Millet İttifakı’nı oluşturan siyasi partilerin Keşan ilçe başkanları, 29 Mart’ta CHP Keşan İlçe Başkanlığı’ndaki buluşmanın ardından, bugün İYİ Parti Keşan İlçe Başkanlığı’nda düzenlenen basın toplantısında tekrar bir araya geldi.
14 Mayıs 2023 Pazar günü yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem Milletvekili Seçimleri ile ilgili basın açıklaması yapan ilçe başkanları; “Milletimizin ve devletimizin içerisinde bulunduğu sıkıntıları biliyoruz. Bu seçimde, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nden kurtuluşu oylayacağız. Ülkemizin refahı için, hak, hukuk, adalet için bir araya geldik. Yeter, artık söz milletin diyoruz.” dedi.
İYİ Parti Keşan İlçe Başkanlığı’nda gerçekleştirilen toplantıya; CHP Keşan İlçe Başkanı Saner Özdilek, İYİ Parti Keşan İlçe Başkanı Gökhan Yılmaz, Saadet Partisi Keşan İlçe Başkan Yardımcısı Ayhan Özkan, DEVA Partisi Keşan İlçe Başkanı Kerem Harmanlı, Demokrat Parti Keşan İlçe Başkanı Şaban Balkanlı, Gelecek Partisi Keşan İlçe Başkanı Aydoğan Ersöz ile partililer katıldı.
Gökhan Yılmaz:
“Adeta bir diktatörlüğe evirilmek üzere olan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nden kurtuluşu oylayacağız”
Toplantıda ilk olarak söz alan Yılmaz, Türkiye’de 14 Mayıs 2023 tarihinde siyasal yaşam için çok kritik bir seçim gerçekleşeceğine dikkati çekerek, şunları söyledi:
“Bu seçim Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına girerken yapacağı ve bundan sonraki yıllarda nasıl bir ülke olacağımızı belirleyecek bir seçimdir.
Saygıdeğer vatandaşlarımız; seçmenler olarak bizler bu seçimde 2019 yılından beri uygulamada olan ve her şeyin tek bir adam tarafından yönetildiği, haftada 36 bin imzanın tek adam tarafından atıldığı adeta bir diktatörlüğe evirilmek üzere olan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nden kurtuluşu oylayacağız.
Biz seçmenler olarak bu seçimde sadece milletvekillerini seçmeyeceğiz; bu seçimde yasamanın yürütmeden ayrı olduğu, milletvekillerinin ellerini indirip kaldırmaktan başka işlevlerinin ve saygınlığının olduğu, seçim bölgelerinin sorunlarını konuşabilen, çözüm üretebilen bir meclisin olup olmamasını oylayacağız.
Biz seçmenler olarak beğenmediğimiz yargı kararları olduğunda telefona sarılabilinen veya hakim değiştirilebilen bir yargı mı yoksa bütün vatandaşların karşısında eşit olunan, vatandaşlarına güven ve adalet duygusunu hissettiren bir yargı mı olacak bunu oylayacağız.”
“Milletimizin ve devletimizin içerisinde bulunduğu sıkıntıları biliyoruz”
Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bizler; 14 Mayıs’ta, kişi başı 15 bin dolar GSMH sözleri ile yola çıkılan ancak 9 bin 500 dolar sonucuna varılan, yüzde 117 enflasyon ile neticelenen, nevi şahsına münhasır bir ekonomi modelimi yoksa ekonomi bilimini kabul eden işin ehline verildiği, vatandaşına refah vaat eden bir ekonomi modelini oylayacağız. Bizler önümüzdeki seçimlerde kadına şiddetin kabul edildiği, kadının toplum içerindeki yerinin ve toplumsal hayata katılımının kısıtlandığı, çocuk yaşta denecek yaşta kızlarımızın evlendirilebildiği bir düzeni veya kadının toplum içerinden bir birey olarak var olduğu, toplumsal hayatta söz sahibi olduğu bir geleceği oylayacağız. Bizler bu seçimde yetişmiş beyinlerini ülkesinden kaçıran, ‘Giderse gitsinler, biz yolumuza bakarız’ denilen, ülkeyi Ortadoğu ülkelerinin hendeğinde çeviren bir düzen ile yetiştirdiği beyinleri hak ettiği sosyal hakları veren, kendilerini alanlarında geliştirebilecekleri bir eğitim vaat eden bir düzeni oylayacağız.
Bizler kepeğin ekilebileceğini zanneden bir tarım bakanının atanabildiği, uygulanan yanlış ve yandaş politikalar ile tarımı göçertilen, ürettiği ürünleri para yapmayan, ithalatın yarattığı rant ile zengin olunan, anayasada yer alan devlet desteği oranının ancak yarısının verildiği bir düzen ile çiftçisini kalkındıran köylüsünün milletin efendisi olacak bir düzeni oylayacağız. 14 mayısta bizler en büyük banknotu ile bir kilo kıyma alamayan, açlık ücretinin altında kalmış bir asgari ücret ile çalıştığının emeğinin karşılığını alan, aldığı bu ücret ile refah içerisinde yaşayabildiği bir düzenin seçimini yapacağız.
Millet İttifakı’nı oluşturan 6 parti olarak milletimizin ve devletimizin içerisinde bulunduğu sıkıntıları biliyoruz. Uzun zamandır partilerimizin üst kurullarının birlikte yürüttüğü çalışmalar ile devletimizin içerisinde bulunduğu sancıların milletimizin yaşamakta olduğu sıkıntıların çözüm yollarının yer aldığı ortak politikalara mutabakat metni genel başkanlarımız tarafından açıklanmıştır. Türk devletinin yeniden iyileştirilmiş ve güçlendirilmiş parlamenter sisteme dönüşü için yol haritası, bu metin ile vatandaşlarımıza sunulmuştur.
Değerli hemşerilerimiz millet ittifakını oluşturan partiler olarak milletimizin hak ettiği çağdaş, müreffeh, adil bir yönetimin olduğu, insanların birbirine sevgi ve saygı duyduğu, kadın haklarına önem verilen, gençlerinin ülkelerinde yaşamaktan mutlu olduğu, göçmen sorununun çözüldüğü, tek adam yönetiminin son bulduğu, ortak aklın ve uzlaşma kültürünün hakim olduğu bir Türkiye’de kardeşçe yaşamaya az kaldı diyoruz.”
Saner Özdilek:
“En büyük derdimiz ekonomi ve adalet”
Yılmaz’ın ardından konuşan Özdilek, Millet İttifakı’nın ilçe başkanları olarak toplantılara devam edeceklerini ifade ederek; “2002’den beri ülkeyi yöneten bir sistem var. Bu sistemin bizi nereden nereye getirdiğini vatandaşımıza anlatacağız. Daha sonra ne yapacaklarımızı da anlatacağız. Bununla ilgili yaklaşık 2 bin 500 sayfalık bir yol haritası açıklandı. En büyük derdimiz ekonomi ve adalet. İlk önce adalet ve hukuk mekanizmasını düzeltmemiz gerekiyor. Sanıyorum ilk reform yapılacak konu adalet mekanizması.” dedi.
“Ülkemiz geçen 20 yılda yüzde 63 fakirleşmiş”
2002’de bir asgari ücretlinin 10.6 tane çeyrek altın alabildiğini, bugün ise güncellenen rakamlara göre 4.2 tane alabildiğini vurgulayan Özdilek, sözlerinin devamında şöyle konuştu:
“Yani ülkemiz geçen 20 yılda yüzde 63 fakirleşmiş. Ülkenin çok büyük bir kısmını asgari ücretliler ve asgari ücretteki artış oranına bağlı zam alan insanlar oluşturuyor. 10 bin dolar kişi başı gelir açıklanıyor. Bu doğru değil. Milli gelir aslında daha fazla. Çünkü ülkede kayıt dışı inanılmaz bir para var. Biz 10 bin doları baz alalım 192 bin TL yapar. İktidar, kişi başına aylık 16 bin TL kazandığımızı iddia ediyor. 1 veya 2 kişinin cebine bu para giriyor. Dolayısıyla çok büyük bir gelir adaletsizliği var.
Öte yandan inşallah ülkeye liyakat gelecek. Şehirleri jelibonu maden sanmayan belediye başkanları yönetecek. Şu anda da yönetiyorlar zaten. Bir daha da bunun olmasına izin vermeyeceğiz.”
Şaban Balkanlı:
“İktidara geldiğimiz takdirde ilk önce bunlar düzelecek”
6’lı masa liderlerinin güçlendirilmiş parlamenter sistemi 2 kademede ele aldığını kaydeden Balkanlı;
“Bir; devletin temel organlarının güçlendirilmesi. İki; demokratik hukuk devletinin güçlendirilmesi. Bunlar çok önemli konular. Devletin temel organlarının güçlendirilmesi yasama, yürütme ve yargıyı içeriyor. Etkili ve katılımı bir yasama olacak, istikrarlı ve hesap verilebilir bir yürütme olacak, bağımsız ve tarafsız bir yargı olacak. Demokratik hukuk devletinin güçlendirilmesi bahsindeyse temel hak ve özgürlükler, kamu yönetimi ve siyasi etik kanunu bunlar iktidara geldiğimiz takdirde ilk önce bunlar düzelecek. Bunlar düzelmezse Türkiye’nin vay haline.” dedi.
Ayhan Özkan:
“Yeter, artık söz milletin”
Toplantının devamında söz alan Özkan, Keşan’da da başarılı olmak istediklerini belirterek;
“50 yıllık siyasi geçmişi olan bir partinin temsilcisiyim. Türkiye’de birçok olumsuz şeyle karşılaştık. Bu saatten sonra mevcut iktidar hala ‘ben yapacağım’ demesiyle neyi yapacak bilemiyorum. Yeter, artık söz milletin diyoruz. İnşallah tüm Türkiye’de olduğu gibi Keşan’da da halkımız sandığa gider, oyunu kullanır ve oyuna sahip çıkar.
Ben olumsuzluklar yaşayacağımıza inanmıyorum. Bazı şeyler eskide kaldı. Yeni jenerasyon daha farklı bakıyor olaylara. Güzel şeylerin olacağına inanıyorum. Keşan’da üzerimize düşen ne varsa layıkıyla yerine getirmeye çalışacağız.” şeklinde konuştu.
Aydoğan Ersöz:
“Ükemizin refahı için, hak, hukuk, adalet için bir araya geldik”
Sözlerine, İYİ Parti İstanbul İl Başkanlığı’na yapılan saldırıyı kınayarak başlayan Ersöz; “İYİ Parti ailesine geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum. Ülkemizin refahı için, ülkede hak, hukuk, adalet için genel başkanlarımız bir araya geldi. Bizler de yerelde Keşan’ımızı, bölgemizi en iyi şekilde temsil etmek için, bölgemizin en iyi yerlerde olması için birlikteyiz. Bölgemiz turizm bölgesi, tarım bölgesi. Biz Millet İttifakı iktidarında, Millet İttifakı’ndan seçilecek milletvekilleri ile bölgemizi Ankara’da en iyi şekilde temsil edeceğiz.” dedi.
Kerem Harmanlı da, 6’lı masanın oluşmasında emeği geçenlere teşekkür ederek, “Millet ittifakı ve DEVA partisi halkın ve aklın yanındadır.” ifadelerini kullandı.
“Saldırıyı yapanları ve göz yumanları lanetliyorum”
Toplantının sonunda tekrar söz alan Yılmaz, İYİ Parti İstanbul İl Başkanlığı’na yapılan silahlı saldırıyla ilgili olarak şunları söyledi;
“Bu saldırıyı yapan fail yakalandı ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin muhalefette bulunan partilere ve siyasetçilere uyguladığı yöntem değişmedi ve fail serbest kaldı.
Geçtiğimiz hafta gerçekleşen bu olay bile bu sistemin biran önce değişmesi gerektiğinin bir örneğidir.
İYİ Parti başta Genel Başkanımız Sayın Meral Akşener’in önderliğinde her türlü tehdide rağmen kurulmuş, kurulduktan sonra da bu tehditlerin devam etmesine rağmen 6 ay içerisinde seçime girmiş bir parti.
Bu yöntemlerle teşkilatımızı ne korkutabilirler ne de yıldırabilirler. Bu saldırıyı yapanları ve saldırıyı yapanlara göz yumanları lanetliyorum.”