Tarım

Kaymaz, hayvan pazarlarının kapatılmasını değerlendirdi: “Yerinde bir karar”

Keşan Ticaret Borsası Başkanı Necmi Kaymaz, Türkiye’yi alarma geçiren görülen SAT-2 serotipi şap hastalığı ile ilgili Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Türkiye genelinde canlı hayvan pazarlarının ikinci bir emre kadar yasaklanması kararıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Keşan ve çevresinde şap hastalığına rastlanmadığını belirten Kaymaz, ” Kaçak geçişlerin önlenmesi açısından da güvenlik güçleri tarafından sıkı bir kontrol yapılmakta.” dedi.

Tarım ve Orman Bakanlığı, şap hastalığı nedeniyle il ve ilçe canlı hayvan pazarlarının ve şehirlerarası hayvan naklinin yasaklandığını duyurmuş, veteriner hekim, tekniker ve teknisyenlerin izinlerin de iptal edildiği kararını açıklamıştı.
Kararın ardından konuşan Keşan Ticaret Borsası Başkanı Necmi Kaymaz bölgede az sayıda hayvan olduğunu ve canlı hayvan pazarlarının kapatılmasının da hastalığın yayılmaması için alınan bir önlem olduğunu belirterek, “Kesinlikle yerinde bir karar. Bölge hayvancılığının hayrına olan bir karar. 1962 yılında daha önce görülen bir hastalık. Özellikle çift tırnaklılarda görülen bir hastalık. Bulaşıcı bir hastalık. Arabanın tekerleğiyle, insanların ayakkabılarıyla, rüzgarla, kuşlarla gelebilecek bir hastalık. Onun için benim yetiştiricilerden ricam işletmelerine gelen yem araçlarına veteriner hekimlerine hepsinin işletmeye girmeden önce hijyen kurallarına uyarak içeriye alınması kendilerine tavsiyemdir. Endişe edilecek, kaygı duyulacak bir şey yok. Bizim bölgemiz zaten Avrupa yakası olarak şaptan ari bir bölgeyiz. Ama bu hastalık bizim bölgemize de getirilebilirdi. Tarım ve Orman Bakanlığımız şap hastalığıyla ilgili ülkemizde hızlı bir şap aşılamasına başladı. Hızlı bir şekilde devam ediyor. Canlı hayvan pazarlarımız kapandı. Sadece mezbahalara kesim amaçlı sevkler yapılıyor. Bizde zaten Anadolu yakasından bir geçiş yoktu. Kaçak geçişlerin önlenmesi açısından da güvenlik güçleri tarafından sıkı bir kontrol yapılmakta. Eskiden beri olan bir karardı bu. Son zamanlarda biz 3 il, Kırklareli, Tekirdağ, Edirne kendi aramızda hayvan hareketlerini yapabiliyorduk. İlçeler kendi arasında hayvan hareketlerini yapabiliyordu. Onların tamamı kısıtlandı. İşletmeler arasında hayvan hareketi yapılmıyor. Bir tek işletmeden büyük ve küçükbaş hayvan alınıp kesime gidilebiliyor. Bu Türkiye genelinde böyle doğru bir karar. Alım- satım yok. İşletmeden alıp, sadece mezbahaya gitme izinleri var. Tüketicilerin hayvansal protein almasına engel bir şey değil. Veteriner hekimler kontrollerinde kesimler devam ediyor. Tüketicilerin endişe duymasına gerek yok” dedi.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu