Haberler

Prof. Dr. Havva İlbağı’dan çiftçiye “geç ekim” önerisi..

Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Fitopatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Havva İlbağı, Edirne Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nün daveti üzerine, buğdaylarda yeniden ortaya çıkan hastalık epidemisi için; Keşan, Uzunköprü, İpsala ve köylerinde gözlemler yaptı.
Trakya Bölgesi’nde tahıllarda verim ve kaliteyi düşüren virüs hastalıklarına karşı mücadele yolları konusunda çalışmaları olan ve Tekirdağ Valiliği ile Namık Kemal Üniversitesi işbirliğinde yürütülen bir projede görev alan Prof. Dr. İlbağı, buğdayda görülen <Sarı Cücelik Virüsü> hastalıklarında metotlara uygun ekimin önemli olduğunu vurgulayarak çiftçilere, kimyasal madde uygulamak yerine, geç ekim ve yöreye uygun çeşit kullanmalarını önerdi.

Sosyal medya hesabından, bölgedeki ziyaretlerinden fotoğraflar da paylaşan İlbağı, paylaşımında şu ifadelere yer verdi;

“Koronavirüs (Covid-19) pandemisi sürerken, Edirne Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nün daveti üzerine, buğdaylarda yeniden ortaya çıkan hastalık epidemisi için; Keşan, Uzunköprü, İpsala ilçeleri ve köylerinde gözlemler için Edirne’de idim. Sarı cücelik virüs hastalıkları ile ilgili mücadelede önerilen metotlara uygun üretim yapılan tarlalarda sorun görülmemektedir. Ancak erken ekim (Ekim ayı), bölgeye adapte olmamış çeşitlerin ekiminin ve sık ekimlerin yapıldığı tarlalarda hastalık ve zararlılar sorun oluşturmaktadır. Bu nedenle tekrar aynı sıkıntılarla karşılaşmamak için, daha öncede ısrarla vurguladığım gibi, geç ekim (10 Kasım-30 Kasım arası), çeşit tercihi (bölgeye adapte olmuş çeşitler tercih edilmeli). Hastalığa depo vazifesi gören, tarla kenarlarındaki yabancı otlarla mutlaka mücadele edilmeli ve ayrıca önerilen diğer metotlar usulüne uygun yapılmalıdır.”

İlbağı, yaptığı paylaşıma düştüğü notunda; facebook hesabında takipçisi olan buğday üreticileri, ziraat mühendisleri ve öğrencilerine de; daha önce yapılan çalışmalar sonucu hazırlanan, sarı cücelik virüs hastalıkları ile mücadele yollarını içeren broşüre göz atmalarını önerdi.

İlbağı; “Tahıllarda görülen bu virüs hastalıkları buğday başta olmak üzere diğer tüm tahıl ürünlerini de aynı oranda etkilemekte ve buna bağlı olarak üretimde verim kalite kayıplarına neden olmaktadır. Trakya bölgesi başta olmak üzere tahıllarda görülen <Sarı Cücelik>, bir virüs hastalığıdır. Bu hastalığın herhangi bir kimyasal ilacı da yoktur. Salgın hale gelen virüs hastalıklarına mutlaka önlem alınması gerekir. Bitkiye bulaştıktan sonra çözümü mümkün değildir.”

İlbağı, “Dünyada görülen iklim değişiklikleri nedeniyle tahıl ekim tarihleri de değişmektedir. Yıllardır ekim ayında yapılan buğday ekimleri bundan böyle kasım ayına kaymıştır. Kasımın ikinci haftasında yapılacak buğday ekimlerinin virüsle mücadelede yararlı olacağı belirlenmiştir. Sarı cücelik virüs hastalıklarına karşı mücadelede en etkili yol, geç ekim ve yöreye uygun çeşit seçimidir. Bunun yanı sıra diğer mücadele yollarının da usulüne uygun bir şekilde yerine getirilmesi gerekir.”


İlgili Makaleler

Başa dön tuşu