ÇevreKeşan

Keşan Belediyesi “Trakya’nın en büyük hayvan barınağı”nın açılışını yakın zamanda yapacak

TBMM KEFEK Başkanı ve AK Parti Edirne Milletvekili Dr. Fatma Aksal, Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu ve AK Parti Keşan İlçe Başkanı Gürcan Kılınç, inşaatı devam eden, Sahipsiz Sokak Hayvanları Geçici Bakım Evi’ni ziyaret etti. Paşayiğit Mahallesi’nde bulunan merkezde, bakım evindeki son durumunu basın açıklamasıyla duyuran Mustafa Helvacıoğlu, bakım evinin yakın zamanda açılışını gerçekleştirmeyi planladıklarını ifade ederek, “Şu anda barınağımız çalışıyor” dedi.

Trakya’da emsal barınak

Keşan Belediyesi bünyesinde bulunan barınağın, Trakya’nın en büyük ve en kapsamlı barınağı olduğunu belirten Helvacıoğlu, “Keşan’da bulunan tüm canlılar, ağacından hayvanına kadar herkes bize emanet bize düşen de bunu muhafaza etmek. Geçen dönemden bize kalan 72 dönümlük alan üzerine kurulu projemizi de Allah’ın izniyle bitirme aşamasındayız. Türkiye’de sayısı az, Trakya’da ise hiç olmayan projeyi hayata geçiriyoruz bunu da gururla söylemek istiyorum.” dedi.

Alınan atların son durumu

Keşan Belediyesi’nin hayvan sever bir belediye olduğunun altını çizen Helvacıoğlu, daha sonra da Türkiye gündeminde geniş yankı bulan ‘At Arabaları Triportörlere Dönüşüyor’ projesi kapsamında Keşan Belediyesi tarafından sahiplerinden alınan atların durumları hakkında açıklamada bulundu. Bazı Büyükşehir belediyelerinde, bu belediyeler tarafından teslim alınan atlarla ilgili ülke gündeminde yer alan söylemlere değinerek, “104 tane atımızı aldık, 104 triportör de teslim ettik. Bundan sonra da 40 tane atı teslim alıp, 40 triportörü sahiplerine teslim edeceğiz. Keşan Belediyesi’ne atlar nerede diye soracak olursa cevap vermek istiyoruz. 104 atın kulaklarına çip takılı şekilde teslim aldık. Hepsinin kayıtlarını meclis kararı ile belediyenin oldu.” diyerek sözü Keşan Belediyesi Veteriner Hizmetleri Müdürü Serkan Doğru’ya bıraktı.
Atların teslim alınmadan önce Keşan İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından kimliklendirildiğini belirten Doğru, “Çiplenen 81 atı toplum yararına faaliyet gösteren bir derneğe hibe ettik. 17 tanesini ihtiyaç duyulan köylerdeki kişilere teslim ettik. 6 at ise teslim alınmadan önce doğal yollardan öldü. 104 atımızın tüm belgeleri bizde ve Tarım İlçe Müdürlüğü’ndedir.” diyerek atların son durumunu anlattı.
Sözlerine devam eden Helvacıoğlu, atların talepte bulunan Roman derneklerine teslim edildiğini belirterek, “Biz her şeyi usulüne göre gerçekleştirdik. Atlar yaşamlarını şimdiki sahipleri ile devam ettiriyorlar. 40 atı daha teslim alıp buraya getirmeyi planlıyoruz.” şeklinde konuştu.



Sözlerine tekrar Sahipsiz Sokak Hayvanları Geçici Bakım Evi hakkında açıklamalarıyla devam eden Helvacıoğlu, kediden köpeğe, attan kuşa kadar çok sayıda sahipsiz hayvanın vatandaşlar tarafından burada sahiplenilebileceğini belirterek “Bütün kedi ve köpekler burada hayatlarının sonuna kadar burada kalmayacaklar. Gelen bakıma muhtaç hayvanlar belli bir süre için burada misafir edilecekler” dedi.

“Satın almayın sahiplenin”

Mustafa Helvacıoğlu’nun ardından sözü Fatma Aksal aldı. Sözlerine Kadir Gecesi dolayısıyla vatandaşların Kadir Gecesini tebrik ederek başlayan Aksal, “Hayvanlar doğanın bize emanetidir. Hayvanlara saygısı olmayanın insanlara da saygısı olmaz. Onları en iyi şartlarda yaşatmamız lazım. Biliyorsunuz son dönemde İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Adalar’daki atları gündm oldu. Bu atların sayıları ve nerede olduğu bilinmiyor. Ben buradan hayvan hakları savunucuarına sesleniyorum bu işin takipçisi olun. Hangi parti veya siyasi görüşten olursa olsun mutlaka takip edin. Bizim de Keşan’da ‘At Arabaları Triportörlere Dönüşüyor’ adında bir projemiz vardı. İlk günden itibaren atların durumunu istişare ettik, hepsi kayıt altına alındı ve hesabını da veriyoruz. Burada da bütün Türkiye’ye örmek bir hayvan barınağı yapacağız. Buradan hemşerilerimize seslenmek istiyorum. Satın almayın sahiplenin. Hayvan sahiplenmek isteyenler de ilk önce buraya gelsinler, buradan sahiplensinler. İnşallah onları sıcak bir yuvaya kavuştururuz. Sayın Bakanımız Bekir Pakdemirli’ye de teşekkür ediyorum desteklerinden dolayı Biz de buranın takipçisi olacağız. Hangi destek gerekiyorsa, Türkiye’ye örnek barınak olması için buraya gerekeni yapacağız.” dedi.

Barınağın özellikleri

Son olarak barınağın teknik özelliklerini açıklayan  Keşan Belediyesi Veteriner Hizmetleri Müdürü Serkan Doğru, “72 bin metrekarelik alan içinde 40 adet bağımsız köpek modülü ve her modülde 5-8 hayvanı misafir edebiliyoruz. Toplamda ise 300 hayvanı barındırabiliyoruz. Barınaklarımız sürekli yerler değildir, önceliğimiz sahiplendirmektir. Sahiplenilmeyen hayvanlar ise hangi noktadan alındı iseler o noktalara rehabilitasyonlarının ardından bırakılmaktadır. 5 adet köpek karantina, 100 kedi kapasiteli kedi ve 3 adet kuş tesisimiz vardır. Bunlar dışında 15 bin metrekarelik bağımsız doğal yaşam alanımız vardır. Mecburi durumlarda 600 kapasitemiz vardır. Güçten düşmüş yük hayvanları için 4 ila 10 hayvanı aynı anda barındırabiliceğimiz kapalı, ve 4000 metrekarelik alanımız mevcuttur.” sözleriyle tesisin özelliklerini anlattı.



İlgili Makaleler

Başa dön tuşu