Keşan Belediyesi’nin su borcu alacağı 29 milyonu buldu.. Helvacıoğlu: “Keseceğiz’
Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, uzun süredir faturasını ödemeyen ve yüksek meblağlarda borcu bulunan abonelerin sularının kesilmesiyle ilgili açıklamada bulundu. Kurulan ekiple su faturasını ödemeyen abonelerin suların kesinti yapıldığını kaydeden Helvacıoğlu, “Çağrımıza rağmen gelmiyorsa, yapacak bir şeyimiz yok. Suyunu da keseceğiz, gerekirse icrai işlem de başlatacağız.” diye konuştu.
“Fatura gidiyorsa tebligata gerek var mı?”
Uzun süredir su faturası ödemeyen abonelerin bulunduğunu belirten Helvacıoğlu, “Abonelerimize her ay fatura gidiyor. TREDAŞ’tan her ay fatura geliyor ve 2 ayın sonunda elektriğinizi keseceğiz diye tebligat yapılıyor mu? Hayır. Su borcunu ödeyen ve ödemeyen vatandaşım aynı olmamalı. Hizmet ediyoruz, 17 yerde şantiyemiz var. Keşan’ı geliştiriyoruz. Ayrıca zaten suyun maliyeti malum. %15 güncellemeyle 7 lira oldu. 15 lira maliyeti var. %100 zarar ediyoruz. Neredeyse 29 milyon TL su alacağımız var. Cumhurbaşkanımız pandemide ‘Su kesilmesin’ dedi, doğrudur. Ama pandemi bitti. Edirne Belediyesi 3 ay su faturası ödemeyince suyu kesiyor. 5 yıldır, 10 yıldır su faturası ödemeyenler var. Su her şeyden kıymetli. Vatandaşım gelsin ‘Param yok’ desin o ayrı. Ama bakıyoruz niyeti iyi olmayan birçok mesken ve işyeri var. Bunlara haber vermemize gerek yok. Her ay fatura gidiyor. Fatura gidiyorsa tebligata gerek var mı?” dedi.
“10 yıl olmuş su borcunu ödemiyor”
Kaçak su kullananlar olduğunu tespit ettiklerini ifade eden Mustafa Helvacıoğlu, şunları söyledi: “Kendisi kaçak su bağlamış, komşularına da satıyor. Bunu tespit ettik. Ekibimiz işini yapıyor. 4 kişilik ekip kurduk ve su kesimi devam edecek. 10 yıl olmuş su borcunu ödemiyor. Elektriği, doğalgazı 2 ay ödemediğimizde, hemen kesiyorlar. Biz de kurumuz. Maaşları nasıl ödeyeceğiz, nasıl hizmet edeceğiz? Vatandaşım bizden hizmet bekliyor. Yolları nasıl yapacağız, Keşan’ı nasıl geliştireceğiz? Ben vatandaşımdan fazla para istemiyorum. Borcunu ödeyen vatandaşım da ödemeyen vatandaşımı görünce ‘Ben neden ödüyorum?’ diye kendine soruyor. Bu hak mı? Ödeyemiyorsan gel konuşalım, yardım edelim, taksit yapalım. Ama 4 senedir uğramamışsın, ‘Nasıl olsa kesmiyorlar’, ‘Ben oy verdim’ demişsin. Böyle bir şey yok. Ben hizmet için belediye başkanı oldum. Yine geçtiğimiz döneme geliyorum. Son 3-5 yıldır seçim veya başka nedenlerden dolayı alacaklar gecikmiş. Biz vatandaşımızdan kullandığını ödemesini istiyoruz. Taksit yapmaya başladık. Akıllı sayaca geçiriyor, kalan borcu taksit yapıyoruz. Bir işletmemizin 70 bin TL borcu vardı. Geldi akıllı saate geçti, 70 bin TL borcunu da taksitle ödüyor. Bu çağrımıza rağmen gelmiyorsa, yapacak bir şeyimiz yok. Suyunu da keseceğiz, gerekirse icrai işlem de başlatacağız.”
“Bir doğru var, su bedava değil”
Su faturasını ödeyen vatandaş ile ödemeyen arasında fark olmasını gerektiğini dile getiren Helvacıoğlu, sözlerini şöyle tamamladı: “Su borcu olanlar kızıyor, borcu olmayanlar ‘Helal olsun’ diyor. Ama bir doğru var, su bedava değil. Hatta bir proje hazırlamak istiyor, taksitlendirme yaparak, tüm Keşan’ı akıllı su saatine geçirmek. Parayı ödeyince tasarrufa gidiyorsun. Bu insan psikolojisidir. Yağmur yağmazsa suyumuz yok. Kadıköy Barajı su bakımından bitik durumda. Suyu da kontrol altına almamız lazım. Hem para ödemeyeceksin hem çok kullanacaksın, siyaset kurumudur burası diyeceksin. Siyasetin temelinde hizmet var, su, kira bedellerini almamak yok. Biz belediyenin hakkını istiyoruz.”