gerek çocukların karakter özelliklerine daha çok hakim olabilmesi için ve güzel zaman getirebilmek için çeşitli faaliyetler de bulunabilirler. Çocuğun ilgi alanına göre çeşitlendirebilirler. Çocuk boyama yapabilir yapboz yapabilir patateslerle şekiller yapabilir yani çocuğun yaratıcılığını ortaya koymaları için aslında ailelerin birazcık da onlara fırsat vermeleri gerekiyor.”
“Yani evet ‘Bu saatte bunu yapacağız’, Hadi şunu yapalım’, ‘Yapboz yapalım’ ‘İnternetten film’ izleyelim diyerek, bu şekilde çocuklara da yatmadan biraz da onların hayal güçlerini açığa çıkarmalarına izin vererek onları güzel bir şekilde yönlendirebilirler.”