Keşan’da ziyaretlerde bulunan Deva Partililer, Kent Konseyi’nde FSRU hakkında konuştu
DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Ekmen, Edirne İl Başkanı Kerem Arda, 22. Dönem Bitlis Milletvekili Abdurrahim Aksoy ve İlçe Başkanı Kerem Harmanlı Keşan’da bir dizi temasta bulundu. Keşan’da esnaf ziyareti yapan DEVA Partililer, daha sonra Keşan Kent Konseyi’ne geçti. Burada inşaatı devam eden Saros FRSU Limanı’nda şimdiye kadar geçen süreç ve yaşananlar hakkında konsey yönetim kurulu ve Saros Gönüllüleri Platformu üyelerinden bilgi alan partililere sunumu Kent Konseyi Başkanı Hasan Karagöz yaptı. Karagöz, limanın inşaatı sürecince şimdiye kadar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın halkın görüşlerinin alınmadığını söyledi.
Karagöz beklentileri anlattı
Hasan Karagöz, 2018 yılındaki ilk duyuru ile başlayan, ardından ÇED süreçleri ve mahkemeler ile Mecidiye ve Keşan’dan liman inşaatında kullanılmak üzere yapılan taş kırma işlemlerini DEVA Partisi heyetine detaylıca aktardı. Sözlerinin sonunda seçimlere kadar liman inşaatını bitmeyeceğini ve seçimden sonra 6’lı Masa’dan beklentileri olduğunu belirten Karagöz, “Bu ülkeyi 6 parti birlikte yöneteceksiniz. Saros Körfezi’ni Katar doğalgazına feda etmeyeceğiz. O limanın da marina olmasını istiyoruz, ne olursa olursa olsun. Gariban halka bir şey çıkmayacak bunu biliyoruz; ama bizim yat sahiplerine ikramımınız olsun. Yoksa Saros Körfezi’nde hayata bitecek. Tabi marina konusu benim ilk aklıma gelen, bu daha sonra tekrar tartışılır. İnşaat dursun, hep birlikte değerlendirilir. Buna halk karar verir.” dedi.
“Yargıya müdahale ediliyor”
Partililer ve çevreciler arasında geçen konuşmaların ardından DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Ekmen değerlendirmede bulundu. Konu hakkında soru önergesi verildiğini belirten Ekmen, gerekli bildirimler yapılacağını belirterek, “İnşaat bitse bile buranın bu amaç ile kullanılmaması gerekir. Bu dönemde yapılan en büyük hilelerden biri, bir takım uluslararası tahkim yollarını yetkilendirerek, Türk hukukunu devre dışı bırakmak. Karşılarında güçlü bir siyasi irade görürlerse onlar da uzun vadeli menfaatlerini göz önüne alarak anlaşma yoluna gidebilirler. Umutsuz olmamak gerek. Süreç içinde gelişmeler olursa bilgileri bize aktarabilirsiniz, biz de takip edeceğiz. İdari yargıya müdahale ediliyor. Heyetin değişmesinin de böyle bir yoruma dönük bir yönü var. Birinci ÇED raporundaki netice ile ikinci ÇED raporundaki netice farkı için bir sebep yok.”
“Alternatifler çalışılmalı”
“Bu işte hem Avrupa’ya gaz tedariki için önemli, hem de Türkiye’ye menfaat sağlayacak bir şeyse açık denizde platform kurmak gibi alternatifler de çalışılırsa iyi olur. Rusya-Ukrayna savaşı, Avrupa gaz tedarikini başka noktalara taşıdı. Rusya gaz akımını keseceğini ilan etmişti. Bugün DEVA Partisi olarak Avrupa Birliği’ni çok önemli bir kriter seti olarak görüyoruz. Uyum sağlamak gerekir diyoruz; ancak Avrupalı olmak için Afrika, Amerika da balta girmemiş coğrafyalarda kakaodan kauçuğa kadar ürünleri almak için hangi yağmacılığın yapıldığı da ortada. Eğer bu konu onlar için gerçekten de stratejik bir sorunsa Saros Körfezi’nin ölmesi onları çok ilgilendirmeyecektir. Eğer böyle bir baskı Türkiye’nin önüne çıkacaksa da, bunun alternatifleri üzerinde kafa yormakta fayda olabilir. Nasip olur devlet yönetiminin bir parçası olduğumuzda da, konuyu karar alıcıların önüne güçlü bir şekilde getirmek için elimizden geleni yaparız” dedi.