TMO (Toprak Mahsulleri Ofisi) TOBB (Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği) ortaklığında kurulan LİDAŞ (Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk San. ve Tic. A.Ş.) Keşan Şubesi, yarın itibarıyla depolarını bir kez daha yeni sezonda çiftçiler için açıyor. Destek ve teşvikler ile cazibesi bulunan depolarda, çiftçilerin ürün fiyatlamaları sırasında mağdur olamamaları da amaçlanıyor.
Toprak Mahsulleri Ofisi, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ortaklığında kurulan LİDAŞ Keşan Şubesi’nin ürün alımları yarından itibaren başlıyor. Üreticiler 1 Temmuz’dan itibaren aylar süren emeklerinin sonunda, hasat ettikleri ürünleri lisanslı depoya getirecekler.
Ürün alımlarıyla ilgili konuşan Keşan Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Necmi Kaymaz, lisanslı depounun, Hamzadere Bölgesi’nde, Keşan, Enez, İpsala, Çanakkale’nin Avrupa yakası, Tekirdağ’ın batısı, Edirne ile Uzunköprü’nün güneyini içine alan tüm bölgeye hizmet vereceğini söyleyerek, 85 bin ton kapasite ile çalışacak depodan yararlanmak isteyen çiftçilere şu ifadelerle konuştu: “Üreticilerimize yol haritasını daha öne vermiştik. Ürün tesliminden önce çiftçiler Keşan Ticaret Borsası’na ücretsiz TÜRİB kayını yaptırmaları ve çiftçi kayıt sistemine de kayıtlı olunması gerekiyor. Gelen ürünün aynı gün analizi yapılıyor, eğer üreticimiz TMO’nun belirlemiş olduğu fiyatlara ürününü satmayı kabul ediyorsa anında satabiliyor. 24 saat içinde de ödemesini alabiliyor. Fiyat eğer üreticinin istediği gibi değilse üretici ürününü lisanslı depoya bırakabiliyor ve depo kirası işlemeye başlıyor. Bundan sonra üreticinin ürünle ilişiği kesiliyor. Üründe sorumlu artık üretici değil. Bundan sonra işlemler elektronik ürün senedi üzerinden yürütülüyor. Burada ürünün lehine olan; kaç ton bıraktıysa satışta tekrar aynı kalite ve oranda ürününü satabiliyor.”
“Üreticilerimizin alın teri ve emeklerinin karşılığını bu depolar ile alınmasını istiyoruz”
Lisanslı depolar ile üreticiye destekler sağlandığını da belirten Kaymaz, en fazla 2 yıl için ürün bırakabilinecek depolar için verilecek teşvikleri “Ürün başına da 750 TL nakliye desteği, bunun yanında depo kira desteği de devam ediyor. Daha önce tüccar ve sanayicilerimize depo kira desteği vardı; fakat bu yıl onlar kaldırıldı. Bu sene sadece üreticileri desteklemek için devam edecek. Ayrıca çiftçilerimiz Ziraat Bankası’ndan sübvansiyonlu kredi kullanmadıysa, lisanslı depoya bıraktıkları ürünün yüzde 75’i kadar 9 ay ‘0’ vade ile Ziraat Bankası’ndan kredi kullanma hakkına da sahip oluyor. Sistem tamamen üreticiye destek ve teşvik sağlamış oluyor. Biz üreticilerimizin alın teri ve emeklerinin karşılığını bu depolar ile alınmasını istiyoruz. Ürün üretme ve onun değere kavuşması da bir o kadar önemli bu da bizleri memnun ediyor.” sözleriyle anlattı.
“Sanayicilerimizin 12 ay aynı kalitede ürün bulamama şikayeti ortadan kalktı”
Öte yandan üreticiye ve sanayicilere lisanslı depoların büyük katkı sağlayacağını belirten Necmi Kaymaz, “Daha önce üreticinin ‘harman süreci kısa geçiyor, ürünü depolama şansım yok’ diyerek belirttikleri bir sıkıntıları vardı. Şimdi bu sıkıntı ve problemler ortadan kalktı. Ülke olarak 20 milyon tonluk bir buğday üretimimiz var, bunun %8’i bu şekilde zayi oluyordu. O kadar emek ve zahmet ile üretilen ürünün artık sistem zayi olmasına izin vermiyor.
Öte yandan sanayicilerimizin aynı kalitede ürün bulma problemi de kalktı. Gelen her ürün burada sınıflandırılıyor. Bundan dolayı da sanayicilerimizin 12 ay aynı kalitede ürün bulamama şikayeti de ortadan kalkmış oldu.” dedi.
“Ürün hasat zamanında para yapmıyor”
Çiftçilerin fiyat konusunda problem yaşamamaları için ürünlerini lisanslı depolara bırakmalarını tavsiye eden Keşan Ziraat Odası Başkanı Hasan Şen, “Biliyorsunuz hasat zamanı ürün para yapmıyor. Bu ülkenin bir gerçeği, bunu değiştirme şansımız yok. Bunu vekilimiz Fatma Aksal da söylemişti. Bu Türkiye’nin kaderi. Sezon geldiği zaman fiyatlar hemen aşağı düşüyor; ama burada çiftçilerimiz depoya ürün getiriyor ve 1-2 ay sonra da satabiliyor. O yüzden üreticilerin bu depoyu kullanmalarını istiyoruz.” sözleriyle ürün fiyatlama dönemlerinde çiftçinin mağdur olmamasını istediklerini belirtti.
“20 saatte 4 bin 600 ton ürünü boşaltabiliyoruz”
TMO-TOBB LİDAŞ Keşan Şubesi Müdürü Ali Gücüyeter ise kapasitesi artan lisanslı depolar için “15 bin ton alımla başladığımız yatay depolarımızda, 2020 yılında silolarımız ile birlikte 85 bin tona çıktık. Bundan sonraki dönemde de bu şekilde devam edeceğiz. TMO’nun getirmiş olduğu ithal buğdaylar dahil sirkülasyon ile 77 bin ton civarında ürün depolarımızda dolup boşaldı. Günlük işlem hacmi olarak 20 saatte 4 bin 600 ton ürünü boşaltabiliyoruz. Bundan sonraki dönemde de aynı şekilde devam edeceğini tahmin ediyorum. İnşallah bir sıkıntı yaşamadan hayırlı bir sezon geçirebiliriz.” ifadelerini kullanarak iyi bir sezon geçirmeyi dilediklerini söyledi.