Genel

Kadıköy Barajı’nda 4 aylık su kaldı

Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, Keşan’ın içme ve kullanma suyu ihtiyacının büyük bir bölümünün karşılandığı Kadıköy Barajı’nda, Keşan’ın içme ve kullanma suyu oranının %5’e düştüğünü bildirdi.

Suyun çok kıymetli bir hayat kaynağı olduğuna dikkat çeken Helvacıoğlu, çok yakın bir gelecekte suyun paradan kıymetli olacağının altını çizdi.

Küresel ısınma, bilinçsiz ve israfa neden kullanımlar nedeniyle kısa zaman sonra su ihtiyacı konusunda tüm dünyada olduğu gibi Keşan’ımızda da olumsuzluklarla karşılaşılabileceğinin altını çizen Mustafa Helvacıoğlu, “Kadıköy Barajı’mızın su tutma kapasitesi 56 milyon m3. 50 yıla yakındır bu baraj Keşan’ın içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılamak için kullanılıyor. Barajımız Keşan’ın %60-65 oranında ihtiyacını karşılıyor. Geri kalan kısmı ise Kumdere’deki kuyulardan karşılanıyor. Barajda şu anda yaklaşık 6-7 milyon m3’lük su kaldı. Bunun 3 milyon m3’ü de ölü hacim yani killi su demek. Kalan 3-4 milyon m3’lük su, toplam kapasitenin %5’lik bir bölümüne tekabül ediyor. Kar ve yağmur yağışlarını bekliyoruz. Ama kış mevsimi eğer yağışlı geçmezse, suyumuzu da tasarruflu kullanmazsak, ilerleyen zamanlarda Keşan’ımızda haftanın belirli günlerinde su kesintileri yaşayabiliriz.” dedi.

Helvacıoğlu, barajda suyun azlığının gözle görülür bir seviyede olduğunu ve adeta suyun dibinin göründüğünü kaydetti ve şunları söyledi: “Su tüketmeyelim demiyorum, ama çeşmelerimizden akan suyu da boşa harcamayalım. Suyun kıymetini, çeşmelerimizden su akmadığında anlamamak için bugünden bir şeyler yapmalıyız. Su, aynı nefes gibi hayat demek.”

Keşan’ın her geçen büyüdüğüne işaret eden ancak bu büyümenin daha fazla su tüketimi anlamına da geldiğini dile getiren Helvacıoğlu, “Keşan’ımızın nüfusu yaklaşık 65 bin. Gün içinde bu sayı 80 bine çıkıyor. Barajımızdan çeltik ekimi ve zirai tarıma da su veriliyor. Barajımıza ve suyumuza gözümüz gibi bakmalıyız. Su gelecekte paradan kıymetli olacak. Ne yazık ki bazı vatandaşlarımız suyun kıymetini çok iyi bilmiyor. Kaçak kullanım problemleri de yaşanıyor zaman zaman. Biz hem bilinçli kullanım konusunda uyarılarımızı yapıyoruz hem de altyapımızı sürekli yeniliyoruz. Ama sadece belediyemizin bir şeyler yapması ile çözüme ulaşamayız. Çözüm; Keşan’ımızda yaşayan herkesin bilinçli hareket etmesi ve bir damla bile suyun boşa harcanmaması için çaba gösterilmesi.” şeklinde konuştu.

Hem mevsimin kurak gitmesi hem de israf nedeniyle ne yazık ki Keşan’a şu anda yaklaşık 4 ay süreyle yetecek kadar su kaldığına vurgu yapan Helvacıoğlu, şunları söyledi: “Tasarruf ve bilinçli tüketimle lütfen geleceğimiz için hayat kaynağımız olan suyu israf etmeyelim. Dünyamızda su sıkıntısı her geçen gün biraz daha büyüyor. Artık bir karar vermeli ve ona göre hareket etmeliyiz. Çocuklarımızın, torunlarımızın nasıl bir çevrede yaşayacağına bugünkü davranışlarımızla biz karar vereceğiz.”

Su Kanalizasyon Müdürü Erhan Başaran da Keşan Belediyesi’nin sürekli ve kesintisiz su ulaşımı için üzerine düşenin hep daha fazlasını yapma gayretiyle çalıştığını belirterek, vatandaşların da bilinçli su tüketimi konusunda üzerine büyük görevler düştüğünü kaydetti.

Başaran, yağış miktarının artması, su tasarrufu ve bilinçli kullanım ile önümüzdeki yaz dönemine daha yüksek oranda bir doluluk oranıyla girmeyi istediklerini bildirdi.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu