Pazardaki pahalılıktan esnaf da şikayetçi; “Nedeni biz değiliz ama kurban hep pazarcı!”
Yükselen maliyetler karşısında artan fiyat etiketlerini pazarcı esnafı yorumladı. Giderlerin ve tedarik zincirinin fiyatlar üzerindeki etkisini anlatan esnaf, vatandaşın yüksek olduğunu belirterek dert yandığı ürünlerin artık mevsiminin geçtiğini söyleyerek, “Daha düşük fiyatlar bir sonraki kışa” dedi.
Fiyatlar neden yüksek?
Geçtiğimiz senelere kıyasla pazar torbasını doldurmak için müşterilerin daha çok para harcamak zorunda kaldıklarını belirten esnaf, özellikle de şu anda domates, biber ve patlıcan gibi mevsim ürünlerindeki bir hayli yüksek fiyatlar için, “Kış sebzeleri pahalı değil; pahalı olan yetişmeyen ürünler. Ülkemizde şu anda yetişen yer çok kısıtlı bir alan olduğu için, fiyatları yükseliyor. 15-20 güne havaların da ısınmasıyla bu ürünlerin fiyatları da makul yerlere çekilecek. İnsanlar mevsimsel olarak beslenirlerse biraz daha rahat ederler.” dedi. Bunun yanında nakilye maliyetlerinin de fiyatlarını etkilediğin söyleyen esnaf, sıkıntının en büyüğünün akaryakıt maliyetleri olduğunu ifade ederken, “Bu sadece bizde değil, bütün dünyada aynı durum var. Bir kamyon mal gelene kadar da üzerine koyuluyor.” diye konuştu.
Komisyoncu kazanıyor!
Öte yandan, esnafın genelinin işaret ettiği kalem taşıma maliyeti ve tedarik zincirinden oluşuyor. Tarladan tezgaha gelene kadar üzerine fark kata kata vatandaşın sofrasına gelen ürünler için konuşan esnaf, “Bir nakliyeye 8-9 lira para veriyoruz. Mecbur biz de para kazanmaya çalışıyoruz; ama kazanamıyoruz. 5 liralık üründe kazandığımız 50 kuruşa düşüyor; vatandaşa ağır geliyor. Çiftçi, komisyoncu, nakliye, perakendecisi derken fiyata çıkıyor. Komisyoncu kazanıyor, başkası değil” dedi.
“Kurban hep pazarcı”
Bunun yanında tedirgin edici fiyat etiketlerini gören vatandaşlarla karşı karşıya kalıp, suçlandığını söyleyen esnaf, aynı zamanda da yaptıkları masrafların kısa süre içinde 3’e katlandığını belirterek “Pahalılığın bizimle bir alakası yok” derken, “Kurban hep pazarcı. Bizim suçumuz yok. Domatesin kilosu 20 lira olur mu? Saçmalık bu! Bu üretiminden başlayıp buraya gelene kadar herkes üzerine 1 lira koysa. Otomatik olarak 4 liradan başlıyor.” diye konuştu.
“Giderler düşmezse seneye 50 lira!”
Son olarak KDV indiriminin pazara yansımadığını söyleyen esnaf, karnabahar gibi kış sebzelerinin artık mevsiminin geçtiğini belirterek, “20 tane karnabahar vardı sabah bitti. Daha da düşmesi için bir sonraki kışı bekleyecek vatandaş; ama gübre, mazot gibi giderler daha da artarsa karnabahar seneye 50 lira olur” dedi.