Keşan’da koronavirüs salgını nedeniyle 1 yıldır çalışamayan hamallar ve müzisyenler, bugün, Keşan Belediye binası önünde toplanarak basın açıklaması gerçekleştirdi.
Açıklamaya; Keşan Batı Trakya Müzisyenler Derneği Başkanı Raif Perçin, Keşan Kültür Müzik Sanat Dernek Başkanı Halil Koşucu, Keşan Hamallar Derneği Başkanı Mustafa Borazan ve dernek üyeleri katıldı.
Hamallar ve müzisyenler, belediye tarafından sağlanacağı dile getirilen yardımların, bugüne kadar kendilerine ulaşmadığını kaydetti.
Konuyla ilgili görüşlerini açıklayan dernek yöneticileri, geciken yardımların nedenini sordu ve ekonomik olarak günden güne ağırlaşan pandemi koşullarında geçim sıkıntısı yaşadıklarını bildirdi.
“Millet koronadan değil açlıktan ölecek”
Basın açıklamasında ilk olarak söz alan Batı Trakya Müzisyenler Derneği Başkanı Raif Perçin, şunları söyledi:
“Geçen yıl 15 Mart’tan bugüne kadar tam 1 yıldır çalışmıyoruz. Buradaki herkesin evinde bakmak zorunda olduğu 5 – 6 boğaz var. Evlerimizi nasıl geçindiriyoruz bir Allah bir biz biliyoruz. Belediyemize, bizim üzerimizden verilen 3 aylık yardım, hala bizim elimize ulaşmadı. Sayıştay raporunu bekliyoruz. Müzisyenler ve hamallar bu konuda çok zor durumda. Sayıştay raporu kaç günde gelecek bilmiyoruz. Başkanımıza konuyu bir kaç defa ilettik. Önergeyi siyasi partiler veriyorlar ama bizim üzerimizden kimse siyaset yapmasın. Çünkü bu yardımlar bize ulaşmadı ve zor durumdayız. Çocuk okutuyoruz, ailelerimize ekmek götürmek zorundayız, sosyal hayatı geçtik millet aç. Kötü bir niyetimiz yok, zor durumda olduğumuz için bunu yaptık. Millet koronadan değil açlıktan ölecek. Bizlere artık birilerinin yardım elini uzatması lazım. 2 aydır belediye meclisinde hamallar ve müzisyenler konuşuluyor ama konuşulanlar yapılmıyor. İnsanlar burada ve herkes zor durumda.” şeklinde konuştu.
“Bizim üzerimizden siyaset yapılmasını istemiyoruz”
Daha sonra konuşan ve Keşan Belediyesi’ne yardımlardan faydalanabilmeleri için 760 kişilik bir liste verdiklerini kaydeden Keşan Hamallar Derneği Başkanı Mustafa Borozan da, verilen sözlerin tutulmasını beklediklerine vurgu yaparak şöyle dedi:
“4 Ocak’ta 760 kişi olarak belediyeye liste verdik. Bizlerin üzerinde de siyaset yapılmasını istemiyoruz. Durum ortada. Ocak, Şubat, Mart derken zaman geçti zaten. Pandemi var, 1 yıldır bu insanlar evlerine ekmek götüremiyor. Belediye Başkanımız hala bize ‘Ankara’dan gelecek olan yazıyı bekliyoruz’ diyor. Peki bu yazı Ankara’dan ne zaman gelecek? Bize bunun bir açıklamasını yapsınlar. Tutamıyoruz insanları. En sonunda protesto için buradayız. Keşan Belediyesinden AK Parti gücünü de kullanarak Sayıştay’a telefon açıp yardımın bir an önce gelmesini sağlamasını istiyoruz. Söz verildi bu söz tutulacaksa tutulsun tutulamayacaksa da adam gibi çıkıp insanlara cevap verilsin. Tüm partiler farklı bir şey söylüyor. Bizler üzerimizden siyaset yapılmasını istemiyoruz. Ama bu mahallede 12 bin tane oy var, nasıl buraya getirdiysek buradan indirmesini de biliriz. Her şeyin yeri ve zamanı var. Bizi nasıl bekletiyorlarsa seçim zamanı da bizler onları bekletiriz.”
“Bizleri umutlandırmasınlar”
Perçin ve Borazan’ın konuşmalarının ardından söz alan Hamal Mesut Doğru ise; “İş var mı? İş olsa zaten bizler burada olmayız. Bugüne kadar hamalların sesini kim duydu? Bir terbiyesizlik yaptık mı? Herkese yardım var Keşan hamallarına yardım yok. Fakirin adı değişti. Burada bulunanların yüzde 80’ini AK Partiye oy vermiştir. Daha ne diyelim ki açız. Ya yardımı yapsınlar ya da adam gibi söylesinler bizleri umutlandırmasınlar.” dedi.
Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu da ziyaret edildi
Basın açıklamasının ardından Perçin, Koşucu ve Borazan, Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu ile bir araya geldi.
Yardımlar hakkında Sayıştay’a dilekçe verdiklerini ve verilen dilekçenin cevabının en geç 1 ay içerisinde geleceğini belirten Mustafa Helvacıoğlu, konuya dair açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Yetkim olsa niye vermeyeyim?”
“Ekmeğini hem hamallıktan hem de müzisyenlikten çıkaran kardeşlerimiz ile birlikteyiz. Meclisin önergeleri ile pandemi desteği önergesi için çalışma yapıldı. Çalışma yapılırken altyapısı hazırlanmadı, belediye mevzuatına uygun olmadığı ortaya çıkınca meclisten de önce geçmiş oldu. Arkadaşlarımız ve kardeşlerimizin işgücü sıfıra indiği için ekmeklerini çıkaramaz hale geldiler, düğünler olmuyor, hamallık sektöründe ciddi bir azalma var. Bu vesileyle bir araya gelip istişare ediyoruz. Bizim para vermemizin yetkisini belediye olarak alabilmemiz için önerge hazırladık. Taslak meclisten geçti, Sayıştay’a gönderdik. Sayıştay bağımsız bir kurum. Önerge şu an Sayıştay’da inceleniyor ama sadece Keşan Belediyesi’nin dosyası yok. Binlerce dosya var. Resmi olarak en geç bir ay sürede cevap geliyor. Bizim önergemiz 3 Mart’ta gitmiş. Bugün, yarın da gelebilir ama en geç 3 Nisan’da gelecek. Sayıştay’dan yetkililer ile temas halindeyiz. Müzisyen ve hamal kardeşlerimizin bir an önce ekmeğine kavuşması için erken davranmışlardır. Fakat Keşan Belediyesi’nin altyapısı buna müsait değildi. Belediye başkanı veya grubum olarak, müzisyen ve hamal kardeşlerime para verme yetkim olmadığı için veremiyorum. Yetkim olsa niye vermeyeyim? Belediye Meclis kararı alınmış, belediye meclis kararına bir başkan nasıl uymaz, herkes sorabilir. Grupların sıkıntısının farkındayım. Hem müzisyen hem hamal kardeşlerimizin. Ama bu, Belediye Başkanı Helvacıoğlu‘ndan kaynaklanmıyor, meclisten de kaynaklanmıyor. Meclise de muhalefete de sesleniyorum: Bu arkadaşlarımıza zaman zaman ‘hani vermiyorlar mı size parayı?’ demeleri siyasetin bir gereği olabilir ama burada ben de kardeşlerimi tenzih ediyorum, yetki verilebiliyorsa gelsinler onlar versinler. Bu işin takipçisiyiz. Yarın da olabilir, üç gün sonra da olabilir. Kardeşlerimizi destekleyeceğiz, kuşkuları olmasın. Ara formül bulacağız, belki bir marketle, bir gıda ile anlaşma yaparlar. Aldıkları paralarla o marketlerden alışveriş yapabilirler mi, ara formüllerle gıda paketi şeklinde düşünebilir miyiz?“