ÇevreGündem

Kent Konseyi ve mahalleli faaliyetini sürdüren taş ocağı için bir kez daha dilekçe verdi: “Bu vandalizmi durdurun!”

Geçtiğimiz Aralık ayında, Radyolink Yolu üzerinde bulunan Keşan Belediyesi Hafriyat Atıkları Depolama ve Bertaraf Sahası’na taş çıkarma işlemleri başlatılmış, çıkarılan taşların Saros FSRU Limanı’na gideceği iddia edilmişti. Konu hakkında Kent Konseyi tarafından yapılan açıklamada, işlemin kanuna aykırı olduğu söylenirken, konu hakkında Keşan Kaymakamlığı’na dilekçe verilirken, bir süre sonra çalışmalar durmuştu.
Aradan geçen bir sürenin ardından geçtiğimiz hafta hafriyat çalışmalarının başlaması üzerine tartışmalar tekrar alevlendi.



Konu hakkında Keşan Kent Konseyi Yürütme Kurulu tarafından tekrar basın açıklaması düzenlendi. Konsey adına açıklama yapan Başkan Karagöz, “Yaşam alanımızın kıyısına taş ocağı istemiyoruz. Bu talan, bu keyfiyet derhal durdurulmalıdır.” diyerek şu ifadeleri kullandı: “21 Aralık tarihinde aynı keyfiyetin sonlandırılası için Keşan Kaymakamlık Makamına dilekçelerimiz ile başvurmuştuk. Bunun sonucu olarak keyfiyet durdurulmuştu. Bu alandan kaçak taş alındığı, ilgili şirket hakkında tutanak tutulduğu ve cezai işlem uygulanacağı tarafımıza bildirilmişti. Bir aylık süre zarfında ne oldu ki aynı şirket yine buradan taş almaya başladı?”

Konuşmasının devamında önceki sorulan soruları yinelediklerini belirten Karagöz, şöyle konuştu:

1- Bu  taşocağı hangi şirkete, ne zaman, hangi bedel ile kim tarafından kiralanmıştır? Bu kiralama ile ilgili bir ihale yapılmış mıdır? Şu anda taşocağından taş çıkarıp taşıyan firmanın  Milli Emlak Müdürlüğü ile kira sözleşmesi var mıdır?

2- Taşocağından çıkarılan taşlar nerede ve hangi şirket tarafından kullanılmaktadır?

3- Mevcut maden mevzuatına göre taş ocakları ruhsatsız olarak işletilemez. Taşı çıkartan şirketin bu taşocağı ile ilgili maden ruhsatı var mıdır ?

4- Taşı çıkartan şirketin İşyeri Açma ve Çalıştırma Ruhsatı var mıdır?

5- Taşocakları için Proje Tanıtım Dosyası (PTD) ve ÇED kararları gereklidir. Edirne Valiliğinin bu taş ocağının şimdiki faaliyeti için verdiği ÇED kararı var mıdır?

6- Sayın Kaymakamlık Makamınca şu an devam etmekte olan faaliyet hakkında tutulmuş tutanak, yapılmış denetim var mıdır?

Son olarak çıkarılan taşların Saros Körfezine yapılmakta olan FSRU Limanı inşaatına taşındığını bilindiğini ifade eden Karagöz, “Bu anlamda Edirne Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğünü görevlerini yapmaya çağırıyoruz. Çünkü bu durum ÇED Yönetmeliği ile ilgili mevzuatlara aykırıdır. Mevzuatlara göre ÇED raporlarında açıkça ve detaylı bir şekilde belirtilmemiş hiç bir işlem ilgili inşaat alanına yapılamaz. BOTAŞ ve ilgili taşeron firmayı yasa ve mevzuatlara uymaya, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığını da yasa ve yönetmelikleri uygulamaya davet ediyoruz. FSRU Limanının ÇED raporunda limanda kullanılacak taşların Mecidiye Köyü taşocaklarından alınacağı, bu konu ile ilgili analiz ve diğer detayları ile belirtilmektedir. ÇED raporunda detaylı bir şekilde belirtilmemiş hiç bir etkinlik ÇED raporuna rağmen yapılamaz. Bu hukuk ve adalet bir gün herkese lazım olacaktır. Buradan tüm ilgililere ve yetkililere sesleniyoruz. Ayrıca Keşan Belediye Başkanlığı da bu konuda sessiz kalmamalıdır. Yasaların kendilerine tanıdığı yetkileri kullanarak bu duruma derhal müdahale etmelidir.” sözleriyle ilgili kurumlara, “Bu vandalizmi durdurun” çağrısında bulundu.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu