Çevre

Keşan Belediyesi kuraklığa karşı projeler geliştiriyor

Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, geçtiğimiz günlerde bölgede meydana gelen yağışların, kuraklığa etkisine dair değerlendirmede bulundu. Keşan’ın karşılaşabileceği en kötü senaryo hakkında konuşan Helvacıoğlu, “Koronavirüs vakalarında tek haneli rakamlara düşmeyi sağlayan Keşanlılar, salgına duyarlı oldukları gibi suya da duyarlı olmalılar” dedi.

“Yeraltı sularının beslenmesi açısından kar yağışı önemli”

Meydana gelen yağışların barajlardaki doluluk oranına muhakkak olumlu yönde etki edeceğini belirten Helvacıoğlu, “Önümüzdeki haftalarda da yağmur ve kar bekleniyor. Önümüzde 3 ay var ve yağış beklentimiz var. Yağmur yağışları olacağı yönünde beklentiler var ancak önemli olan kar yağışı. Yeraltı sularının beslenmesi açısından kar yağışı önemli. Ocak ayında meydana gelecek yağışların faydalı olacağını bekliyoruz. Şu anda %8’lik bir doluluk oranı var ve Ocak ayında meydana gelecek olan yağışlar ile bu oran %15’e çıkabilir. %100 olması mümkün olmaz. Lütfen su kullanımında tasarruf edelim. Bunu bir görev edinelim. Eski günler yok. Küresel ısınma dünyanın yapısını bozuyor. Tasarruf edersek, israftan kaçınırsak suyumuzu yeter hale getirebiliriz.

Stratejiler üretiliyor

“Bu konuda belediyemiz olarak da politikalar üretiyoruz. Tarım konusunda susuzluk çok önemli. Kadıköy Barajı’nın olduğu alanda çeltik arazileri var ve onlar da tasarruf edecekler. Belki bana felaket haberi veriyormuşum gibi kızanlar olabilir ama su bittikten sonra uyarılarımızın faydası olmaz. Su tasarrufuna yönelik aparatlar alıyoruz. Bazı önlemlerimiz olacak.”

“Sert tedbirler alabiliriz”

Kumdere’deki tesislerden gelen suyun Keşan’ın %40’ının ihtiyacını karşıladığını ifade eden Mustafa Helvacıoğlu, sözlerini şöyle tamamladı: “Kumdere’deki yeraltı su seviyesini bilmiyoruz. Kumedere daha tehlikeli Kadıköy’deki doluluk oranımız ile tasarruf edersek yaz mevsimini karşılarız. Gidişata göre daha sert tedbirler alabiliriz. Suyumuz var ancak tasarruf etmeliyiz. Çocukluk dönemimizde eskiden çeşmelerden su bir gün akar bir gün akmazdı. Sert önlemler alabiliriz, daha uzun vadede yağışlar olmaz ise. Şu an suyumuz yok demiyorum. Suda tasarruf yapmamız gerek bunu söylüyorum. Pandemi döneminde suyun önemini gördük. Su yok, pandemi var. Ciddi sorunlar olur. Tedbirler pandemiye karşı nasıl başarılı oluyorsak, su konusunda da duyarlı olursak başarılı olacağız. Su paradan daha kıymetli olacak. Tedbir almazsak paranız olacak ama suyunuz akmayacak.”

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu