HaberlerÖZEL HABER

Hobi olarak başladığı el işi ve boyamayı, hayalini kurduğu atölyeye taşıdı

Tasarımcı Esin Güneş Songül, kendisiyle birlikte bir çok insanın hayatına da dokunarak, hobi olarak başladığı el işi ve boyamayı, hayalini kurduğu atölyeye taşıdı.
Fırça darbeleri ile Keşan’daki kadınların alışılmış hayat tarzını değiştirmeyi hedefleyen Güneş, ‘Uykusuz gecelerin, yılların emeği var’ dediği atölyede, misafirleri ile birlikte hem eskileri yeniliyor; hem de hayallere hayat veriyor.

“Boyalara daha fazla dur diyemedim”

Uzun yıllar bankacılık yapan Esin Güneş Songül, çocuklarının doğumundan sonra mesleğine veda edip, içinde yer eden el işine başladı. Anne olunca hobilerine yönelen Güneş o süreci şu şekilde anlattı:
“Kalıplar çıkartarak boncuk işledim, nakışlar, boyamalar yaptım. Anne olduktan sonra hobi işlerine başlama noktam keçe oldu. Uzun bir zaman keçe ile uğraştım. Keçeden anne-bebek ürünleri, kapı süsleri yapıp internet üzerinden satışa başladım. Boyama içimde kalan, yapmak istediğim bir hobi işiydi. Eşimin işi dolayısıyla sürekli tayinci olduğumuz ve boyaları oradan oraya taşımak zor olduğu için hep bir noktada durdurdum. Son 3-4 senedir ahşap boyamaya ilgi duyduğum bu tarafa yöneldim.”

“Uykusuz gecelerin ve yılların emeği var”

Bir süre sonra evde yaptığı denemelerle hobi olarak başladığı işi, aldığı özel eğitimle bir üst seviyeye çıkaran Esin Güneş Songül, ‘Kırılma noktam’ dediği bu andan sonra atölye açmaya karar verdi.
Büyük emeklerle ve birikimle başlayan atölye dönemini, şöyle anlattı: “Atölyemiz çok yeni ama ben kendimi çok uzun zamandır geliştirmeye çalışıyorum. Aslında 2-3 gün ya da 2-3 ayda kurulan bir atölye değil. Daha önce bana bir arkadaşım yazmıştı ve çok hoşuma gitmişti. ‘Uykusuz gecelerin yılların emeği var burada’ diye. Gerçekten çok uzun emekler vererek kendimi geliştirmeye çalıştım. Uzun yılların hayaliydi ve gerçekleştirdim. Çok mutluyum.”
Hobileri ile uğraşırken en fazla malzeme tedarik etme noktasında zorluk yaşadığını belirten Güneş, kendisini atölye açmaya yönlendiren nedenlerden birinin de bu olduğuna vurgu yaparak, şunları söyledi;
“Küçük yerlerde malzeme bulmak çok zor. İnternetten fiyat araştırarak kombinleri yapmak zor oluyordu. Ekran karşısında renkleri seçip, elinize geldiğinde renkler uyumlu olamayabiliyor, yanlış malzemeler alabiliyorsunuz. İstediğim malzemeleri bulabileceğim ve gönlümce seçebileceğim bir yer hayal ediyordum ve bu hayalimi gerçekleştirerek burayı açtım.”

“Kadınların, haftalık ya da aylık gün buluşmalarını, burada üreterek değerlendirmelerini çok istiyoruz”

Birbirinden güzel tasarımların hayat bulduğu, rengarenk boyaların kokusunda emek ve azmin yer aldığı atölyesinde sadece malzeme satışı yapılmadığı veya sadece bir atölye olarak düşünülmemesi gerektiğini kaydeden Güneş, yeni bir hayat tarzı yaratmayı istediğini de, “Sadece ahşap boyama ya da çocuk atölyesi olarak düşünülmesini istemem. İnsanların boş zamanlarının değerlendirecekleri, kadınların kurdukları günlerini burada üreterek değerlendirmelerini de istiyoruz. O yüzden hafta içine de kurslar planlayacağız. Hafta sonları da kapı süsü, boya etkinleri workshoplar yapacağız. Benim büyük şehirlerde katılmak istediğim workshopları Keşan’da düzenleyeceğim. Eğlenceli vakitler geçirebileceğimiz bir atölye yaratmak istiyorum” şeklinde dile getirirken; kadınların standart gün ortamlarını, atölyede beraber bir şeyler üreterek ve eski eşyaları yenileyerek, atmak yerine yeni baştan düzenlemeyi amaçladığını söyledi.

“Bu sadece Keşan’da kalmayacak”

Boya kokusu ve fırça sesleri ile tatlı bir telaşın eksik olmadığı atölyeye gelen Keşanlılar’dan iyi dönüşler aldıklarını kaydeden Tasarımcı Esin Güneş Songül, ‘Keşan’da böyle bir yer yoktu, ihtiyaç vardı’ şeklinde olumlu tepkiler aldıklarını belirterek, “Yaz boyunca gelen çocuklarımızla boyamalar yaptık. Sadece küçük objeleri boyamıyoruz eski eşyaları da yeniliyoruz. ‘Atmıyoruz yeniliyoruz’ sloganı ile hareket ediyoruz. Eski sehpalarınızı yenileyebiliriz, buradan malzemeleri alıp büyük gardıropları, mutfakları dönüştürebilirsiniz. Onun danışmalığını da veriyorum. Bundan sonraki süreçte ben de birilerine el vermek ve yetiştirmek, daha sonra da duvar çalışmalarına gitmek istiyorum. Daha büyük projelerde yer almak istiyorum. Bu sadece Keşan’da kalmayacaktır, iyi anlamda herkese adımı duyurduktan sonra Türkiye çapında da özel projelere gitmek istiyorum” şeklinde konuştu.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu