Genel

Muhtarlıklarda tebligatlar birikiyor!

Yukarı Zaferiye Mahallesi Muhtarı Nedim İşlek, muhtarlığa gelen tebligat sayısının giderek arttığını bazen ise günde 30 adeti geçtiğini söyledi. Çoğunluğu ceza ve icradan oluşan tebligatlara karşı vatandaşın artık duyarsızlaşmaya başladığını da belirten İşlek, “Vatandaşlar tebligatlarını almayınca bu sefer bizler sıkıntılı duruma düşüyoruz.” dedi.

“Vatandaşın durumu içler acısı”

Özellikle yılbaşından sonra muhtarlıklara gelen tebligat sayılarında aşırı derecede artış yaşandığına dikkat çeken Nedim İşlek; “Yeni yıldan itibaren muhtarlıklara gelen tebligatlarda aşırı derecede artış var. Postacılar tarafından muhtarlıklara getirilen tebligatların vatandaşlara ulaşamadığından dolayı büyük sıkıntılar yaşıyoruz. Çünkü vatandaşlarda gelen tebligatları pek kale almamaya başladı. Vatandaşlar; “ödeyecek durumum yok nasıl ödeyim, ben bunu ödemem, canımı mı alacaklar?” gibi ifadeler kullanılarak kendi kendine savunma içerisine girmiş. Vatandaşın durumu işler acısı vaziyette.” diyerek vatandaşların giderek duyarsızlaştığını dile getirirken, tebligat içeriklerinin genelde ceza ve icra içeriklerinden oluştuğunu ifade ederek, “Karayollarında bu hız sınırıyla ilgili yapılanlar vatandaşları sıkmaya başladı. Gelen kilometre uygulamaları kazaları önlemek amaçlı yapılıyor ama bu seferde vatandaşlar; “Arabaya yazık değil mi? Araba o kadar para verdik 60-70’le mi gidilir.” gibi serzenişte bulunuyorlar. Bunlar iyi tepkiler değil.” şeklinde konuştu.

“Amaç para toplamak mı insanları cezalandırmak mı?”

Öte yandan vatandaşların gelen tebligatlara tepki gösterdiklerini belirten İşlek; “İcra kâğıtları daha çok resmi kurumlar tarafından takipte olunan borçlarla ilgili geliyor. Bunun yanı sıra trafik cezalarıyla ilgili tebligatlar yoğun bir şekilde gelmekte. Ufak bir park ihlali yaptığın takdirde hemen ceza yazıyorlar. Trafik şerit çizgisini geçtiğin için dahi ceza yiyen çok vatandaş var. Bu konuyla ilgili çok şikâyetler gelmekte. Mesela Enez yolu üzerindeki dur-kalk kısmındaki çizgiye bile ceza yazıyorlar. Bu kadar ufak şeyler yüzünden insanları neden bu kadar mağdur ettiklerini de anlamış değiliz. Amaç para toplamak mı insanları cezalandırmak mı? Vatandaşlar bu duruma tepki göstermeye başladı. Vatandaşlar tebligatlarını almayınca bu sefer bizler sıkıntılı duruma düşüyoruz. Gelen tebligatlar bizde birikmeye başlıyor ve 90 günün sonunda dünya kadar tebligat birikiyor.” İfadelerine yer verdi.

“90 gün saklamak mecburiyetindeyiz”

Sözlerinin devamında vatandaşların tebligatlarını almamasının yanlış bir davranış olduğunu hatırlatan İşlek, “Sonuçta tebligat tebligattır.” diyerek, “Devlet veya kurumlar tarafından çıkarılıyor. Bu tebligatlar mutlaka alınıp ne olduğuna bakılması lazım. Bunlar bazen vatandaşın leyine ya da aleyhine de olabiliyor.  O yüzden bakarak değerlendirmesi gerekiyor. Verilen süreyi kaçırdığı zamanda bu sefer daha kötü durumlar meydana gelebiliyor ve bu durum da vatandaşı mağdur ediyor. Vatandaşların mutlaka muhtarlıklara gelen tebligatları mutlaka alması lazım. Biz onları 90 gün saklamak mecburiyetindeyiz” ifadelerini kullandı.

Son olarak doğru bilinen bir yanlışa da işaret eden Nedim İşlek sözlerini şu ifadelerle tamamladı: “Mesela vatandaş ayın 24’ünde gelen tebligatı 3 veya 5 gün sonra gelip ayın 27’sinde aldım ve bana bu tarihte Tebliğ edildi aldım diye belirt diyor. Tebligat kanununda böyle bir şey yok.  Tebligatlar muhtarlıklara teslim edildiği günden itibaren kişiye tebliğ edilmiş sayılıyor.”

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu