Haberler

KTB de, FSRU projesine değil yerine karşı

Keşan Ticaret Borsası (KTB) Başkanı Necmi Kaymaz, 22 Temmuz 2020 Çarşamba günü Keşan FM’de canlı yayınlanan “Bunu Konuşalım” programında Cavit Deniz‘in konuğu oldu.
KTB’nin faaliyetlerinden bahsedilen programda, geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen BOTAŞ ziyareti de gündeme geldi.
Deniz‘in, BOTAŞ’ın Saros Körfezi’nde Sazlıdere ve Gökçetepe köyleri arasında yapmayı planladığı FSRU Terminali ve Kara Bağlantı Hattı Projesi konusunda bilgi edinmek üzere Marmara Ereğlisi’ne giden heyette yer alan Kaymaz‘dan değerlendirme istemesi üzerine, Kaymaz şunları söyledi;
“Ülkemizde böyle bir projeye, enerji arzı anlamında, ihtiyaç olduğuna inanıyoruz. 10 Temmuz’da katıldığımız toplantıda da dile getirdik. Bizim katılımcılar olarak böyle bir proje karşı çıkmamız vatan hainliği olur. Bizim derdimiz, enerjide ülke olarak daha iyi yerlere gelebilmek. Zaten ülke olarak doğalgazımız yok, petrolümüz yok. En çok ihtiyacımız olan sektörlerden birisi bu. Onların bize söylediği, bu projenin Türkiye’de 3 noktada olacağı. Bir tanesi Hatay/Dörtyol’da, bir tanesi İzmir/Aliağa’da, bir tanesi de burada, Saros Körfezi/Sazlıdere’de. Ayda en fazla 1 veya 2 geminin bu limana geleceği ve ‘Beyaz ürün’ olarak nitelendirilen petrol türevlerinin olmayacağı.
Bu konuda endişemiz, kaygılarımız vardı.
O gün de söyledim; biz projeye karşı değiliz. Sadece endişemiz; gerek Hatay’daki gerek izmir’deki tesislerin açık denizde olmaları ancak Saros Körfezi’nin böyle bir yapıya sahip olmaması nedeniyle FSRU’nun ne gibi sonuçlar ortaya çıkaracağı. Deniz altına ve zamanla çevreye vereceği tahribatı da öngörerek; bizden sonrakilere, gençlerimize karşı sorumluluğumuz var.  Borcumuz var. 10 Temmuz’da o toplantıya katılan herkesin borcu var. Yaşadığımız çevreyi nasıl bulduysak öyle bırakma borcumuz var. Tekrar söylüyorum; karşı olduğumuz nokta yer seçimi. Batı’ya kaydırılmasını önerdik. Bize söylenen; <Batıya kayarsak, uluslararası olası tehlikeler, savaş durumlarını da dikkate almamız gerekir.>  Tamam, amenna katılıyoruz. İkna edici, kabul edeceğimiz bir gerekçe. Eksiklik, belki bizi o tarafına bakmadık. Marmara Denizi’ne yapalım. Farklı bir noktaya yapalım, açık bir denize yapalım, neden Saros? Bunu dile getirdik.
Bize bahşedilmiş olan bu güzel denizimizi neden kaybedelim?”

“İhaleden haberiniz oldu mu?”

Cavit Deniz‘in; BOTAŞ’ın, Saros Körfezi FSRU yapım işini 6 Temmuz 2020’de ihaleye çıkardığını ve 10 Temmuz 2020’de Keşan heyeti olarak Marmara Ereğlisi BOTAŞ tesislerini ziyarete gittiklerinde ihaleden haberleri olup olmadığını ya da orada konu hakkında kendilerine bilgilendirme yapılıp yapılmadığını sorması üzerine Kaymaz şunları ifade etti;

“Bu konularda benim bilgim olmadı. Ben bu konuda yorum da yapamam. İlgi alanım dışında ama şunu da söyleyebilirim; Keşan Ticaret ve Sanayi Odamızın, OTDÜ’den inşaat mühendisi bir hocamızı bölgeye davet ettiği ve bu konuda bir çalışma yapıldığını, raporlar hazırlandığını biliyorum. Bilim insanlarımıza inanmamız gerekir. Bu raporlar dikkate alınmalı.”

Deniz, “Yer konusunun gözden geçirilip geçilmeyeceği konusunda orada edindiğiniz bir izlenim oldu mu?” şeklindeki sorusu üzerine Kaymaz;  
“Biz kendi endişelerimizi, kaygılarımızı dile getirdik. Değerlendirme BOTAŞ yetkililerinin ancak bölge halkının da rızalarının alınması lazım.”
dedi.

FSRU gibi bir tesisin yapıldığı bölgede, deniz üstü sanayileşmenin de önünün açılabileceğini ve Türkiye’de örneklerinin de olduğunu ifade eden Deniz‘in bu sözleri üzerine Kaymaz;
“Buraya büyük bir marka geldiğinde onun yanına yan kolları da gelecek. Ticaretin değişmez kuralı. Keşan; turizm, ticaret, tarım ve hayvancılık ile gelişecek bir bölge. Şimdi de Gıda OSB ile beraber başka bir boyut kazanacak.  Buraya kirli bir sanayi gelmiyor. Tarım ürünlerine dayalı ürünlerin işlenmesi, paketlenmesi ve pazara sunulması ile ilgili bir sanayi gelecek. Bu bölgedeki üreticilerimizin gelir ve refah seviyesi yükselecek.” şeklinde konuştu.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu