Prof. Dr. Atakişi: “Türk Lirası ‘üretimle’ güçlenir. Ekonomiler fikirler ve yeniliklerle büyüyor”
Döviz karşısında güç kaybeden Türk Lirası’nın yeniden nasıl ayağa kalkabileceğine dair Trakya Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi ve Keşan Yusuf Çapraz Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Ahmet Atakişi değerlendirmede bulundu. Sürdürülebilir ekonomik sistemler ve bunun için de yetkin bireylerin yetiştirilmesinin gerekliliğine dikkat çeken Atakişi, ” Ekonomiler fikirler ve yenilikler ile birlikte büyüyor, sürdürülebilir ekonomik büyüme de budur.” dedi.
“Kaynaklarımızla yeni buluşlarla ekonomimizi geliştirmeye çalışacağız”
Türk Lirası’nın vatandaşın parasına sahip çıkmasıyla ayağa kalkacağını belirterek sözlerine başlayan Prof. Dr. Ahmet Atakişi, bunun da yolunun paraya farklı değerler atfetmek değil; üreterek olacağını söyledi. Paranın kuvvetlenmesi için iç üretimin olması gerektiğine kayıt düşen Atakişi, “Kendi iç kaynaklarımızı ve kendi kalkınma hamlelerimizi birbirimizi oyalamadan üretime dönerek yaparsak ‘ne üreteceğiz?’ noktasına geleceğiz. Burada AR-GE’den tutun da, eğitim sistemine varıncaya kadar hamle yapmamız gerekiyor. Bu da işbölümü ve uzmanlaşma ile olacak. Kendimize inanacağız, güveneceğiz ve kendi kaynaklarımızla yeni buluşlarla ekonomimizi geliştirmeye çalışacağız.” diye konuştu.
“Ekonomiler fikirler ve yenilikler ile birlikte büyüyor”
Üretim konusunda anlık gelen taleplerin yanında, süreklilik arz eden ve sürdürülebilir üretime önem verilmesi gerekliliğinin altını çizen Prof. Dr. Ahmet Atakişi, “Markalaşarak yeni kaynaklar ve teknolojiler geliştirerek büyük kurumlar oluşturabilirsiniz ve bu kurumlar da küresel çapta üretim yapar.” derken bunun da insanların girişimci ruhlarını ve hayal güçlerini besleyerek mümkün olduğuna değinerek, “Klişe değil, kitap okudukça insan hizninin geliştiği bilimsel olarak kabul edilmiş. İnsan okudukça hayal eder ve imgelendirir. İnsanların hayal gücü küçük yaşta okudukları kitaplar ile şekilleniyor. BU da girişimcilik anlamında o beklediğimiz fikrin doğuşuna zemin hazırlayacak. Ekonomiler fikirler ve yenilikler ile birlikte büyüyor, sürdürülebilir ekonomik büyüme de budur.” şeklinde konuştu.
Tersine beyin göçü mümkün mü?
Ekonomik hamlelerin daha derinden ve temelleri sağlam atılarak eğitilmiş bireylerin eğitimi ile birlikte daha olumlu sonuçlar vereceğine işaret eden Prof. Dr. Atakişi, son olarak ‘tersine beyin göçü’nü de işaret ederek, “Biz fikirleri toknoparklar, sinerji ile çok nitelikli ve becerikli insanlar yetiştirerek ve bunun yanında yurt dışındaki çok nitelikli ve becerikli araştırmacılarımızı davet ederek bu hamleyi hep birlikte yapabiliriz. Paramızın ve ürünlerimizin de değeri hak ettiği yere gelir.”