Kurbanlıklar hayvan pazarında görücüye çıktı
Kurban Bayramına sayılı günler kala Keşan’da canlı hayvan pazarı hareketlilik kazanmaya başladı. Büyükbaş ve küçük baş hayvanlara talep günden güne artarken, en büyük yoğunluğun bayram arifesinde olması bekleniyor.
Keşan Ticaret Borsası’nın yönetiminde olan canlı hayvan pazarına gelen üreticiler ise yükselişe geçen taleplerden oldukça memnun, küçükbaş hayvan fiyatların 1500 ve 2500 TL arasında, büyükbaşların ise 15 bin liradan başlayan fiyatlarla alıcıyla buluştuğu hayvan pazarında özellikle küçükbaş hayvan satışlarının bayram arifesinde daha da artması bekleniyor.
Şimdiye kadar olan taleplerden memnun kaldıklarını ve bundan sonraki günler için umutlu olduğunu belirten üreticiler, Keşan Ticaret Borsası’nın yürüttüğü faaliyetlerden dolayı mutlu olduklarını belirtirken Malkara, İpsala ve Uzunköprü’nün de önüne geçerek bölgede marka olma yolunda ilerlediklerini belirtti.
Yoğunluğa dikkat!
Kurban Bayramı hazırlıkları hakkında bilgi veren TB Yönetim Kurulu Başkanı Necmi Kaymaz, şimdiye kadar gelen büyükbaş hayvan kesimi rezervasyon sayısında 440’ı geçtiklerini belirterek, İpsala’daki mezbahanın hizmet vermemesi ve Saros turizmi yoğunluğundan dolayı iş yoğunluğunun da arttığını söyledi. Bayramın ilk günü oluşması muhtemel kalabalıkların pandemi şartları altında gerçekleştirileceğini ifade eden Kaymaz, “Vatandaşlarımızdan bir ricamız var” diyerek şu sözleri kaydetti: “Delta varyantının toplum arasında arttığını izliyoruz. Kesilecek olan kurbanlarda yoğunluğa fırsat vermeden, karmaşa izin vermemeliyiz. Bir büyükbaşa yedi hissedar giriyor. Bu yedi kişi kendi aralarında bir vekil olarak atarlarsa burada daha az yoğunluk olur. Kesim salonunda olası bir iş kazasına sebep vermemeleri için içeride olmalarını istemiyoruz. Bunun yerine üst katta seyir yerimiz var, dileyenler buradan sıra numaraları ile takip edebilirler.”
Kesilmiş ete dikkat!
Kesime gelecek hayvanların pasaportlarının yanında olması gerektiğini ve küpesiz hayvanların içeri alınmayacağını belirten Mezbaha İşletmeciliği’nde görevli Veteriner Hekimi Gülşah Aydın ise kesim sırasında aksaklıkların yaşanmaması için bu şartları yerine getirmeyenlerini istedi. Bunun yanında mezbahadan çıkan kurban etlerinin saklanması ile ilgili önemli bir bilgi de paylaşan Aydoğan, “Mezbaha etiyle kurbanda kesilen etten farklıdır. Etin üzerindeki yağ oranının fazla olmasından kaynaklı koku yaratacak bakterilerin üremesine zemin hazırlanıyor. Teslim edilen et torba ile buradan çıkıyor. Bu etin daha sonra torbadan çıkarılması ve etlerin birbirine değmeyecek şekilde serin ve karanlık bir ortamda 5-6 saat dinlenmesi gerekiyor. Sonrasında da buzdolabında açık bir şekilde saklanmalı. Bunun ardından 24 saatlik bir dinlenmeden sonra kesilip yenilmeye et hazır olacaktır.” diye konuştu.
Son olarak üreticilerin faaliyetlerini geliştirebilmeleri için altyapı olarak gerekenlerin yapıldığını TB yönetimi olarak çalışmaya devam edeceklerini belirten Kaymaz, “Keşan’ı çekim merkezi yapmak için, yapılacak projeleri hazırlayıp canlı hayvan ve mezbaha tarafında Keşan’ı bir marka yapmak için çalışmaya devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.