KTSO kırtasiyecilerin sorunlarını dinledi, okul alışverişi için “Kırtasiye kırtasiyeciden alınır” kampanyası başlattı
Okullar 6 Eylül itibari ile uzun bir süreninin ardından yüz yüze eğitime açılıyor. Okul sıralarına tekrar dönecek öğrenci ve velilerini ise kırtasiye alışverişi telaşı sardı. Özellikle zincir market ve internet üzerinden hızlanan kırtasiye alışverişi öncesinde Keşan Ticaret ve Sanayi Odası bir farkındalık çalışması başlatarak vatandaşların çocuklarının ihtiyaçlarını yerel esnaf olarak kırtasiyecilerden yapması yönünde çağrıda bulundu.
KTSO’nun kırtasiye esnaflarına ziyareti Keşan TSO Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Şapçı, Keşan TSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Kadir Mutaf ve Keşan TSO Meclis Başkanı Orkun Özkaya ve Genel Sekreter Erdem Başak tarafından yapıldı.
“Ürünlerin sahte ve taklitleri var”
Konuyla ilgili olarak konuşan İsmail Şapçı, okulların uzun bir süre kapalı olduğunu belirterek yaklaşık 1 buçuk senedir koronavirüs sebebiyle özellikle kırtasiyecilerin büyük zorluklar yaşadığını kaydetti. Yüz yüze eğitime 6 Eylül itibariyle başlanacağını belirten Şapçı, “Kırtasiye ihtiyaçlarınızı kırtasiyelerimizden alırsak her zaman karşımızda ilgiyle alakayla ilgilenen birleri olacak ve ürünü görerek alma fırsatı bulacağız. Baktığımız zaman bu ürünlerin sahte ve taklitleri var. Bunlarında böylelikle önüne geçmiş oluyoruz. Çünkü sağlığa zararlı ürünler olabilir. Kırtasiyelerden aldığını ürünü yanlış olduğu takdirde değişimi daha kolay. İnternetten ve zincir marketten yapılan alışverişlerde muhatap bulmak daha zor” dedi
“Ürünleri görerek dokunarak satın alabiliyorsunuz”
Başkan Yardımcısı Ahmet Kadir Mutaf ise farkındalık oluşturmak için ziyaret düzenlediklerini ifade ederek zincir marketler sebebiyle oluşan rekakete dikkat çekti. Zincir marketlerde kırtasiye ürününün satılamaması ile ilgili bir yasa tasarısı olduğunu belirten Mutaf, “Odalar ve borsalar birliği olarak bu yasa tasarısını destekliyoruz. Toplumda da bu konuda bir bilinçlenme var.. Çocuklarımızı ilgilendiren bir konu olduğu için sağlığın en önemli şey olduğunu düşünüyoruz. Kırtasiyelerde satılan ürünlerin daha kaliteli ve daha ucuza satıldığını görüyoruz. Burada ürünleri görerek dokunarak satın alabiliyorsunuz. Biz bir kere daha bunun altını çizmek istiyoruz. Biz burada sadece üyelerimizin reklamını yapmak amacında değiliz. Buradaki ürünler sağlıklı. Bunları en değerli, kıymet verdiğimiz çocuklarımız kullanıyor. Vatandaşlarımız çocuklarımız için sağlıklı ürünleri en ucuz fiyat kapsamında buralardan alışverişlerini yapabilirler. Bu işte sağlık kısmını en ön plana almamız gerekiyor. Buradaki firmalar sadece okul açılma döneminde değil, 12 ay boyunca sadece kırtasiye işi ile uğraşıp hizmet veriyorlar. Bunları biz tüm kırtasiyelerimiz için söylüyoruz. Hepimizin tanıdığı, bildiği, yerel esnaflarımız, komşularımız” ” şeklinde konuştu.
“İnternete göre daha uygun fiyatlara satıyoruz”
TSO heyeti ilk olarak Keşan’da kırtasiyecilik yapan Esin ve Niyazi Görür’ü ziyaret ederek yeni sezonun hayırlı olmasını diledi. Kırtasiyelerin daha uygun fiyatla satış yaptığına dikkat çeken Esin Görür, “Biz internete göre daha uygun fiyatlara satıyoruz. Kaliteli, orijinal, malları aldığımız yerler belli. Bizde burada müşterilerimizin dâhime hizmetindeyiz. Bu son zamanlarda sağlığımıza daha dikkat etmemiz gereken bir dönemdeyiz. Bu çocuklar hepimizin ve daha sağlıklı koşullarda daha sağlıklı ürünlerle okula gitmeli gerektiğini düşünüyoruz” derken, daha sonra söz alan Niyazi Görür ise, “Marketlerdeki ürünlerle bizim sattığımız ürünler arasındaki fiyat farkında biz daha düşük ve uygun fiyatlarda kaliteli satıyoruz. Marketler spot tarzı ürünler yaptırmakta ve kalite olarak bizim altımızda. Ama bizler bunu milletimize anlatamıyoruz” dedi.
“Temennimiz herkesin kendi işini yapması”
Şapçı ve beraberindekilerin devam eden programında ziyaret edilen, kırtasiyeci Mustafa Paçaman’ı “Pandemi süreci ayrı bir dert. Bir de bu büyük marketler olayı var başımızda. Halkımıza bu tarz yerlerin sattıkları ile bizim sattığımız kırtasiye malzemelerin dağlar kadar fark olduğunu anlatmamız gerekiyor. İddia ediyorum zincir marketler bize göre çok kalitesiz mallar satıyorlardır. Bizim sektörün satış yaptığı grup çocuklar. Zincir marketlerde çocuklara sağlıklı ürünler satılmadığına inanıyoruz. Bu sıkıntılar yıllardan beri devam etmekte. Ama bu sezon sorunların üstüne biraz daha gidildiğine inanıyorum. Temennimiz herkesin kendi işini yapması” ifadelerini kullandı.
“Bunlara kim dur diyecek?”
1968 yılından beridir bu sektörde olduğunu belirten Necip Enver Bayazıt; geçtiğimiz günlerde kırtasiyecilerin İstanbul’da basın açıklaması yaptığını hatırlatarak sözlerine söyle devam etti; “ Bu konu hakkında medyada çok yer bulmadı. Daha geniş kapsamlı duyurmak gerekir. Odaların bu hakkında daha çok çalışması gerekmektedir. Zincir marketler Keşan’da da çok fazla arttı. Bunlara kim dur diyecek?” dedi.
“Vatandaşlarımızın alışverişini yerel kırtasiyelerden yapmasını temenni ediyoruz”
Keşan TSO heyeti son olarak kırtasiyeci Önder Beyazıt’ı ziyaret etti. 54 yıllıdır kırtasiyecilik yaptığını belirten Önder Beyazıt” Zincir marketlerdeki ürünlerin kalitesiz oluğunu görüyoruz. Vatandaşlarımızın alışverişini yerel kırtasiyelerden yapmasını temenni ediyoruz. İnşallah pandemi sürecini hep birlikte atlatırız. Keşan’da esnaflar olarak birbirimize bağlı kalmalıyız.