Genel

Helvacıoğlu: “İcralık kooperatifin başkanı su paralarını ne yapıyor?”

Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, Kadıköy Barajı’ndan Keşan’a gelen su konusunda yaşanan tartışmalarla ilgili kooperatif başkanı Ali Ceylan’a cevap verdi. Tartışmalı toplantı ve sonrasında gelişen olaylar hakkında konuşan Helvacıoğlu, Kooperatifin icralık olduğunu söyleyerek, “Ali Ceylan haddini aştığı için tutanakla yetki elinden alındı. Ne menfaatin var açıkla” dedi.

“Bilinmesi gerekenler var”

Keşan’ın su ihtiyacının yarısından fazlasının Kadıköy Barajı’ndan karşılandığının altını çizerek konuşmasına başlayan Mustafa Helvacıoğlu, “Keşan kamuoyunun Kadıköy Barajı’ndaki kullanılan suyla ilgili bilmesi gerekenler var. Doluluk oranı son 3-4 yıldan bu yana %20’yi geçemeyen bir barajımız var. Son 2 yıldır kuraklık nedeniyle 14 milyon m3’ü geçmeyen bir baraj. Kdıköy Barajı’ndan Keşan’a yaklaşık 20 km mesafeden su geliyor. Tarım ürünleri yetiştiren çiftçilerimiz de bu barajdan su alıyorlar. Seydiköy, Şükrüköy, Mahmutköy, Kadıköy, Çamlıca gibi köy ve beldelerimiz gururla söylüyoruz tarımsal sulama yaparak çok güzel bahçecilik yapıyorlar. Bu işi yapanlarla gurur duyuyoruz. Ancak son dönemde Kadıköy Barajı Dokuzdere Mercan Göletleri Sulama Kooperatifi ve Başkanı olan kişinin su kullanımı ve çeltik ekimi konusunda ifadeleri oldu.” dedi.

“Kilitler kırıldı, görevliler tehdit edildi”

Keşan’da su krizi yaşandığını belirten ve barajın doluluk seviyesinin risk altında olduğunu dile getiren Helvacıoğlu, açıklamasına şöyle devam etti: “Biz bu süreçte Keşan’da yaşayan 65 bin kişinin su ihtiyacı için mücadele etmeye başladık. Çünkü usulsüzler ve olumsuzluklar olmaya başladı. Bu durum bahçecilik ve karasal tarım, ayçiçeği ve buğday gibi ekilişler nedeniyle olmadı. Bu sorunun nedeni Kooperatif yönetimi ve çeltik ekilişleri. Biz DSİ’nin yönettiği barajdan su alıyoruz. Muhatabımız Kadıköy Barajı Sulama Kooperatifi ve Başkanı Ali Ceylan değil. Bizim muhatabımız DSİ. DSİ, Kadıköy Kooperatifi’ne su sorunu yaşandığı ve barajdan su alınmamasını içeren 18 Mayıs 2021’de yazı göndermiş. Çünkü 2019 yılında Resmi Gazete’de barajlardan su tahsisi konusunda bilgi verilmiş. Bu yazı barajlardaki suyun önce içme suyu kullanımı, sonra çevresel su ihtiyacı için son olarak da tarımsal sulama için kullanımını anlatıyor. Tarımsal sulamanın durdurulması için kooperatifie yazı gönderildi, kooperatif başkanı ise <Kralı gelse kesemez> dedi, jandarma gitti, kilitler kırıldı, görevliler gitti tehdit edildi, DSİ yetkilileri alana sokulmadı. Buyursun ispat etsin bunları yapıp yapmadığını. Çeltik ekilişi için her şeyi yaptı. Suyu vahşi sulama şeklinde açtı bizleri de tehdit ederek bu işi yaptı. Valimize ve DSİ yetkililerimize çok teşekkür ediyorum. Kadıköy Barajı’ndaki su kullanımı konusunda tutanak tutuldu ve yetki Kadıköy Barajı Sulama Kooperatifi’nden alındı. Suyun kullanımı konusunda istediği gibi davranamayacağı tutanakla bildirildi. DSİ idareyi eline aldı ve kooperatifin 3 milyon m3 su kullanımına izin verdi.”

“Yavuz hırsız ev sahibi kovar”

Kooperatif kullanımına verilen 3 milyon m3’lük suyun da Keşan’ın içme suyu kullanım ihtiyacı için risk olduğunun altını çizen ve bu nedenle tutanağa Keşan Belediyesi’nin imza atmadığına vurgu yapan Mustafa Helvacıoğlu, “3 milyon m3’lük su verilmesi kararı da bize göre hatalıdır. Ama devletimizin yöneticilerinin kararı bu yöndedir ve biz bu karara saygılıyız. Ancak herkesin de 3 milyon m3’lük su verilmesinin de risk olacağını bilmesi gerekir. <yavuz hırsız ev sahibini kovar> misali Ali Ceylan kalkıp da Kaymakamımızın yanında <Sen kimsin, seni tanımıyorum.> diyerek belediye makamına hakaretler etmiştir. Biz belediye olarak kendisine <Geçen yıl su tüketimin ne kadardı. Bu tüketim kooperatifin sattığı su paralarından çıkar.> dedik. Su parası ne kadar alınmışsa o kadar su kullanılmış demektir. Kuyruk acısı var ki cevap veremedi. Biz ne kadar para aldığını sormadık. Tüketim miktarının kesilen faturalardan belli olacağını dile getirdik. Batmış bir kooperatif ve verilemeyecek hesaplar var demekki! Ortada icralık bir kooperatif var. Burdan başsavcılığa sesleniyorum ve kooperatifi denetlemelerini istiyorum. Su parası ne kadar alınıyor, hesaplara giriyor mu? Su parası ne kadar alınıyorsa DSİ’de ona göre planlama yapsın. Ben kaymakamlıktaki toplantıda su parası alıp almadığını sormadım. Kooperatifin araçları bile icralık. İcralık bir kooperatife su parası yatırılmadığını anladım.” dedi.

“Riske rağmen imza atamam”

Keşan halkının suyunu kimseye harcatmayacağını aktaran ve tutanakla kooperatifin su kullanım yetkisinin elinden alındığını kaydeden Helvacıoğlu, “DSİ bir daha kilitler kırılmasın, kanal yerine dereden su verilmesin diye, kaçak kullanım ve ekilişin önüne geçmek için orada bekçi tutacak. Yapmayacakları için değil ama Tarım İlçe’yi de Tarım İli de DSİ’iyi de bu yıl daha dikkatli olmaları konusunda öneride bulunuyorum. Keşan’ın susuz kalacağını bugünden söylüyorum. Bu hamleler Keşan’ı susuz bırakacak. 3 milyon su bile şimdiden Keşan’a risk yaşatacak. Keşan’ın içme suyunu riske ediyoruz. Vahşice su kullanımı var. Suyu kanallardan değil derelerden akıtıyorlar. O bölgede çeltik ekimi doğru değil. Ben Kaymakamlık’ta düzenlenen tutanağa imza atmadım. Çünkü bu riske rağmen imza atamam. Suyun kullanımını kontrol altına almayız. Ayçiçeği, buğday, biber patlıcan, domates ekmeliyiz. Ama çeltik ekmemeliyiz. Kaymakam Bey de çeltik ekimini yasaklamıştı bu sene ne oldu de 3 milyon m3 çeltik ekimi için su kullanım izni veriliyor. Bunun cevabı bende yok. Keşan halkının su kullanım ihtiyacı için çırpınan bir belediye başkanıyım.” şeklinde konuştu.

“Ne menfaatin var açıkla!”

“Keşan halkını temsil eden makama hakaret edeni tanımam” diyerek sözlerini sürdüren Mustafa Helvacıoğlu, şunları kaydetti: “Keşan’ın suyunu, 65 bin nüfusun suyunu hiç kimseye peşkeş çekemeyiz. Yağış fazla olsa canımız kurban. Önce içme, sonra çevre sonra da tarımsal sulama suyu. Ali Ceylan haddini aştığı için tutanakla yetki elinden alındı. Demek ki ortada bir sorun var ve tutanak tutuluyor. Burası Türkiye Cumhuriyeti, hukuk ve adalet var. Bizi ve belediyeyi tarıma karşı gibi gösteriyorlar. Öyle bir şey asla yok. Kooperatif neden Hamzadere’den su almıyor? Kadıköy’de kilit kırılınca su bedava çünkü! Paralar nerde? Onun hesabını ben bilmem. Hamzadere’de su parası 2 kat çünkü. Suyun kanaldan alınması gerekirken dereye su salınıyor. Kapılar kırılacak, tehditler edilecek, kararlar tanınmayacak sonra belediyeyi suçlayacaksın! Türkiye’de 10 gün yaşamayacaksın, 1 metre tarım arazisi ekmeyeceksin sonra kooperatifin başkanlığını yapacaksın. Neden? Ne menfaatin var açıkla!”

“Yarınlardaki sorunlarda Keşan Belediyesi sorumlu değildir!é

Keşan’ın 1,5 yıllık suyu olduğunu, kooperatifin çeltik ekimi için su kullanımının Keşan’ın içme suyu ihtiyacını riske soktuğunu belirten Helvacıoğlu, “Geçen yıl da Kooperatif Başkanı aynı taktiği uyguladı ve 2 kat su kullandı. Herkese kafa tuttu. Kadıköy Barajı, Kooperatifin de değil Belediye’nin de değil. Ama anahtarlar sanki Ali Ceylan’da istediği gibi su veriyor. Keşan’da 8 milyon m3’e yakın su kullanılıyor. Bize kimse Kumdere’yi ya da Kadıköy’ü kullan diyemez. İkisini de %50 şeklinde kullanıyoruz. Birinde cazibe ile geliyor diğerinde çoğunlukla elektrik sarfiyatıyla. Biz 9 Mayıs’taki komisyon toplantısından çıktık, tutanakta imzamız yok, yarınlardaki sorunlarda Keşan Belediyesi sorumlu değildir.” dedi.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu