Çevre

Mahalle sakinleri taş ocağına tepki gösterdi: “Mahallemize taş ocağı istemiyoruz”

Keşan Kent Konseyi ve Keşan Kent Çevre Ekoloji Platformu tarafından Yeni Mahalle’de yeniden faaliyete başlayan taş ocağına karşı bir araya geldi. Mahalle sakinleri tepkilerini açıkları pankartlar ile ‘Mahallemizde taş ocağı istemiyoruz’ diyerek gösterdi.

Taş ocağının bulunduğu Radyolink Mevkii’ne yürüyen mahalle sakinleri bugün “Mahallemize taş ocağı istemiyoruz” afişleri ile toplandı. Taş kırma çalışmalarının devam ettiği alana gelen topluluk burada bir basın açıklaması düzenledi. Açıklama mahalle sakini Saliha Kafalı tarafından okundu.

“Taş ocağı yeniden aktif hale getirilmeye çalışılıyor”

20 yıl önce izin ve ruhsatları DSİ ve Karayolları ile özel bir şirkete ait olan taş ocakları şehir içinde kaldığı, çevreye ve insan sağlına zarar verdiği için Keşan Belediye Başkanlığı’nın müracaatı üzerine ilgili bakanlıkça izin ve ruhsatları iptal edildiğini hatırlatan Kafalı, “Aynı taş ocağı hukuk tanımaz bir şekilde BOTAŞ tarafından yeniden aktif hale getirilmeye çalışılıyor. Bu herkes tarafından çok iyi bilinmeleridir ki, bizler Yeni Mahalle halkı ve Keşanlılar olarak, buna izin vermeyeceğiz. Bizleri en çok üzen 2 Mart 2022 tarihinde Edirne Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğünün web sitesinin duyurular bölümünde Proje Tanıtım Dosyasını yayımlayan ve ÇED sürecinin başladığını duyuran Edirne Valiliğinin 3 Mart 2022 tarihinde ‘ÇED gerekli değildir’ kararını verip yayımlamasıdır. Bu durum ÇED yönetmeliğine de ilgili yasalara da aykırıdır. Valilik biz Keşanlılara, özellikle taş ocağı çevresinde yaşayan mahalle halkına söz konusu dosyaya itiraz etme bir yana incelememize dahi fırsat vermemiştir. Proje Tanıtım Dosyasına göre; izin ve ruhsat 5 yıllığına alınıyor ve bizlerin bu duruma sessiz kalmamız isteniyor. Hele hele taş taşıyan ağır tonajlı kamyonların güzergahı hiç ama hiç kabul edilecek durum değildir.” dedi.

“Hakkımıza resmen kast ediliyor”

Saliha Kafalı açıklamasına şöyle devam etti: “Güzergah zincir market yanından başlayıp, Atatürk Bulvarından, Ali Kale ve Kardeşleri Okulunun önünden geçerek Sarıkız Konakları yanından ana yola çıkıyor. Bu güzergah aynı zamanda sürücü adaylarının eğitim ve sınav güzergahıdır. Bizler bu duruma sessiz ve duyarsız kalmıyoruz ve kalmayacağız da, bu günden başlayarak tüm yasal ve anayasal haklarımızı sonuna kadar kullanacağız. Yeter artık! Evlerimizin balkonlarında çamaşır kurutamıyoruz. Hastalarımız var. Bebelerimiz var. Yaşlılarımız var. Sabahın saat sekizinde ekskavatör halk diliyle hilti ve yükleyici kepçe sesleriyle uyanıyoruz. Oysa çoluk çocuklarımızla sessiz, temiz ve sağlıklı bir çevrede yaşamak istiyoruz. Bu bizlerin anayasal hakkıdır. Ancak, şuan bu hakkımıza resmen kast ediliyor.”

“Mahallemize taş ocağı istemiyoruz”

Kafalı açıklamasını şöyle tamamladı: “Genel ve yerel yöneticilerimizden; sessiz, temiz ve sağlıklı bir çevrede yaşamak istediğimizi duymalarını ve bu hakkımızı güvence altına almalarını bekliyoruz. Evlerinizin yanında taş ocağı, okul yollarınızda hafriyat kamyonları istemiyoruz. Gürültüsüz, temiz ve sağlıklı bir çevrede yaşamak istiyoruz. Tüm Keşanlılara çağrımızdır; haydi Keşan, el ele verelim, sesimize ses, gücümüze güç olalım! Mahallemize taş ocağı istemediğimizi hep birlikte gür bir sesle haykıralım. Mahallemize taş ocağı istemiyoruz, istemiyoruz, istemiyoruz!”

Dava açılacak

Basın açıklamasında daha sonra Keşan Kent Konseyi Başkanı Hasan Karagöz söz aldı.
Süreçle ilgili bilgilendirmede bulunan Karagöz, “Taş ocağının faaliyetine devam etmemesi için imza toplanıyor. 20 bin imzanın toplanmasını hedefliyoruz. Bunun yanı sıra; avukatımız tarafından yürütmenin durdurulması istemiyle dava açılacak.” dedi

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu