EkonomiGündemÖZEL HABER

Hazırlık çalışmaları devam eden Gıda OSB’ye Keşan hazır mı? İşsizliğe çare olur mu?

Paşayiğit’te kurulması planlanan Gıda İhtisas OSB’de süreç devam ederken, tesisin Keşan’ın işsizliğine çare olup olamayacağı konuşuluyor. Özellikle de dezavantajlı mahallelerde ‘5 bin kişiye iş’ umuduyla beklenen OSB yüzde sekseni işsiz olan genç nüfusun eğitim durumu göz önüne alındığında düşündürmeye devam ediyor.
Konu hakkında köşe yazarı Cavit Deniz ve Mustafa Kemal Paşa Mahallesi Muhtarı Bayram Ali Kalfalar’ın görüşlerini aldık.

Keşan’da yaşanan işsizliğin yeni bir olgu olmadığını ifade ederek sözlerine başlayan Cavit Deniz, işsizliğin gün geçtikçe arttığını ve insanların da iş bulmaktan yana umudunu her geçen gün yitirildiklerini söyleyerek, “Bunu anlamak için yerel basında mahalle muhtarları tarafından yapılan açıklamaları dinlemek fikir verme açısından yararlı olur” dedi ve şöyle konuştu: “Bölgemizde istihdam adına yatırı yapılmıyor, hatta mevcut iş yerlerindeki işçilerin mevut işlerini kaybetmekle karşı karşıya oldukları bir gerçek.”

“Hayal satıyorlar”

Sözlerine önümüzdeki işsizlik tablosunun Keşan’a yapılması planlanan Gıda İhtisas OSB ile çözülüp çözülemeyeceğine dair soruya cevap vererek devam eden Deniz, “Ben umutsuzum.” diyerek şu sözleri kaydetti: “OSB işsizliğe çare olmaz, ki kurulacak mı o da soru işareti. Üretimde çalışacak insanların özellikleri olması ve bunların eğitimlerini almış olmaları gerekir. Kurs ve deneyimlerinin olması gerek. Oysa Keşan’daki siyasiler 5 bin civarında afaki bir rakam ifade ederek hayal satıyorlar. İnsanların umutları ile oynuyorlar. Keşan’da kurulması şüpheli OSB’nin, Keşanlı işsizlerin sorununa çözüm olacağına inanmayanlardanım. Bunun için bu güne dek neler yapıldı? Eleman yetiştirme adına kaç kurs açıldı? Keşan TSO bu konuda ne yaptı? Nasıl eleman yetiştirileceği Keşan’da masaya yatırılmadı.”
Gıda İhtisas OSB’nin seçim zamanı vaadi olmaktan öteye geçmediğini de sözlerine ekleyerek açıklamasını sürdüren Cavit Deniz, “Elinize mikrofon alıp, dezavantajlı mahallerde nutuk atıyorsunuz. Tıpkı Paşağiyit’te 5 yıldızlı otel vaat ettiğiniz gibi” diyerek şöyle konuştu: “Siyasilerin de bu konuda hesaplı hareket etmesi gerekir.” dedi.

“AK Parti yerel siyaseti sınıfta kaldı”

Gıda İhtisas OSB’de yapılması gerekenlerin şimdiye kadar yapılmadığını dile getiren Cavit Deniz, “Su ve elektrik çalışması yok. Yol adına 1 metre yer yapılmadı; ama ‘Arsa isteyenler var’ deniyor. Bunlar afaki şeyler, gerçekçi olmak lazım. Yerel iktidar AKP’de ama çok ağır yürüyor. Bu da yerel siyasi unsurların yetersizliğini ortaya koyuyor. Bu konudaki tutumlarının duruma göre hareket etmekten öteye gitmediklerini göstermekte. Sağlık konusunda olduğu gibi başta Milletvekili Fatma Aksal olmak üzere, bu konuda da AK Partili yerel siyasetin sınıfta kaldığı düşüncesindeyim.” şeklinde konuştu.

Eğitimsizlik-mesleksizlik-işsizlik üçgeni

Deniz’in açıklamalarının ardından konu hakkında, Mustafa Kemal Paşa Mahallesi Muhtarı Bayram Ali Kalfalar’ın da görüşlerini aldık. Özellikle de işsizlik oranı oldukça yüksek ‘dezavantajlı’ mahallelerinin işsizlik sorununa çare olması beklenen ve yine bu mahallelerde yaşayanlarca çok daha büyük bir umutla beklenen OSB’nin mahalleye olacak muhtemel etkileri hakkında konuşan Kalfalar, genç nüfusun yüzde sekseninin işsiz olduğunu söyledi.
İşsizliğin asıl sebebinin mesleksizlik olduğuna dikkat çeken Muhtar Kalfalar, “Günlük yaşam felsefesinden ileri geliyor” diyerek mahalleyi içine alan eğitimsizlik-mesleksizlik-işsizlik üçgeni çıkmazını şöyle anlattı: “Aileleri çeltik, domates, bezelye toplamaya gittiği zaman; çocuklar okula devam edemiyorlar. Bu durum onların orta okul ve liseye gitmesine engel oluyor. Bu sırada mesleğe de yönlendirilmediklerinden dolayı konu böyle devam ediyor. Kimseyi inşaat gibi beden işlerine yönlendiremedik. İnşaat olmadı, biz de tekstile yöneldik. Makineler getirdik, kreşi de olan eğitim alanları oluşturduk. Bu da yeterli değil”

“Sıkıntıya gelemiyoruz”

İşsizliğin önüne geçilemediğini ve artarak devam ettiğini söyleyerek konuşan Kalfalar, “Sıkıntıya da gelemiyoruz” diyerek, “Bununla birlikte işe devam da edemiyoruz. İş adabı ve ahlakı konusunda problemlerimiz var. Bir kendimizi hep mahallede, evin önünde sanıyoruz. Hareketlerimizi yeri geldiği zaman kısıtlamayı da bilmiyoruz. Ayrıca yasalardaki boşluklar sebebiyle denetimli serbestlikler sebebiyle salınanlar tarafından gerçekleştirilen hırsızlıkların da diz boyuna çıkması bu kez de kimse iş yerine almayı düşünmüyor. Siyasi rant peşinde olanların da, insanları yanlışa sürüklemesi var” ifadelerini kullandı.

“Yardım alamamaktan korkuyorlar”

Çözümü bir hayli zor gibi görünen sorunun çözümü için kurumlar arası dayanışmayı işaret ederek konuşmasına devam eden Kalfalar, eğitim alanların istihdamında sıkıntılar yaşandığını deneyimlediklerini söyleyerek, “Eğitim verildiği halde, ‘olmadı’ diyorlar. Peki oraya giden insanlar oraya girmek istiyorlar mı? Bunu da irdelemek lazım. İşe girdikleri zaman yeşil kart ve yardımların dışında kalacaklarını kafasına yerleştirenler makinenin karşısına oturunca, eğitimlerini alsalar dahi yapmıyorlar. Yardımları kaybetmek istemiyorlar, buna inanan insan oraya yapmamak için oturur.”

“Gettolaşırız”

Son olarak bazı insanların eğitim kısmını geçip direkt olarak referanslar aracılığıyla işe başlama eğilimde olduğunu da sözlerine ekleyen Bayram Ali Kalfalar, son olarak “OSB noktasında da gelecek olan iş dalları üzerinden eğitimler olması lazım. Sonra da eğitilenlerin alınması lazım. Yoksa çalışan gelecek işi alacak. Eğitmediğimiz süre içeresinde Keşan’a bir Keşan da dışarıdan gelir. Biz de bakar kalırız, giderek gettolaşırız” dedi.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu