Haberler

Online Buluşmalar’ın konuğu olan Edirne Belediye Başkanı Gürkan, merak edilen konulara açıklık getirdi

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, kesanonline.com‘un hazırladığı ‘Online Buluşmalar‘da’ merak edilenleri yanıtladı. Keşanlı basın mensuplarının sorularına cevap veren Gürkan, Edirne’de devam eden altyapı çalışmalarına, İYİ Parti ile mecliste meydana gelen sürtüşmeler ve Edirne’nin büyükşehir belediyesi olması gibi konular hakkında açıklamalarda bulundu.

Gürkan’ın katıldığı ve kesanonline.com‘un Facebook hesabı üzerinden canlı yayınlanan programda gündem başlıkları şu şekilde oluştu:

“Edirne, İstanbul’un babası, Bursa’nın oğlu”

“İpsalalı bir ailenin çocuğu olarak doğdum. Sonrasında üniversite eğitimi için çıktım bir daha da fırsat olmadığı için geri dönemedim. Siyasetin bir çok alanı var, genel ve yerel olarak her ikisi de kendisine kısmet olan birisiyim.
Edirne tüm şehirleri beraber 8300 yıllık geçmişe sahip bir medeniyet. Çok medeniyet ve işgaller görmüş. Onun ötesinde Edirne bir başkent. Dünyada çok sayıda başkent var, Osmanlı tarihine baktığınızda 1361’de fetihle beraber başkent Edirne’ye taşındı. İstanbul’un babası, Bursa’nın oğlu derler Edirne’ye. Bazı başkentlerde fotoğraf çektirirseniz, o fotoğrafın altına şehrin ismini yazmak istersiniz. Edirne’de ise Selimiye Camii önünde çekildiğiniz bir fotoğrafın altına Edirne yazmak ihtiyacı hissetmezsiniz. 2014 yılından beri de burada görevimi sürdürüyorum. “

“Eğitim seviyesi yükseldikçe, eleştiri dozajı artıyor”

Yapılan hiçbir şeyin; ama yapılamayan her şeyin konuşulduğu sistemdir belediye. Vatandaş yapılanları yapılması gereken bir hak olarak görür ve yapılmayanları da hep eleştirir. Bu anlamda çok da zor bir iş. Eğitim seviyesi yükseldikçe ve batıda olmamız sebebiyle daha aydın insanların olması dolayısıyla eleştiri dozajı da artar. O yüzden zor bir iş; ama severek yapıyoruz. Siyasetin tek bir amacı var: “Halka hizmet”. Milletvekilliği ile kıyasladığınızda daha atraktif görev. Daha sonuç alıcı ve icracı bir görev, bunu ben yaptım ve öncü oldum diyebiliyorsunuz, bu yüzden mutluluk yönü çok ama zorluk yönü de en az onun kadar var.

“Kendimi bağlamak için iddialı sözler verdim”

“Belediye Başkanlığı plamlarımda olmadığı için aslında bu görevi bir anlamda da kucağımda buldum. Ankara’da evimde yatarken bir telefon geldi, ‘Edirne adayımız sensin’ denildi. Parti göreviydi. Edirne’ye ye apar topar geldik. Hedefiniz olmadığı için ön çalışmamız da yoktu; ama bölgeyi biliyordum. Uzun bir bürokratik geçmişim vardı, bölgenin sorunlarını bilen birisiydim bu ciddi bir avantajdı. Sonrasında ciddi bir karar vermem gerekti. Ya kalıcı sorunlarını çözmeden, göz boyayarak devam edecektim yada uzun yıllardır yapılmamış şeyleri yaparak göreve başlayacaktık. Edirne’nin vahşi çöp depolama sorunu vardı.  Yerler hazırdı, ama hiçbir şey yapılmamıştı. Arıtması yoktu. İçme suyu gerçekten kötü durumdaydı, yaptıklarımızın dışında hala da öyle. Yağmur suyu ve kanalizasyon problemleri de vardı.
Çok samimi söylemek gerekirse, hepsi ancak bir dönemde ancak bir veya ikisi yapılabilirdi. Beni bilenler bilir, zor işlerden kıvırmamak için toplum önünde iddialı sözler veririm bundaki amacım kendimi bağlamak sebebiyledir. Bunların hepsini yapacağımı söyledim. Sokak sokak cadde cadde projelerine başladık. Aynı zamanda kısa vadede ölçülecek sorunlarını da ele aldık 3 yılda çöp sorununu tamamen ortadan kaldırdık. 3 Kasım 2017’de yeni tesisle, Türkiye’ye örnek olacak katı atık tesisi yaptık. Burası Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından örnek tesisi olarak gösteriliyor. 10 milyon TL’ye yapıldı. Aynı tesisi başka belediyeler 70, 85 ve 110 milyona malettiler. 2020 yılında 8 milyon 800 bin kilowatt saat elektrik ürettik. Türkiye’de kuru fermantasyonla çöpten metan gazı ayrıştıran ilk tesis olma özelliğini taşıyor. Gerçekten gayet iyi gidiyor.”

“Lideri lider yapan cesaretidir”

“110 km kanalizasyon projesi ve 40 km yağmur suyu toplama projesi, bozulan altyapıların yenilenme projesi bitirildi. 4 Aralık 2017’de bunun ihalesi yapıldı. Kredi onaylatma sürecimiz başladı ve bu tam 2 yıl sürdü. İller Bankası’ndan krediyi onaylatamadık. Peşini bırakmadık, Edirne Milletvekilimiz Fatma Aksal’a gidip ona anlattım, kendisi destek verdi. İhaleden 2 yıl sonra altyapı kredimiz onaylandı. 2020 Ocak’ta tamamen altyapı çalışmaları başladı. 520 km altyapımız olacak. 30 kilometresini şimdimden bitirdik. Tabi insanlar toz yağmur ve çamura kızıyorlar ama başka da altyapının yapılma şekli yok. Onlara hak veriyorum ama hemen açtığımız yeri de kapatmaya çalışıyoruz. Çok büyük yağışlar aldık. Daha önceden 40 m3 su biriken yerlerde Şimdi 100 yağış aldık. Venedik denilen yerlerde şimdi artık birikme yok. Yaşadığınız yerdeki halka çok büyük sorumluluklarımız var, bir de lideri lider yapan cesaretidir. Ben de onu gösterdim.  Kredide sıkıntı olmazsa 2.5 yılda bitirmeyi planlıyoruz.”

Selimiye Camii ve çevresi

“İki çok önemli projemiz var, biri Selimiye Camii ve Külliyesi rekreasyon projesi ve Tunca nehri rekreasyon projesi. Selimiye Camii ve çevresi, kentsel sit alanının en önemli noktası. Burada 1900’lü yıllarda yakılan bir han var, kazı yaptık ve temelleri ortaya çıktı. Vakıflar Genel Müdürlüğü burasının eski bir vakıf eseri olduğunu ve yeniden yapılması gerektiğini söyledi. Ben de Selimiye gibi bir eserin onun silüetini bozacağı için, önünde herhangi bir yapının yapılamayacağını söyledim ve müdürlükle mahkemelik olduk. Mahkeme olan yerlerde, duruşmalar bitene kadar bütün işler duruyor. 4 ay önce mahkemeyi kazandık. Vakıflar Genel Müdürlüğü bir üst mahkemeye itiraz etti. Onun sonucunu bekliyoruz.”

“Edirne Büyükşehir olmamalı”

“Büyükşehir Belediyesi olmak için tek kıstasımız nüfus. Mevcut kanunda il nüfusunun 750 bin ve üzerinde olmalı. Edirne olarak 400 bin barajını geçemedik bana göre de geçmemeliyiz. Kalabalık olsun istemem. Misafiri severiz ama kalanı demiyoruz. Özleyen yine gelsin. Köylerin tümünün mahalle statüsüne dönmesinin bazı avantaj ve dezavantajları da olacak. “

“Edirne Büyükşehir olursa, FSRU sürecine dahil oluruz”

“Ben, vatandaş Recep Gürkan olarak sahillerimize gidiyorum. Ama büyükşehir olmadığımız için Belediye Başkanı Recep Gürkan olarak, oralarda yetkim söz konusu değil. Yayla barıkçı barınağını biliyorum çok sayıda toplantıya da katıldım. Riskleri ve sorunları da biliyorum. Maalesef çok uzun yıllardır sonuç alınamadı. FSRU için de bir vatandaş ve siyasetçi olarak da Saros Gönüllüleri, Keşan Kent Konseyi ve Avukat Bülent Kaçar’a destek oluyoruz buna da devam edeceğiz. Saros Körfezi’nin bazı maliyet hesapları sebebiyle göz göre göre kirletilmesine göz yumamayız. Taş ocakları da buna dahil. Destekledik destekleyeceğiz.
Eğer Edirne Büyük şehir olursa, Edirne Büyükşehir Belediye Başkanı olarak bütün sürece dahil olup, halkımızla birlikte mücadele edeceğiz.”

“Belediyeye 4 ayda bir müfettiş geliyor”

“Bazı ihalelerin CHP’li üyelere verildiği konusu mesnetsiz iddialardan ibaret, kimse ihale veremez, ihale alınır ve veren de suç işler. Bizim belediyemize inceleme denetim konusunda 4 ayda bir müfettiş geliyor 7 yıldır. Son gelen müfettiş de 14 ay kaldı. Ben her gelen müfettişe derim ki; 2didik didik edin yoksa şikayet ederim’. İhaleye girip alnının teriyle kazanıyorsa ben hangi partili olduğuna bakmam. CHP’li belediyeyiz ama onlarca AKP’linin ihale kazandığını görüyoruz. Lütfen çamur atılmasın. Çamur atarken, atanının da eline bulaşıyor.”

“Kısa vadede toplu ulaşıma geçileceğini sanmıyorum”

“Son dönemde toplu ulaşım, ekonomik koşular sebebiyle iflas etmiş durumda. Kanun ulaşımı belediye ya yapar yada yaptırır diyor. Benim belediyem de toplu taşımayı yaptırıyor. Son dönemde girdi maliyetleri ile birlikte 3.5 yıl hiçbir destek alınamaması, sonra da da desteğin yüzde 20’ler civarında kalması nedeniyle, toplu ulaşım açmazın içinde. Biz o yüzden toplu ulaşım sektörüne belediye bütçesinden destek yapamıyoruz. Edirne’de toplu ulaşım bir sorun ama ayakta tutmak için çaba harcıyoruz. Bugün Türkiye’de ulaşım işi yapıp da zarar etmeyen bir belediye yok, altyapı, arıtma ve içme suyu derken yeteri kadar borçlandık ve buna da devam ediyoruz. Kısa vadede ben toplu ulaşıma gireceğimizi sanmıyorum.”

“Millet İttifakı ve Edirne Belediye Meclisi”

“Biz, İYİ Parti’yle ittifak ortağıyız. 2018 ve 2019’da yapılan seçimlerde birlikte hareket ettik. Milet ittifakı çatısı altında çalışmaya devam ediyoruz. Yerel sıkıntılar bizde ve Cumhur ittifakında birçok yer oluyor. Ama bunlar aşılacak şeylerdir. Önemli olan ittifakın ruhuna zarar verilmemesidir. Bu atama bizzat İl Başkanı’na benim teklifimdir. Bunu ittifak ruhuna uygun olmak adına yaptım. Başka bir partinin iç meselelerini burada konuşmayı uygun bulmuyorum. Ama son aldığım bilgiye göre; disipline sevk edilen 3 arkadaşımızın disipline verilme gerekçeleri ortadan kalkarak, aklandılar. Bu konuda sıkıntı yok.”

Muharrem İnce ve CHP

Muharrem İnce, bir hareket başlattı ama partileşme çalışması yok bildiğimiz kadarıyla. Muharrem İnce‘nin, yeni hareket konusunda eski arkadaşlarıyla ilgili hiçbir ilişkisi olmadı. Geçmişte benimle ilgili de, partiden ayrılacak şeklinde söylemlerde bulunuldu. Ama ben halen partimde siyasetimi sürdürmeye devam ediyorum. Partimden hiçbir zaman ayrılmayacağım. CHP?nin adayı olarak, bir yerlere seçilmişsem görev süresi bitene kadar oradan ayrılmam. Eğer ayrılacaksam seçildiğim görevden de istifa ederim. Hem CHP’den milletvekili seçilin, görev süreniz bitmeden partiden istifa ediyorsunuz ama milletvekilliğiniz ya da belediye başkanlığınız devam ediyor. Görev süresi bitmeden parti değiştirmek etik ve ahlaki değildir.”

Silah ruhsatı

“Facebook gazetecilerinin dediği gibi güvenlik endişesiyle silah ruhsatı almış değilim. Benim zaten silahım var. Emekli Milletvekili olmamdan kaynaklanan ve harç ödemeden silahsız silah almak gibi bir hakkım da var. İstersem 200 tane silah alabilirim. 2 av tüfeğim ve tabancam var, bir arkadaş bir silah tavsiye etti ve işlemlere başladık, süreç bundan ibaret. Masumiyet karinesi dediğimiz bir kavram var herkese lazım olan. Bunun üzerinden o saldıranlara da bir gün lazım olacak. Ben gerekli yasal başvuruları yaptım. “

Cumhuriyet Çiftliği ve Yerli Tohum Bankası

“Gelecekte insan yaşamını devam ettirebilmek için içme suyu ve gıda gerekiyor. Yerli tohuma ve onun sağlıklı olduğuna çok inanıyorum. 4 yıldır çalışıyoruz bununla ilgili. Amacımız tabi bir ticareti faaliyet değil, yerli tohuma karşı bir farkındalık yaratma ve kaybolmaya yüz tutmuş yerli tohumları -ki 120’nin üzerinde tohum bulduk ve dağıttık bunları koruma.
Cumhuriyet Çiftliğimizi büyütüyoruz. Geçtiğimiz yıl 18 farklı türde buğday ve arpa ekmiştik. Yerli Tohum Bankamız da devam ediyor. Yerli tohum takası festivalimiz de pandemiden sonra devam edecek. Yakında Kadın Kooperatifimiz de kuruluyor. Tüm Edirneli kadınların kullanımına açılıp, atölye çalışmaları olacak. En son Mor Ev kadın atölyesini açtık onun üzerine devam ediyoruz. “









İlgili Makaleler

Başa dön tuşu