İpsala’nın dünü bugünü yarını
İpsala’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 97. Yıldönümü etkinlikleri çerçevesinde “Her Yönüyle İpsala Sempozyumu” gerçekleştirildi.
Etkinliğin dünkü oturumunda İpsala?nın Geçim Kaynağı “ÇELTİK” Geleceği ve Tohumculuk konulu konferans gerçekleştirildi. Trakya Üniversitesi İpsala Meslek Yüksekokulu’nda gerçekleştirilen konferansta, Küresel Isınma ve İklim Değişikliğinin Çeltik Tarımına Etkisi Prof Dr. Temel Gençtan, Çeltik Islahı Çalışmalarında Son Gelişmeler Dr. Öğr. Görevlisi Necmi Beşer, Ülkemizde Çeltik Çeşit Geliştirme Çlaışmalarında Elde Edilen Son Gelişmeler Dr. Halil Sürek ve Çeltik İşlenmesinde Teknolojik Makineleşmenin Kaliteye Etkisi konulu konuşma da Turgay Yetiş tarafından bilgilendirme yapıldı.
Oturum başkanlığını yaptığı konferans hakkında konuşan İpsala Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Girgin, düzenlenen sempozyumun ve etkinliklerin İpsala ve çeltik tarımı konusunda katılımcılara büyük katkı sağlayacağını belirtti. Bir süredir devam eden kuraklığın kanola ve buğday üzerinde olumsuz etkisi olduğunu kaydeden Girgin, ?Çeltik ekimi Nisan?dan sonra başlayacak, onun için şimdiden konuşmak erken. Hamzadere Barajı ve diğer barajlar Meriç Nehri’nden pompaj yoluyla doldurulduğu için bir sorun olacağını düşünmüyorum. Ancak buğday ve kanola ekimi tamamlandı. Sıkıntılarımız mevcut çünkü atılan tohumlar suyla buluşamadı ve filizlenmedi.? dedi.
Meydana gelecek olası problemlerin çözümü için Hamzadere kapalı pompaj sisteminin bir gün önce tamamlanması gerektiğinin altını çizen Girgin “Hamzadere Barajı’ndaki doluluk oranına göre köylere kapalı pompaj sisteminin tamamlanmasıyla ilgili çalışmalarda bulunmak ve siyasiler ile hükümete istekli olduğumuzu göstermemiz lazım” dedi