Keşanlı Akademisyen Fatma Çalik Orhun’un “Salnameler ve Arşiv Vesikaları Işığında Keşan Tarihi” isimli kitabının tanıtımı 13 Ağustos 2021 Cuma günü Keşan Belediyesi’nde gerçekleştirildi.
Keşan Belediyesi Başkanlık Makamı’nda gerçekleştirilen ve saat 10.30 sıralarında başlayan tanıtıma; Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, Keşanlı Akademisyen Fatma Çalik Orhun ve eşi İş İnsanı Murat Orhun, Keşan Kent Müzesi Koordinatörü Aslı Avcı, Keşan Belediyesi Proje Sorumlusu Seda Havale katıldı.
Keşan tarihine ve geleceğine ışık tutan, Keşan’ın tarihini hafızaya alan çok değerli eserin kazanımıyla ilgili tanıtımda konuşan Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, “Keşan tarihiyle ilgili çok değerli bir eser ortaya çıktı. Bu nedenle Keşan ve Keşanlı hemşehrilerimiz adına Akademisyenimiz Fatma Çalik Orhun’a çok teşekkür ediyoruz. Bu kitap aynı zamanda bir başarı hikayesidir. Keşan’ın geçmiş 150 yılık tarihini; savaşlardan göçlere ve ekonomisine, yaşam koşullarından eğitim ve dini hayatına kadar anlatan bir eser Keşan tarafından kazanıldı.” dedi.
Keşan’ın coğrafyasının ne kadar kıymetli olduğunun da kitapla birlikte bir kez daha ortaya çıktığının altını çizen Mustafa Helvacıoğlu, “Bu eserin 2022’deki Keşan’ın kurtuluşunun 100. yılına denk gelmesi de çok anlamlı oldu. 2022’de Keşan’da birçok eser, toplantı, panel gibi organizasyonlar gerçekleştireceğiz. 2022’de tarihimizi ve geçmişimizi anlatan çalışmalara birlikte imza atacağız. Keşan’ın dünü, bugünü ve yarınını çok kapsamlı şekilde önümüzdeki yıl ele alacağız. Keşan’la ilgili emek olan tüm çalışmalara, tarihine Keşan Belediyesi olarak sahip çıkıyoruz, çıkmaya da devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.
Mustafa Helvacıoğlu’nun ardından konuşan Akademisyen Fatma Çalik Orhun da bir tarihçi olarak bu kitabımı hazırlamasının Keşan’a karşı bir sorumluluğu olduğunun altını çizerek şunları söyledi: “Keşan’da tarihe karşı ilgi günden güne artıyor. Keşan Kent Müzesi’nin kurulumunu bu anlamda çok önemli ve değerli buluyoruz. Keşan Belediye Başkanımız Mustafa Helvacıoğlu, şehrimizi marka bir şehir haline getirmek için büyük bir mücadele gösteriyor. Bu kitabın hazırlanmasında da şehrin marka bir şehir haline getirilmesi için gösterdiği çabalar nedeniyle teşekkür ediyoruz. Keşanlı olarak Keşan’ın marka şehir olması için herkes elinden gelen gayreti göstermeli, Keşan’ımıza sahip çıkmalı.”
Kitabın Keşan’ın kuruluş sürecinden Cumhuriyet döneminde ilçe haline getirilmesine kadar olan süreci anlattığını belirten Çalik Orhun, şöyle konuştu: “Kitapta Keşan’ın; tarihi kültürel, sosyal ve iktisadi hayatından kesitler yer alıyor. Kitapta, Keşan Kent Müzesi binasının, hamamların tarihçesi yer alıyor. Araştırmalarımızda, arşivlerde Keşan’ın peynirlerinin geçmiş dönemlerde de çok önemli olduğu bilgilerine ulaştık. Bu önemi koruma amaçlı olarak başkent haricindeki yerlere gönderilmemesi için yazılan yazılarda gördük.”