CANLI YAYINSon Dakika

Keşan Belediyesi’nden kuraklığa karşı “Tasarruf Seferberliği” çağrısı

Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, Keşan’ın su ihtiyacını karşılayan barajlardan biri olan Kadıköy Barajı’ndan bugün canlı yayında yaptığı basın açıklamasında; barajlardaki su seviyelerinin sınıra yaklaştığı bu günlerde, vatandaşların durumun farkında olarak tüketim yapmaları gerektiğini kaydetti.
Basın açıklamasına; Keşan Belediye Başkan Yardımcısı Yakup Balcı, Keşan Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkan Vekili Nehir Gergin ve Keşan Belediyesi Su ve Kanalizasyon İşleri Müdürü Erhan Başaran ile Keşan Belediyesi Su ve Kanalizasyon İşleri Saha Sorumlusu Mert Biçer de katıldı.

Küresel ısınmanın ekolojik denge üzerindeki etkilerinin giderek daha fazla hissedildiği günümüzde, uzun süredir beklenen yağışların görülmemesi nedeniyle, Keşan Belediyesi’nin kuraklığa karşı acil eylem planları üzerinde çalıştığı belirtilen basın açıklamasında, vatandaşa su konusunda “tasarruf seferberliği” çağrısı yapıldı.
Yaşanan kuraklığın sadece içme-kullanma suyunu değil önümüzdeki günlerde tarımı da önemli ölçüde etkileyeceğini belirten Helvacıoğlu, “Suyun paradan kıymetli olduğu bir döneme girildiği” vurgusu yaparak; su tüketimi konusunda hassas olunması gerektiği, aksi halde önümüzdeki süreçte ihtiyaç duyulan yağışların da düşmemesi ile birlikte suda kısıtlamaya gidilebileceği uyarısında bulundu.

Yüzde 8 doluluk kaldı!

Küresel pandeminin ardından gündemde kuraklık ve susuzluk olduğunun altını çizen Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, konuyla ilgili olarak “Koronavirüsle uğraşırken bir yandan da kuraklık geliyor, su problemi yaşayacağız. Kadıköy Barajı’nda yüzde 8 doluluk kaldı. Karanın göründüğü ve felaket boyutuna geldiğini görüyoruz. İki ayı bulmaz su ihtiyacımız çaresizliğe dönüşecek gibi bir durumumuz var.
Su havzalarımızda azalmalarla ilgi önemli sinyaller alıyoruz, Kadıköy Barajı İçme Suyu Tesisleri‘ndeki suyu gördükçe tüylerimiz diken oluyor. Suyun paradan kıymetli olduğu döneme doğru gidiyoruz. Akan suyumuzun ne kadar kıymetli olduğunu bilmelisiniz. Sadece görevli olanlara bu işi bırakmayın, çeşmeyi açık bırakmayın; aksi halde yüzde 8 doluluk bizi ancak bir ay götürür. Eski günlerde su bir gün akar bir gün akmazdı, ne olur o günlere gelmeyelim. Kışın ortasındayız, hepimizde bir mont var o kadar, sanki Mayıs başındayız.
4 buçuk milyon metreküp suyumuz bulunuyor, yağış olmazsa kuraklık kapıda.” dedi.

“Nasıl olsa ucuz, suyu rahat kullanalım demeyin”

Öte yandan, suda yapılan indirim sonrasında halka bir rehavet oluşmaması konusunda sık sık uyarıda bulunan Helvacıoğlu, “Suyun alternatifi yok, tasarruf çok önemli. Siz tasarruf ederseniz bunun önüne geçebiliriz. Meclisimizle bu pandemi döneminde suya indirim yaptık ve ucuzlattık ama ‘nasıl olsa ucuz, suyu da rahat kullanalım’ mantığını bırakmalıyız.
Şahsım ‘suyu en değerli paradan satmak lazım’ diyor. Çünkü az kullanmalıyız. Su ucuz diye açıyoruz çeşmeleri ve akıtıyoruz boşa. Bunun önüne geçmemiz lazım.
Yalvarıyorum su sıkıntımız var, suyu iyi kullanın. Seçim zamanı bile bu kadar ‘ne olur’ demedim size” şeklinde konuşurken, yeni su kaynakları için çalışmaların yürütüldüğünü belirterek, “Çabalarımız var, Çokal ve Hamzadere’den su getirmek istiyoruz; ama su tasarrufu çok önemli.” ifadelerini kullandı.

Mustafa Helvacıoğlu’nun ardından söz alan Keşan Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkan Vekili Nehir Gergin ise susuzluğun kapıyı çaldığını belirterek, “Su kaynaklarımız artık iyiden iyiye eksilmiş durumda. Hem yeraltı hem de yer üstü sularımızı alarm verir duruma geldi. Gökten yağan su, damlaya damlaya göl oluyor ama; çeşmeden akan suyla da damlaya damlaya göl ‘ölüyor’. Bu yüzden suyu açtığımızda olabildiğinde kısa sürede işimizi bitirmemiz gerekiyor.” derken, su tasarrufu çağrısında bulundu: “Belediye olarak tüketim konusunda çeşitli çalışmalar yürüyoruz. Özellikle de evsel tüketimde düşürmek için çeşitli önlemler alacağız. Çevreye sahip çıkmak, şehirli yaşamın bir gerekliliğidir. Suya sahip olmak da köyün bir gerekliliğidir. Böyle devam edersek, hem evde hem de tarımsal tüketimde suyumuz olmayacak. Bu da üretim ve gıda fiyatlarında yükselmelere sebep olabilir. 15 sene önce küresel ısınma ‘bize kadar gelmez’ diyorduk, bize kadar geldi işte. Bunun sebebi küresel ısınma, iklim değişikliği ve israf aslında bakarsanız. Tasarruf için önümüzdeki günlerde vatandaşın teveccühünü bekliyoruz. Su tasarrufu adına ücretsiz perlatör dağıtımına başlayacağız.”

“Akıllı sayaca Keşan halkının bir an önce geçmesini tavsiye ediyorum”

Öte yandan su tasarrufu konusunda Keşan’da şimdiye kadar 1000 abonenin geçiş yaptığı akıllı su sayaçlarının önemini belirten Keşan Belediye Başkan Yardımcısı Yakup Balcı, “Akıllı sayaca Keşan halkının bir an önce geçmesini tavsiye ediyorum. Bizim akıllı sayaçlarımız musluktan bir sızıntı veya kaçak bir akıntı olduğunda suyu kesebiliyor. Bu tasarruf konusunda çok önemli. Öte yanda her armatürün altında bir vana var, herkes şimdilik o vanaları yarıya kadar kısarsa, en azından yüzde elli su tasarrufu kazanırız. Yarım açılan vanadan yarısı kadar su akacak.” derken, “Önümüzdeki günlerde yağış almazsak, Kumdere’nin eline bakacağız. Oradan gelen su da Keşan Belediyesi’ne yük oluyor. Oradan gelen suyu biz şehre doğru basarken, çok fazla elektrik tüketiyoruz. Bu da Keşan halkının cebinden çıkıyor. Su üretilecek bir şey değil, tasarruf etmeliyiz.
Belki 15 gün sonra eski usule dönüp su kesmeye başlayacağız.” uyarılında bulundu.

“3 milyon metreküp ‘ölü hacim'”

Keşan Belediyesi Su ve Kanalizasyon İşleri Müdürü Erhan Başaran ise sayısal veriler ile suyu bitmekle karşı karşıya kalan Kadıköy Barajını’nın güncel bilgilerini paylaştı: Son durum ile ilgili olarak “Buranın su tutma kapasitesi 56 milyon metreküp. Kapasitemiz yüzde 8’ler kadar düştü, bu 4 buçuk milyon metreküp su ediyor. Bunun 3 milyon metreküpü ise ‘ölü hacim’ olarak kabul ediliyor.” diyen Başaran, “Bu gibi durumlarda acil eylem durumları konusunda çalışıyoruz. Şu anda barajın içinde duran bacanın üzerindeki su gittiği zaman, bizim bundan sonra bizim baraj içinde bulunan ve suyun fazla olduğu bir yere bir platform kurup suyu almamız gerekiyor. Burada da arıtma tesisimizin ancak yarı kapasitesi kadar su alabiliyoruz. Bu da barajdan Keşan’a giden suyun yarı yarıya düşmesi demek .” derken, “Kumdere’de İller Bankası ile birlikte yaptığımız 6 adet kuyunun projesini çizdiriyoruz. Önümüzdeki hafta proje bitmiş olacak, acil bir şekilde ihalesini yapabilirsek; Kumdere’den alınan suyu iki katınına kadar çıkarabiliriz.
Vatandaşa susuzluğu yaşatmamak adına çalışmaya devam edeceğiz.” sözleriyle yapılan hazırlıklar hakkında bilgi verdi.

“Platform, ekstra maliyet”

Son olarak, Keşan Belediyesi Su ve Kanalizasyon İşleri Saha Sorumlusu Mert Biçer ise, “Belediyenin en büyük harcama kalemlerinden biri elektrik giderleridir. Bunun da yüzde seksen gibi büyük bir kısmı Keşan’a su getiren tesislerden karşılanıyor. 70 kilometre yolda elektrik harcıyoruz.
Aslında biz yüzde 8 doluluk diyoruz ama ölü hacimi düşünmezsen bu yüzde 1-2 hacme denk geliyor. Baca görünmez ve biz platform kurarsak çok daha büyük bir elektrik maliyetimiz ortaya çıkacak. Kumdereye ağırlık verince bu iki katına çıkacak.” diyerek su taşımasında elektrik giderlerine dikkat çekti.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu