Keşan Belediyesi Çevre Sağlık Teknisyeni Osman Coşkun anlattı
Geçtiğimiz günlerde Keşan’da meydana gelen hava kirliliği vatandaşlar tarafından konuşulmuş, özellikler çarşı merkez ve şehrin daha alçak olan yerlerindeki hava değerleri “sağlıksız” sınırlarına ulaşmıştı. Konuyu görüşmek üzere Keşan Belediyesi Çevre Sağlık Teknisyeni Osman Coşkun ile konuştuk. Sorularmızı yanıtlayan Coşkun, yaşanan hava kirliliğinin daha önceki yıllara kıyasla daha düşük ölçekte kaldığını, ancak yine de dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, kazan yakmada kazan yakıcısından, apartman yöneticisine ve kömür satan şirketlerden, maden işletmecisine kadar birçok kişi ilgilendirecek bilgilendirmelerde bulundu.
Kış mevsiminin gelişi ile birlikte, soğuk hava Keşan’a girdi. Düşen hava sıcaklıkları ise beraberinde ısınma ihtiyacını getirdi. Isınmak için her ne kadar yaygınlaşan doğalgaz kullanılsa dahi, şehir içinde hala kalorifer kazanları da kullanılıyor.
Geçtiğimiz günlerde ise Keşan?da, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın www.havaizleme.gov.tr sitesindeki değerlere göre hava kirliliği yükseldi. Özellikle de gece saatlerinde bu değer günün tepe noktalarına çıktı. Peki bu neden oldu?
Coşkun meydana gelen kirliliğin önceki yıllara oranla daha az seviyede olduğunu belirterek şunları söyledi: “Değerlerin yükselmesi inversiyonun çok fazla olmasından dolayı oluştu. İlçemiz yüksek basınç etkisi altında, bundan dolayı duman aşağı doğru basıyor. Duman aşağı doğru çökünce kirlilik seviyesi de yukarı doğru çıktı. Gerçi geçtiğimiz yıllara göre çok çok iyi durumdayız, her ne kadar yükselmiş gibi gözükse de geçtiğimiz yıllara kıyasla iyi durumdayız”
Keşan’ın yüzde 60’ına yakınının doğalgaza geçtiğini bir yandan da şehirde kalorifer kazanlarının yakıldığını belirten Coşkun, kazan denetimlerine devam ettiklerini “Kazan denetiminde baktığımız kriterler, kazancının ateşçi belgesinin olup olmadığı, kömürün belirtilen standartlarda olup olmadığı, kazan boruları ve bacalarının temizliğine dikkat ediyoruz” diyerek belirtti ve özellikle yastıklama sisteminin önemine değindi “Ateş altta kalıp, üstte kömür olduğunda çok fazla duman yapıyor. Yastıklamada ise ateş üstte oluyor bu şekilde duman salınımı az hatta neredeyse hiç olmuyor.”
Kömürün belirli standartlarda olması gerektiğine değinen Coşkun, “Kömür çuvalları üzerinde Mali Çevre Kurulu kararlarının yazılı olması gerekiyor. İlçemizde yerli kömürde kalori değeri 5800?dür. 4800 değerinde yada üzerinde hiçbir değer belirtilmeyen çuvallar kontrollerimizde denk geldi. Ne olduğunu bilmiyoruz bu kömürlerin ve kaçak muammelesi uyguluyoruz. Bunun da cezası şu an 18 bin TL yılbaşından sonra da 25 bini bulacaktır” diyerek kömüre madenden, kazana kadar eli değen herkesi uyardı.