Sağlık

Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Kaşıkçı “Sara hastalığı” olarak da bilinen epilepsiyi anlattı

Özel Keşan Hastanesi doktorlarından Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Tayfun Kaşıkçı, epilepsi (sara) hastalığı hakkında bilgiler vererek, önemli konulara dikkat çekti.

Epilepsinin, beyin hücrelerinin aşırı elektrik deşarjları ile ortaya çıkan, tekrarlayan nöbetler ile karakterize bir nörolojik hastalık olduğunu kaydeden Doç. Dr. Kaşıkçı, hastalıkla ilgili şu bilgileri verdi:

Türkiye’de 750 bin civarında epilepsi hasta var

“Epilepsi (Sara) beyin hücrelerinin aşırı elektrik deşarjları ile ortaya çıkan, tekrarlayan nöbetler ile karakterize bir nörolojik hastalıktır. Ülkemizde epilepsi hastası sayısı 750 bin civarındadır.”

Nedenleri

“Epilepsi hastalığı hiçbir neden olmadan ortaya çıkabildiği gibi, beyin ve beyin zarlarını etkileyen enfeksiyonlar, kaza ve travmalar, kanamalar, damar hastalıkları, beslenme bozuklukları, metabolik hastalıklar ve genetik bazı hastalıklarla ortaya çıkabilir.
Günümüzde elektronik ortama uzun süreli maruz kalma, özellikle çocuklarda, nöbet riskini artırmaktadır.”

Tanı ve tedavi

“Nöbet tipi beynin etkilenen bölgesi ile ilişkilidir. Nöbet geçiren kişi davranış, bilinç, hareket, algı ve / veya duyu değişikliği gösterebilir. 
Epilepsi tanısı klinik ve Elektroansefalografi (EEG) ile konulur. Hastanın nöbetlerinin hasta ve yakınları (görgü tanıkları) tarafından tanımlanması önemlidir. EEG her yaş grubunda uygulanabilen herhangi bir zararlı etkisi bulunmayan bir incelemedir.
Epilepsi nöbetleri değişik şekillerde görülebilir, nöbet tipinin bilinmesi, hangi epilepsi ilacının daha etkili olacağı konusunda yol gösterici olması açısından büyük önem taşımaktadır.

Epilepside tedavi ilaç temellidir. İlaç tedavisinde en önemli nokta nöbetleri durdurmaya yönelik olarak seçilen ilaçların düzenli kullanımıdır. Hastaların %80’inde uygun ilaçlar seçildiğinde ve yeterli dozda alındığında nöbetler kontrol altına alınmaktadır. İlaç tedavisi süresince Nöroloji uzmanı tarafından düzenli takip ilaç etkinliğinin ve ortaya çıkabilecek yan etkilerin izlemi açısından önemlidir. İlaç tedavisi ile nöbetlerin kontrol altına alınamayan (hastaların yaklaşık %20’si) dirençli epilepsi grubunda ise epilepsi merkezleri tarafından uygulanan cerrahi tedavi ve pil tedavisi (Vagal sinir uyartımı-VNS) mevcuttur.”

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu