İYİ Parti Grup Toplantısı’nda kürsüye çıkan Malkaralı çiftçi Nedim Yıldırım hükümete seslendi
İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, partisinin bugünkü grup toplantısında, kürsüyü bir Malkaralı çiftçiye bıraktı. Toplantıda yayının kesildiği anlarda çiftçi Nedim Yıldırım hükümete çağrı yaparken; yayının kesileceğini öğrendiği için ise ‘Çok kırıldım’ dedi.
Açıklamayı izlemek için link:
https://twitter.com/i/broadcasts/1kvJpAOqbgOxE
İYİ Parti’nin TBMM Grup Toplantısında kürsüye çıkan çiftçi Nedim Yıldırım, “Buraya gelirken çok heyecanlandım, herkese mesaj attım beni izleyin diye. Ama az önce bir şey öğrendim çok zoruma gitti. TV’ler ben kürsüye çıkınca yayını kesecekmiş. Çok kırıldım” dedi.
O sırada canlı yayın kesilip haber kanalları da yayından çıkarken; çiftçi, hükümete şu çağrıyı yaptı: “Hükümet yetkililerine sesleniyorum. Acil bir eylem planı hazırlamalarını rica ediyorum. Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi ülke ekonomisinin temeli ziraattır. Ziraat olmazsa ekmek olmaz. Kalkınma olmaz, sanayi olmaz. Şunu unutmayalım ki üretmeyen toplumlar aç kalarak köle olmaya mahkumlardır. Tüm yetkililere sesleniyorum, ben köle olmak istemiyorum. Köylü milletin efendisidir. Ben efendi kalmak istiyorum.”
“Sadece girdileri sübvanse ederseniz, günü kurtarırsınız”
Tarımın milli güvenlik sorunu olduğunu dile getiren Akşener ise, hükümetin yapılan uyarıları dikkate almadığını ve her şeyi görmezden geldiğini savundu. Yıldırım’ın konuşmasından sonra sözlerine kaldığı yerden devam eden Akşener, mazotun 4 kat, gübrenin 5 kat zamlandığını, çiftçinin su ve elektriği kullanamaz hale geldiğini söyledi.
Buğday ve arpa hasadının başladığını dile getiren Akşener, “Fiyat belli mi? Değil. Bakanlık üretim tahmini yaptı mı? Yapmadı. Sadece girdileri sübvanse ederseniz, günü kurtarırsınız. Siz girdileri ne kadar desteklerseniz destekleyin, eğer çiftçi ürünü hak ettiği fiyata satamazsa verdiğiniz desteklerin hiçbir anlamı olmaz. Bizim her şeyden önce çiftçilerimizi ayağa kaldırmamız gerekiyor.” dedi.
İktidara seslenen Akşener, “Buğday için bizim bulduğumuz fiyat, ton başına 5 bin 600 lira. Kuruda ise 6 bin lira. Toprak Mahsulleri Ofisi vasıtasıyla en azından hasat sezonu sonuna kadar şimdilik bu geçici fiyatı açıklayın. Ama bunu sürekli değişen ekonomik koşullara göre güncelleyin. Alımlar ayni karşılık olarak yapılsın. Yani mal-ürün olarak alınsın. Açıklanan geçici fiyat üzerinden sadece yüzde 25 avans ödemesi yapılsın. Hasat bittikten bir ay sonra ise oluşan fiyat ne ise o fiyattan ürün bedeli ödensin. Böylelikle, üreticiden ürün alma imkanı doğar. Küçük üreticilerimiz de piyasada ezdirilmemiş olur.” önerilerinde bulundu.