GenelGündemHaberlerSağlıkSon Dakika

İllere göre aşılanma oranları hızla artıyor.. Bakan Koca: “Zafere en yakın olduğumuz an, riskin en yüksek olduğu zamandır”

Türkiye’de bugüne kadar 37 milyon 641 bin 877 doz Kovid-19 aşısı yapıldı. 23 milyon 564 bin 820 kişiye ilk doz, 14 milyon 077 bin 057 kişiye de ikinci doz aşılar uygulandı.

Her geçen gün yaş ve öncelik kapsamı genişleyen aşılanmada, vatandaşlar MHRS‘den randevularını alarak Kovid-19 aşı merkezlerinde sıralarını bekliyor.
Sağlık çalışanlarının özverili çalışmaları ile gece gündüz demeden sürdürülen aşı çalışmaları Türkiye’nin dört bir köşesinde devam ediyor.

Kademeli normalleşme sürecinin ardından yüksek oranda tamamlanması öngörülen aşı çalışmaları ile eski normale dönmeyi bekleyen vatandaşlar, bir an önce maskelerden kurtulmak istiyor.
Sağlık Bakanlığı’nın sık sık güncellediği Türkiye Aşı Tablosu ‘nda an be an değişen rakamları, aşılamada kaydedilen aşamayı takip etmek mümkün.
Tabloya bakıldığında, bugün itibari toplam yapılan aşı sayısında 38 milyona yaklaşıldığı görülüyor.

Toplumsal bağışıklığın oluşabilmesi ve hayatın en kısa sürede eski normale dönebilmesi için Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca başta olmak üzere, yöneticiler ve bilim insanları tarafından vatandaşlara sık sık aşı olma çağrısında bulunulurken, yaz mevsimi ile birlikte rehavete kapılmadan tedbirli olmanın önemine de işaret ediliyor.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, dün yaptığı açıklamada bu konuya şu sözlerle dikkat çekmişti:
“Devletimizin gücü ve halkımızın kararlı desteği sayesinde salgın engelini bu yaz aşacağız. Unutmamalıyız ki zafere en yakın olduğumuz zaman riskin de en yüksek olduğu zamandır. Teyakkuzda olmalı ve asla tedbirleri boş görmemeliyiz. Hep birlikte verdiğimiz üstün mücadelenin selameti için bu yaz da tedbiri elden bırakmayalım. Sosyal alanlarımızın tamamının aşı ile korunaklı hale geleceği ana kadar riskli ortamlardan uzak duralım.

Ankara Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Meltem Çöl, aşılanmanın önemini anlattığı makalesinde şu ifadelere yer veriyor:
“Aşı, bireyin sağlık hakkının temel bir bileşeni olup, koruyucu hekimliğin en başarılı önlemlerinden biridir. Tüm dünyada aşı ile önlenebilir hastalıklar rutin aşı programları ile büyük ölçüde azaltılmış olup aşılama yoluyla her yıl yaklaşık 2-3 milyon ölüm önlenmektedir.  
Bağışıklama hizmetlerinde temel amaç; toplumda, özellikle bebek ve çocuklarda aşı ile önlenebilir hastalıkların ortaya çıkışını engellemek ve bu hastalıklardan kaynaklanan ölümlerin önüne geçmektir. Sağlıkla ilgili kazanımlarının yanı sıra; ekonomik ve sosyal kazanımlar da aşılama programlarının başarısı olarak değerlendirilmelidir. DSÖ (Dünya Sağlık Örgütü) bağışıklama hizmetlerini aşıyla önlenebilir hastalıkların ve buna bağlı ölümlerin önlenmesi açısından en önemli ve en maliyet etkili toplum sağlığı müdahaleleri arasında kabul etmektedir.”

Aşılama çalışmalarının en temel kavramının toplum bağışıklığı olduğuna kayıt düşen Prof. Dr. Çöl, şunları söylüyor: “Bulaşıcı hastalıklara karşı toplumun kritik bir oranının aşılanması durumunda salgın çıkması olasılığı azaldığı için toplumun tüm üyeleri de korunmaktadır. Toplum bağışıklığı eşikleri yüzde 80-95 arasında değişmektedir.  Dolayısıyla toplum düzeyinde aşı ile önlenebilir hastalıkların kontrolü için yüksek aşılanma oranlarına ulaşmak gerekir.

Tüm dünyada özellikle çocukluk çağındaki aşılama programları oldukça başarılı olmuş ve aşı ile önlenebilir hastalıklar rutin aşı programlarıyla büyük ölçüde azaltılmıştır. Ancak elde edilen bu başarılara rağmen dünya genelinde aşılama oranları hala istenen düzeyde değildir. Bu durum üzerinde çeşitli faktörlerin yanı sıra günümüzde giderek artan aşı ile ilgili olumsuz tutumlar ve aşı reddi de etkilidir. Aşıyı reddeden kişi sayısının artması elde edilen kazanımların kaybedilme riskini getirmektedir. Aslında günümüzde aşılamayla hastalıkların azalmış olması sonucunda, hastalık riski algılanmamakta buna karşılık hastalık korkusu yerine toplumda aşı korkusu ön plana çıkmaya başlamaktadır.”

Trakya genelinde de aşılanma oranları hızla artarken, 7 milyona yaklaşan aşılanma sayısı ile İstanbul ilk sırada yer alıyor.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu