Genel

Keşan’ın deprem riskine karşı 18 Mart Üniversitesi ile işbirliği için ilk adım atıldı

Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, 20 Mart 2023 Pazartesi günü, Çanakkale’de bir dizi ziyarette bulundu.

Helvacıoğlu, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Rektörlüğü, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Mühendislik Fakültesi ve AK Parti Çanakkale İl Başkanlığını ziyaret etti.

Helvacıoğlu, ziyaretleri kapsamında ilk olarak Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi’nde, Keşan’ın depremselliği konusunda düzenlenen toplantıya katıldı.

Toplantıda; Keşan Belediye Başkan Yardımcısı Ali Ünal, Keşan Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü Personelleri Oya Saçar ve Güliz Uslu Esenler de hazır bulundu.

18 Mart Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tolga Bekler’in sunumunda gerçekleşen toplantıda; Keşan merkez ve mücavir alanları zemin tanımı, karotlu sondaj çalışması, jeofizik çalışma zemin parametreleri, yeraltı suyu ve riskli alanlar, yeraltı radar çalışması, jeofizik ve jeolojik tabanlı saha çalışmaları, harita oluşturulması maddeleri görüşüldü.

Toplantı hakkında bilgi veren Mustafa Helvacıoğlu, Keşan’da gerçekleştirilen deprem çalıştayı sonrasında fikir alışverişinde bulunduklarını ifade ederek, Keşan’ın depremselliği noktasında üniversitelerden bilimsel düşünce desteği aldıklarını söyledi.

Toplantının ardından Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat ve Rektör Yardımcılarını ziyaret etti.

Üniversite ve yerel yönetimler iş birliğinin önemine vurgu yapan Helvacıoğlu, “Üniversitelerimizin bilgi birikimini ve deneyiminin şehir kültürüyle birlikte gelişmesi için çalışıyoruz. Keşan Belediyesi olarak üniversitelerimiz ile her zaman iş birliği içerisinde oluyor, bilim ve aklı önde tutuyoruz. Keşan’ımızda gerçekleşmesini istediğimiz sağlık çalışmalarından akıllı şehircilik uygulamalarına kadar birçok konuya değindik. Misafirperverliklerini sebebiyle 18 Mart Üniversitesi Rektörlüğümüze teşekkür ediyoruz.” dedi.

DEPREM DAYANIKLILIK TESTİ SUNUMU

Helvacıoğlu, daha sonra, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Mühendislik Fakültesi hocaları tarafından gerçekleştirilen, binaların depreme dayanıklı olup-olmadığını gösteren, Bina Depreme Dayanıklılık Testi ve Raporlama Çalışması sunumunu izledi.

DEPREM DAYANIKLILIK TESTİ NASIL YAPILIYOR?

Kolon sıvası kaldırılarak beton çekici okuması, kolon betonunun sıyrılarak donatı çapı ve korozyon belirlemesi, kolon-kiriş ve kat ölçüleri alınarak kat planının çıkarılması, donatı tarama cihazı ile kolon-perde donatı aralıklarının belirlenmesi, yapının dış ölçülerinin ve düzensizliklerinin tespiti işlemleri yapılarak veri toplanıyor. Elde edilen verilen bir algoritma ile analiz edilerek her bina için deprem güvenlik oranının tespiti yapılıyor.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu