Keşan Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Doğru, sokak hayvanları için yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi
Keşan Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Serkan Doğru, 2020 yılında 300 adet kedi evini ve 100 adet köpek kulübesini vatandaşlara ulaştırdıklarını söyledi.
Dünyada ve ülkemizde etkili olan salgın hastalık ile mücadele ederken sokakların gerçek sahipleri sokak hayvanlarını unutmadıklarını belirten Doğru, 2020 yılında gerçekleştirilen çalışmalar hakkında şu bilgileri verdi:
“Onların yaşam şartlarını iyileştirmek için çalışmalarımızı ve hizmet kalitemizi arttırarak sürdürdük. 2020 yılında; 500 köpek, 250 kedi toplamda 750 hayvanın kısırlaştırılmasını sağladık. Aşılarını, kulak küpelerini ve mikroçiplerini taktık. 50 köpek sahiplendirdik.
300 kedi evi ve barınağımızdan köpek sahiplenen vatandaşlarımıza 100 adet köpek kulübesi verdik.”
“Beyaz Masa Alo 153 üzerinden gelen 946 şikayete cevap verdik. Ayrıca müdürlüğümüze telefonla, mesajla ya da e-mail ile gelen 542 şikayete müdahale ettik. 2020 yılında Keşan’da 7 suluk, 13 kedi mama odağı ve 5 köpek mama odağı montajını yaparak sayılarını arttırdık.
Şehitlik Parkı’nın içinde sokak kedilerinin barınmaları için Kedi Konakları montajı yaptık.
İlavelerle birlikte; Erikli sahilimizde 10 noktada su odağı ve 4 kedi ve 2 köpek mama odağı; Yayla sahilinde 2 köpek mama odağı; Danişment sahilinde 2 köpek mama odağı ve 4 su odağı bulunmaktadır. Haftada 1 kez Keşan, Erikli ve Yayla sahillerindeki tüm mama odaklarına mama takviyesi yapılıyoruz. Soğuk hava koşullarında haftada 2 defa odaklara ve sokaklardaki hayvanlara besleme yapıyoruz. Sokağa çıkma kısıtlamalarında sokak hayvanlarının her zaman yanında olduk. Kısıtlamalar uygulandığı tüm zamanlarda hayvanların beslenmeleri için sokaklardaki, caddelerdeki tüm dostlarımıza mama dağıtımı yaptık.”
5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanuna göre; kontrolsüz üremeyi önlemek amacıyla toplu yaşanan yerlerde beslenen ve barındırılan kedi ve köpeklerin sahiplerince kısırlaştırılmasının esas olduğunu dile getiren Doğru, sözlerini şöyle tamamladı: “Mikroçip takılmalı ya da bulundukları yerlerdeki belediyelerce kayıt altına alınmaları sağlanmalı. Sahipli hayvanlar sokaklarda başı boş bırakılamaz. Sahipleri çevreye verdiği zararları karşılamalı ve dışkılarını toplamalı.
Sahipli hayvanlara kanun gereği, Belediyeler tarafından hizmet verilmemektedir. Kanuna göre, sokak hayvanlarını bulunduğu ortamdan alınarak; kısırlaştırma, aşı, işaretleme, mikroçip ve tedavileri yapılır. Öncelikli esas olarak sahiplendirmeye çalışıyoruz. Sahiplendirilemeyen hayvanları, alındığı ortama geri bırakıyoruz. Sokakların bizim olduğu kadar, sahipsiz sokak hayvanlarının olduğunu da unutmamalı, onlara sahip çıkmalıyız.”